Áll a bál a nyugdíjkasszák körül

2009. augusztus 12. 09:02

Nagy a felháborodás a magánnyugdíjpénztárak háza táján a kasszák befektetési és gazdálkodási tevékenységét szabályozó kormányrendelet módosítása miatt.

Az új előírások szerint ugyanis klasszikus portfólióknál legfeljebb 5, kiegyensúlyozottaknál 20, növekedésieknél pedig maximum 35 százalék lehet devizaeszközök aránya a portfóliókban. A rendelet kialakításának elsődleges indoka a pénztárak működési (árfolyamváltozásból adódó) kockázatainak a csökkentése volt, a pénztártagok egyéni számláján felhalmozott megtakarítás értékének védelme érdekében - közölte a Pénzügyminisztérium. Ehhez azonban elegendő lett volna a devizaügyletek fedezését előírni - állítják a pénztárak. A tárca ugyanakkor nem tagadja: a rendeletalkotás folyamatában áttekintették az államháztartási hiány finanszírozását érintő hatásokat is. Más szóval: a kormány nem bánná, ha a nyugdíjpénztárak az eddiginél több magyar állampapírt vásárolnának.

Bár a Pénzügyminisztérium azt állítja, a rendeletalkotás során figyelembe vette a pénztárak érdekeit is, a Világgazdaságnak nyilatkozó piaci szereplők mást állítanak. "Az egész szakma szerette volna megakadályozni ezt a kezdeményezést" - mondja Bába Julianna, az Axa Nyugdíjpénztár igazgatóságának elnöke. "Az a szomorú, hogy ismét hosszú távú befektetésekkel próbálnak rövid távú problémákat megoldani" - teszi ehhez hozzá Borza Gábor, az ING Nyugdíjpénztár ügyvezetője.

A rövid távú probléma, hogy tavaly ősszel befagyott az államkötvénypiac, a kormány pedig az IMF hitelére szorult, hogy finanszírozni tudja az ország adósságait. A külföldiek tavaly szeptemberi csaknem 3400 milliárd forintos állománya ez év június végére 2200 milliárd alá esett, emellett a magánkasszák szintén eladóként voltak jelen a piacon. A pénztárak portfólióiban 2007 vége és 2009 első negyedéve között a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint mintegy 300 milliárd forinttal csökkent a magyar állampapírok állománya.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm