8 °C Budapest

Ezt megkönnyezték a nyugdíjasok! Hiába szóltunk...

Pénzcentrum
2009. augusztus 14. 06:20

Júliusban már 10-én a számlán volt a pénz A napokban számos olyan hír látott napvilágot, hogy hétfőn és kedden több ATM-nél is szomorúan állapították meg a nyugdíjasok, hogy az ellátásuk összege még mindig nem érkezett meg a bankszámlájukra.

A Pénzcentrum olvasótáborát erősítő nyugdíjasok már január 8-án értesülhettek az idei utalási rendről, mely tartalmazta azt is, hogy augusztusban csak 12-én kerül sor a nyugdíjak jóváírására.

Közzétették a 2009-es nyugdíjak utalási rendjét! 

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) legfrissebb adatai szerint azelmúlt hónapban összesen 3 030 403 tételt folyósítottak, melyből 1 705 456 darab (56,28 %) postai úton, míg 1 324 947 tétel (43,72 %) bankszámlára történő utalással jutott el a nyugdíjasokhoz. 

Idén júliusban leginkább az árvaellátásokkal és a tanév befejezésével kapcsolatosan 25 476-tal csökkent a kiutalt tételek száma, ebből a postai úton eljuttatott ellátások száma 18 012-vel, a folyószámlára történő átutalások száma 7 464 tétellel kevesebb. Az ONYF képviseletében elmondták, hogy a csökkenés átmenetinek tekinthető.

Aki eddig postai úton vette át a nyugdíját, de csatlakozni szeretne a bankszámlások táborához, annak nincs más dolga, mint elfáradni egy bankfiókba, nyitni egy folyószámlát és a számlaszámot az arra rendszeresített nyomtatványon eljuttatni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.

A nyugdíjigények benyújtásakor a kérelmezőknek meg kell jelölniük, hogy postai úton, vagy banki átutalással kérik az ellátás folyósítását, de a postai kézbesítést választók utólag is kérelmezhetik bankszámlára történő átutalást. Az N 08-as nyomtatvány letölthető az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapjáról, de átvehető az ügyfélszolgálati irodákban is.

Korábban: 60 milliárdos mínuszban a nyugdíjkassza

Az ellátásokra újonnan jogosulttá vált ügyfelek közül egyre nagyobb számban rendelkeznek folyószámlával, de az idősebbek körében a mai napig a postai úton történő kifizetés a népszerűbb. Fontos tudnivaló, hogy a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében a lakcímváltozást akkor is be kell jelenteni a nyugdíjfolyósítónak, ha az ellátás folyósítása valamely pénzintézethez történik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ellátás bankszámlára történő átutalására csak akkor van mód, ha a kérelmező a számlaszám felett mint tulajdonos vagy társtulajdonos rendelkezik. Ellenkező esetben az ellátás kizárólag a belföldi postai címre kerülhet kifizetésre.

A bankok közül többen felismerték a nyugdíjas ügyfélkörben rejlő lehetőségeket és kimondottan az ő bankszámla- és bankkártya használati szokásaikhoz igazodó számlacsomagot állítottak össze. Jelenleg még mindig több mint 1,7 millió potenciális ügyfél van az országban, akik a mai napig a postás érkezését várják átutalás helyett.

Nyugdíjas számlacsomagok:Hogy bánnak a bankok a nyugdíjasokkal? A válasz megérkezett

Amellett, hogy a bankszámlával rendelkező ügyfelek hamarabb férhetnek hozzá a nyugdíjukhoz, a bankszámlához kapcsolódó további előnyöket is kihasználhatják. A rezsi költségek és az egyéb utalnivalók sárga csekken történő, postai sorban állással járó feladásától kényelmesebb megoldások is léteznek (csoportos beszedési megbízás, egyedi átutalás).

A kistelepüléseken élő nyugdíjasok körében érthető a postai kézbesítéshez való ragaszkodás, mivel sok esetben a legközelebbi ATM, illetve kártyaelfogadó hely nagy valószínűséggel kilométerekre található. Ők jobban járnak, ha a postai utat választják, ugyanakkor a rájuk leselkedő veszélyek miatt nagyobb gonddal kell eljárniuk a készpénz tárolását illetően.

A 2009-es nyugdíjak utalási rendje

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem