24 °C Budapest

Fejlődhet a lízngszakma: jön az etikai kódex

2009. szeptember 16. 11:42

A Magyar Lízingszövetség etikai kódexeket dolgoz ki, amelyek kötelező érvénnyel saját tagjai etikus piaci magatartását szabályozzák. Mindezek mellett a piac minőségi tisztulása, átláthatósága és az ügyfelek számára a döntéshozatal megkönnyítése érdekében vállal aktív szerepet a Szövetség a készülő banki magatartáskódex és az ügynökszabályozás előkészületeiben.

Elsők között tesz konkrét lépéseket a Magyar Lízingszövetség a pénzügyi és azon belül a lízingpiac szabályozása, az ügyfelek számára nyújtott szolgáltatás minőségének javítása érdekében: a már meglévő flottafinanszírozási kódex mellé a Szövetség etikai kódexeket dolgoz ki eszköz-, ingatlan-és tehergépjármű finanszírozást nyújtó cégek számára.

A kódexek a már meglévő, flottafinanszírozást nyújtó cégek számára kötelező érvényű etikai kódex mintájára készülnek.A szabálygyűjtemények középpontjában az ügyfelek állnak, ennek érdekében a lehető legmagasabb minőségű és legbiztonságosabb szolgáltatás nyújtására kötelezik a lízingcégeket. Tisztességes és felelős üzleti tevékenységet, pénzügyi stabilitást, szakmai felkészültséget, valamint a reklámtevékenység során a valóságnak megfelelő információk közlését írják elő. Panasz esetén a kódex ún. "Békéltető Szolgáltatás" kialakítására kötelezi a tagokat, amelynek célja az ügyfelek panaszainak gyors és hatékony megoldása.

"Az etikai kódexekkel a szakma által elfogadott és a törvényi szabályozáson túlmutató közös ügyfélkezelési és etikus piaci magatartási normák rögzítése a célunk. A kódex alapelveit betartó lízingcégek használhatják a Szövetség minősített védjegyét, ez az ügyfelek számára is megkönnyíti majd a döntést, hogy melyik lízingcéghez forduljanak, ha minőségi kiszolgálást szeretnének." - hangsúlyozta Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke.

Az autófinanszírozási piacon nincs szükség külön kódex kidolgozására, hiszen itt 2009 januárjától a PSZÁF vezetői körlevele eleve minimum 20%-os önerőt és maximum 96 hónapos futamidőt ír elő gépjármű finanszírozás esetén. Az ajánlás biztonságosabbá teszi a piacot, mivel megszünteti azokat az extrém hitelkonstrukciókat, ahol a hosszú futamidő és a nulla önrész miatt a hitel összege meghaladta az autó értékét, ezáltal a vásárlók biztonságosabb feltételekkel tudnak gépkocsit finanszíroztatni és nem kell a túlzott eladósodástól tartaniuk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Lízingszövetség szakmai véleményezőként vesz részt a készülő, pénzügyi közvetítői tevékenységet szabályozó törvény, valamint a felelős hitelezést szabályozó kódex előkészítésében is. A felelős hitelezést szabályozó kódex a lakossági deviza és forint hitelek esetében állapít meg olyan kereteket, amelyek korlátot szabnak a lakosság túlzott kockázatvállalásának.

A készülő ügynökszabályozás célja a közvetítői tevékenység átláthatóbbá tétele, és a piac megtisztítása a szükséges képzéssel és szakértelemmel nem rendelkező ügynököktől. Nincs még megállapodás a szakma és a Pénzügyminisztérium között arról, hogy az ügynöktörvény egységesen szabályozza a különböző banki, biztosítási és lízingpiaci ügynököket vagy inkább ágazatonkénti szabályozást írjon elő. Ez utóbbi megoldást kezdeményezi többek között a Lízingszövetség is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 13. 10:39
A kormánypárti Metropol egy 2023 augusztusi cikkében több valótlanságot állított a főváros gazdálkod...
Holdblog  |  2024. április 13. 06:40
Az európai áramtermelés közel fele származott tavaly megújuló forrásból. Ez az arány az évtized végé...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 17:00
A napokban bejelentették az új lakásfelújítási támogatási programot, számos fontos részlet látott na...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 12. 16:01
Megnéztem azokat a cégeket az áprilisi Top10-ből, amiket még nem elemeztem, hála a roic.ai-s adatokn...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem