19 °C Budapest

Bekorlátozták a bankokat - Az adósoknak ettől még fizetniük kell

2009. szeptember 17. 08:32

Sikerként értékelte Bajnai Gordon a banki magatartás kódex elfogadását. A Kódexet 13 bank írta alá, ezek a magyar lakossági hitelállomány 90%-át birtokolják. A bankok vállalták, hogy teljes leányvállalati körükben érvényes a megállapodás.

A miniszterelnök az aláírást követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta a Kódex jelentős fogyasztóvédelmi jelentőségét, ugyanakkor kiemelte, ez nem jelenti azt, hogy az ügyfeleknek ne kelljen törleszteni, ez ugyanis a nemzetgazdaság működésének alapja. A hiteleket törleszteni kell, ugyanakkor a bankok egy jelentős önkorlátozást fogadtak el_ átlátható, korrekt szabályok szerint fog történni az adósok kezelése. A legtöbbet a jól fizető adósok nyernek a Kódexszel , de a rossz ügyfelek is tisztességesebb bánásmódot kapnak. A kormány ezen túl arra készül, hogy módosítják a követeléskezelésre és behajtásra vonatkozó szabályokat, hisz a kilakoltatások problémáit nem a Kódexnek kell megoldania.

Bajnai Gordon a sajtótájékoztatón elégedettnek tűnt, hangsúlyozta a bankrendszer stabilitását, s azt is, hogy a kormányzat kiemelt figyelmet fordít a bankrendszer felügyeletére és a Kódex szabályainak betartására. Patai Mihály a Bankszövetség képviseletében úgy vélte, a Kódex be fog kerülni a történelembe, s fordulópontot jelent a magyar bankrendszer életében. A Kódex a jóhiszemű adósokkal való kapcsolatot szabályozza újra, új fejezetet nyit az ügyfélkapcsolatokban.

Farkas Ádám, a PSZÁf elnöke elmondta, célja, hogy az összes lakossági hitelező csatlakozzon hozzá. Az elnök kiemelte: bár a Kódex nem törvény, szorosan illeszkedik a jogszabályi környezethez. A Kódex lehetővé teszi, hogy a bankok a jövőben az ügyfelekkel való tisztességes magatartás mellett lehetővé teszi a prudens és transzparens működést.

Mi van a Kódexben? Kattints a folytatáshoz!

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55