3 °C Budapest

Fejlődhet a lízngszakma: jön az etikai kódex

2009. szeptember 16. 11:42

A Magyar Lízingszövetség etikai kódexeket dolgoz ki, amelyek kötelező érvénnyel saját tagjai etikus piaci magatartását szabályozzák. Mindezek mellett a piac minőségi tisztulása, átláthatósága és az ügyfelek számára a döntéshozatal megkönnyítése érdekében vállal aktív szerepet a Szövetség a készülő banki magatartáskódex és az ügynökszabályozás előkészületeiben.

Elsők között tesz konkrét lépéseket a Magyar Lízingszövetség a pénzügyi és azon belül a lízingpiac szabályozása, az ügyfelek számára nyújtott szolgáltatás minőségének javítása érdekében: a már meglévő flottafinanszírozási kódex mellé a Szövetség etikai kódexeket dolgoz ki eszköz-, ingatlan-és tehergépjármű finanszírozást nyújtó cégek számára.

A kódexek a már meglévő, flottafinanszírozást nyújtó cégek számára kötelező érvényű etikai kódex mintájára készülnek.A szabálygyűjtemények középpontjában az ügyfelek állnak, ennek érdekében a lehető legmagasabb minőségű és legbiztonságosabb szolgáltatás nyújtására kötelezik a lízingcégeket. Tisztességes és felelős üzleti tevékenységet, pénzügyi stabilitást, szakmai felkészültséget, valamint a reklámtevékenység során a valóságnak megfelelő információk közlését írják elő. Panasz esetén a kódex ún. "Békéltető Szolgáltatás" kialakítására kötelezi a tagokat, amelynek célja az ügyfelek panaszainak gyors és hatékony megoldása.

"Az etikai kódexekkel a szakma által elfogadott és a törvényi szabályozáson túlmutató közös ügyfélkezelési és etikus piaci magatartási normák rögzítése a célunk. A kódex alapelveit betartó lízingcégek használhatják a Szövetség minősített védjegyét, ez az ügyfelek számára is megkönnyíti majd a döntést, hogy melyik lízingcéghez forduljanak, ha minőségi kiszolgálást szeretnének." - hangsúlyozta Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke.

Az autófinanszírozási piacon nincs szükség külön kódex kidolgozására, hiszen itt 2009 januárjától a PSZÁF vezetői körlevele eleve minimum 20%-os önerőt és maximum 96 hónapos futamidőt ír elő gépjármű finanszírozás esetén. Az ajánlás biztonságosabbá teszi a piacot, mivel megszünteti azokat az extrém hitelkonstrukciókat, ahol a hosszú futamidő és a nulla önrész miatt a hitel összege meghaladta az autó értékét, ezáltal a vásárlók biztonságosabb feltételekkel tudnak gépkocsit finanszíroztatni és nem kell a túlzott eladósodástól tartaniuk.

A Lízingszövetség szakmai véleményezőként vesz részt a készülő, pénzügyi közvetítői tevékenységet szabályozó törvény, valamint a felelős hitelezést szabályozó kódex előkészítésében is. A felelős hitelezést szabályozó kódex a lakossági deviza és forint hitelek esetében állapít meg olyan kereteket, amelyek korlátot szabnak a lakosság túlzott kockázatvállalásának.

A készülő ügynökszabályozás célja a közvetítői tevékenység átláthatóbbá tétele, és a piac megtisztítása a szükséges képzéssel és szakértelemmel nem rendelkező ügynököktől. Nincs még megállapodás a szakma és a Pénzügyminisztérium között arról, hogy az ügynöktörvény egységesen szabályozza a különböző banki, biztosítási és lízingpiaci ügynököket vagy inkább ágazatonkénti szabályozást írjon elő. Ez utóbbi megoldást kezdeményezi többek között a Lízingszövetség is.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 6. 06:13
Ki tudja, hány dominó dől még el, amíg a kriptovaluták világában konszolidálódnak a viszonyok. Jó hí...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?