Ezt megkönnyezték a nyugdíjasok! Hiába szóltunk...

Pénzcentrum
2009. augusztus 14. 06:20

Júliusban már 10-én a számlán volt a pénz A napokban számos olyan hír látott napvilágot, hogy hétfőn és kedden több ATM-nél is szomorúan állapították meg a nyugdíjasok, hogy az ellátásuk összege még mindig nem érkezett meg a bankszámlájukra.

A Pénzcentrum olvasótáborát erősítő nyugdíjasok már január 8-án értesülhettek az idei utalási rendről, mely tartalmazta azt is, hogy augusztusban csak 12-én kerül sor a nyugdíjak jóváírására.

Közzétették a 2009-es nyugdíjak utalási rendjét! 

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) legfrissebb adatai szerint azelmúlt hónapban összesen 3 030 403 tételt folyósítottak, melyből 1 705 456 darab (56,28 %) postai úton, míg 1 324 947 tétel (43,72 %) bankszámlára történő utalással jutott el a nyugdíjasokhoz. 

Idén júliusban leginkább az árvaellátásokkal és a tanév befejezésével kapcsolatosan 25 476-tal csökkent a kiutalt tételek száma, ebből a postai úton eljuttatott ellátások száma 18 012-vel, a folyószámlára történő átutalások száma 7 464 tétellel kevesebb. Az ONYF képviseletében elmondták, hogy a csökkenés átmenetinek tekinthető.

Aki eddig postai úton vette át a nyugdíját, de csatlakozni szeretne a bankszámlások táborához, annak nincs más dolga, mint elfáradni egy bankfiókba, nyitni egy folyószámlát és a számlaszámot az arra rendszeresített nyomtatványon eljuttatni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.

A nyugdíjigények benyújtásakor a kérelmezőknek meg kell jelölniük, hogy postai úton, vagy banki átutalással kérik az ellátás folyósítását, de a postai kézbesítést választók utólag is kérelmezhetik bankszámlára történő átutalást. Az N 08-as nyomtatvány letölthető az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapjáról, de átvehető az ügyfélszolgálati irodákban is.

Korábban: 60 milliárdos mínuszban a nyugdíjkassza

Az ellátásokra újonnan jogosulttá vált ügyfelek közül egyre nagyobb számban rendelkeznek folyószámlával, de az idősebbek körében a mai napig a postai úton történő kifizetés a népszerűbb. Fontos tudnivaló, hogy a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében a lakcímváltozást akkor is be kell jelenteni a nyugdíjfolyósítónak, ha az ellátás folyósítása valamely pénzintézethez történik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ellátás bankszámlára történő átutalására csak akkor van mód, ha a kérelmező a számlaszám felett mint tulajdonos vagy társtulajdonos rendelkezik. Ellenkező esetben az ellátás kizárólag a belföldi postai címre kerülhet kifizetésre.

A bankok közül többen felismerték a nyugdíjas ügyfélkörben rejlő lehetőségeket és kimondottan az ő bankszámla- és bankkártya használati szokásaikhoz igazodó számlacsomagot állítottak össze. Jelenleg még mindig több mint 1,7 millió potenciális ügyfél van az országban, akik a mai napig a postás érkezését várják átutalás helyett.

Nyugdíjas számlacsomagok:Hogy bánnak a bankok a nyugdíjasokkal? A válasz megérkezett

Amellett, hogy a bankszámlával rendelkező ügyfelek hamarabb férhetnek hozzá a nyugdíjukhoz, a bankszámlához kapcsolódó további előnyöket is kihasználhatják. A rezsi költségek és az egyéb utalnivalók sárga csekken történő, postai sorban állással járó feladásától kényelmesebb megoldások is léteznek (csoportos beszedési megbízás, egyedi átutalás).

A kistelepüléseken élő nyugdíjasok körében érthető a postai kézbesítéshez való ragaszkodás, mivel sok esetben a legközelebbi ATM, illetve kártyaelfogadó hely nagy valószínűséggel kilométerekre található. Ők jobban járnak, ha a postai utat választják, ugyanakkor a rájuk leselkedő veszélyek miatt nagyobb gonddal kell eljárniuk a készpénz tárolását illetően.

A 2009-es nyugdíjak utalási rendje

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem