5 °C Budapest

Ezt megkönnyezték a nyugdíjasok! Hiába szóltunk...

Pénzcentrum
2009. augusztus 14. 06:20

Júliusban már 10-én a számlán volt a pénz A napokban számos olyan hír látott napvilágot, hogy hétfőn és kedden több ATM-nél is szomorúan állapították meg a nyugdíjasok, hogy az ellátásuk összege még mindig nem érkezett meg a bankszámlájukra.

A Pénzcentrum olvasótáborát erősítő nyugdíjasok már január 8-án értesülhettek az idei utalási rendről, mely tartalmazta azt is, hogy augusztusban csak 12-én kerül sor a nyugdíjak jóváírására.

Közzétették a 2009-es nyugdíjak utalási rendjét! 

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) legfrissebb adatai szerint azelmúlt hónapban összesen 3 030 403 tételt folyósítottak, melyből 1 705 456 darab (56,28 %) postai úton, míg 1 324 947 tétel (43,72 %) bankszámlára történő utalással jutott el a nyugdíjasokhoz. 

Idén júliusban leginkább az árvaellátásokkal és a tanév befejezésével kapcsolatosan 25 476-tal csökkent a kiutalt tételek száma, ebből a postai úton eljuttatott ellátások száma 18 012-vel, a folyószámlára történő átutalások száma 7 464 tétellel kevesebb. Az ONYF képviseletében elmondták, hogy a csökkenés átmenetinek tekinthető.

Aki eddig postai úton vette át a nyugdíját, de csatlakozni szeretne a bankszámlások táborához, annak nincs más dolga, mint elfáradni egy bankfiókba, nyitni egy folyószámlát és a számlaszámot az arra rendszeresített nyomtatványon eljuttatni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.

A nyugdíjigények benyújtásakor a kérelmezőknek meg kell jelölniük, hogy postai úton, vagy banki átutalással kérik az ellátás folyósítását, de a postai kézbesítést választók utólag is kérelmezhetik bankszámlára történő átutalást. Az N 08-as nyomtatvány letölthető az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapjáról, de átvehető az ügyfélszolgálati irodákban is.

Korábban: 60 milliárdos mínuszban a nyugdíjkassza

Az ellátásokra újonnan jogosulttá vált ügyfelek közül egyre nagyobb számban rendelkeznek folyószámlával, de az idősebbek körében a mai napig a postai úton történő kifizetés a népszerűbb. Fontos tudnivaló, hogy a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében a lakcímváltozást akkor is be kell jelenteni a nyugdíjfolyósítónak, ha az ellátás folyósítása valamely pénzintézethez történik.

Az ellátás bankszámlára történő átutalására csak akkor van mód, ha a kérelmező a számlaszám felett mint tulajdonos vagy társtulajdonos rendelkezik. Ellenkező esetben az ellátás kizárólag a belföldi postai címre kerülhet kifizetésre.

A bankok közül többen felismerték a nyugdíjas ügyfélkörben rejlő lehetőségeket és kimondottan az ő bankszámla- és bankkártya használati szokásaikhoz igazodó számlacsomagot állítottak össze. Jelenleg még mindig több mint 1,7 millió potenciális ügyfél van az országban, akik a mai napig a postás érkezését várják átutalás helyett.

Nyugdíjas számlacsomagok:Hogy bánnak a bankok a nyugdíjasokkal? A válasz megérkezett

Amellett, hogy a bankszámlával rendelkező ügyfelek hamarabb férhetnek hozzá a nyugdíjukhoz, a bankszámlához kapcsolódó további előnyöket is kihasználhatják. A rezsi költségek és az egyéb utalnivalók sárga csekken történő, postai sorban állással járó feladásától kényelmesebb megoldások is léteznek (csoportos beszedési megbízás, egyedi átutalás).

A kistelepüléseken élő nyugdíjasok körében érthető a postai kézbesítéshez való ragaszkodás, mivel sok esetben a legközelebbi ATM, illetve kártyaelfogadó hely nagy valószínűséggel kilométerekre található. Ők jobban járnak, ha a postai utat választják, ugyanakkor a rájuk leselkedő veszélyek miatt nagyobb gonddal kell eljárniuk a készpénz tárolását illetően.

A 2009-es nyugdíjak utalási rendje

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MEDIA1  |  2022. december 8. 11:19
Hosszú cikkben foglalkozik azzal a 24, hogy nem csak az ellenzéki XIV. kerületi vezetés, de a szinté...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?