4 °C Budapest

A működőképesség határán a tb-finanszírozás

Pénzcentrum
2009. augusztus 24. 08:47

Az egészségügyi tárca korábbi szakállamtitkára szerint, ha a kormány tartja magát ahhoz a kijelentéséhez, hogy nem tervez további forráskivonást a társadalombiztosítási alapokból, akkor az év végén a központi költségvetésből kell majd pótolnia a hiányt. A jelenlegi tb-finanszírozási struktúra elérte a működőképessége határát, a rendszer megváltoztatása nélkül pedig az államnak kell viselnie a bevételek elmaradásának következményét.

A júliusi államháztartási jelentésből kiderült, hogy az év végére a kormány a társadalombiztosítási alapok 157,1 milliárd forintos hiányával számol, míg a III. negyedév végén még ennél jóval magasabb, 206,1 milliárd forintos deficitet várnak. Július végén 133,8 milliárd forint volt a tb-alapok hiánya.

A Pénzügyminisztérium azt tervezi, hogy az utolsó 3 hónapban közel 50 milliárd forinttal csökkenti a deficitet, ami a szakemberek szerint a tervezettől elmaradó járulékbevételek dacára is teljesíthetőnek tűnik. Igaz, azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan miként és miből rendeződik majd a tb-kassza helyzete.

A járulékcsökkentés miatti bevételkiesés pótlásának egyik eszköze lehet az is, hogy az állam megnöveli az inaktívak után teljesített befizetéseket. A gyógyító-megelőző ágazat már nem viselne el további megszorításokat, racionalizálni azonban lehetne. Ez jelentheti a finanszírozási technika változtatását vagy a járulékfizetők körének kiterjesztését. A teljesítményvolumen-korlát részleges eltörlése és a finanszírozás idei átalakítása azonban már rövidtávon korrekciót igényel, mert látható, hogy a jelenlegi szabályok az ellátás csúcsán lévő intézményeket sújtják a leginkább.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 8. 13:45
A 2022 telén induló nagyszabású program három főbb irányban erősíti a fiatalok médiaműveltségét. Az...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?