28 °C Budapest

Lassan csökkennek a devizatörlesztők

Pénzcentrum
2009. szeptember 2. 09:02

A forint erősödése miatt ugyan csökkennek a devizahitelek törlesztőrészletei, ugyanakkor a dráguló banki források miatti többletterheket továbbra is az ügyfelekre hárítják a bankok - írja a Népszabadság.

Bár a forint stabilizálódása, és hazánk ország kockázati besorolása miatt nyugodtan csökkenhetnének a devizahitelek törlesztőrészletei, sajnos még mindig jóval magasabbak azok, mint egy évvel ezelőtt. Ennek az az oka, hogy a bankok tavaly megemelték a devizahitelek kamatát, vagy a kezelési költséget, a dráguló forrásokra hivatkozva.

Persze az utóbbi időben a bankok forráshelyzete is javult, a svájci frank és az euró alapkamata is alacsonyabbak, mint eddig bármikor, és a hazai alapkamat, és a kockázati felárak is csökkentek.

Szakértők szerint ezt azért nem érvényesítették eddig a bankok az ügyfelek felé, mert bár csökkentek a kockázati felárak, de még így is magasabbak, mint a válság elmélyülése előtt, emelkedtek a hitelezési kockázatok is, és a problémás hitelek aránya is jelentősen megnőtt.

A szakemberek szerint azonban ebben a fél évben elkezdődhet a hitelköltségek csökkenése, hiszen várhatóan élénkül a piac, s az erősebb versenynek köszönhetően mérséklődhetnek a kamatok.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az OTP-nél például úgy döntöttek, hogy október elejétől egyes forint- és devizaalapú hitelek esetében differenciált hitelkamat-csökkentést hajtanak végre.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?