16 °C Budapest

Ezt megkönnyezték a nyugdíjasok! Hiába szóltunk...

Pénzcentrum
2009. augusztus 14. 06:20

Júliusban már 10-én a számlán volt a pénz A napokban számos olyan hír látott napvilágot, hogy hétfőn és kedden több ATM-nél is szomorúan állapították meg a nyugdíjasok, hogy az ellátásuk összege még mindig nem érkezett meg a bankszámlájukra.

A Pénzcentrum olvasótáborát erősítő nyugdíjasok már január 8-án értesülhettek az idei utalási rendről, mely tartalmazta azt is, hogy augusztusban csak 12-én kerül sor a nyugdíjak jóváírására.

Közzétették a 2009-es nyugdíjak utalási rendjét! 

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) legfrissebb adatai szerint azelmúlt hónapban összesen 3 030 403 tételt folyósítottak, melyből 1 705 456 darab (56,28 %) postai úton, míg 1 324 947 tétel (43,72 %) bankszámlára történő utalással jutott el a nyugdíjasokhoz. 

Idén júliusban leginkább az árvaellátásokkal és a tanév befejezésével kapcsolatosan 25 476-tal csökkent a kiutalt tételek száma, ebből a postai úton eljuttatott ellátások száma 18 012-vel, a folyószámlára történő átutalások száma 7 464 tétellel kevesebb. Az ONYF képviseletében elmondták, hogy a csökkenés átmenetinek tekinthető.

Aki eddig postai úton vette át a nyugdíját, de csatlakozni szeretne a bankszámlások táborához, annak nincs más dolga, mint elfáradni egy bankfiókba, nyitni egy folyószámlát és a számlaszámot az arra rendszeresített nyomtatványon eljuttatni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.

A nyugdíjigények benyújtásakor a kérelmezőknek meg kell jelölniük, hogy postai úton, vagy banki átutalással kérik az ellátás folyósítását, de a postai kézbesítést választók utólag is kérelmezhetik bankszámlára történő átutalást. Az N 08-as nyomtatvány letölthető az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapjáról, de átvehető az ügyfélszolgálati irodákban is.

Korábban: 60 milliárdos mínuszban a nyugdíjkassza

Az ellátásokra újonnan jogosulttá vált ügyfelek közül egyre nagyobb számban rendelkeznek folyószámlával, de az idősebbek körében a mai napig a postai úton történő kifizetés a népszerűbb. Fontos tudnivaló, hogy a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében a lakcímváltozást akkor is be kell jelenteni a nyugdíjfolyósítónak, ha az ellátás folyósítása valamely pénzintézethez történik.

Az ellátás bankszámlára történő átutalására csak akkor van mód, ha a kérelmező a számlaszám felett mint tulajdonos vagy társtulajdonos rendelkezik. Ellenkező esetben az ellátás kizárólag a belföldi postai címre kerülhet kifizetésre.

A bankok közül többen felismerték a nyugdíjas ügyfélkörben rejlő lehetőségeket és kimondottan az ő bankszámla- és bankkártya használati szokásaikhoz igazodó számlacsomagot állítottak össze. Jelenleg még mindig több mint 1,7 millió potenciális ügyfél van az országban, akik a mai napig a postás érkezését várják átutalás helyett.

Nyugdíjas számlacsomagok:Hogy bánnak a bankok a nyugdíjasokkal? A válasz megérkezett

Amellett, hogy a bankszámlával rendelkező ügyfelek hamarabb férhetnek hozzá a nyugdíjukhoz, a bankszámlához kapcsolódó további előnyöket is kihasználhatják. A rezsi költségek és az egyéb utalnivalók sárga csekken történő, postai sorban állással járó feladásától kényelmesebb megoldások is léteznek (csoportos beszedési megbízás, egyedi átutalás).

A kistelepüléseken élő nyugdíjasok körében érthető a postai kézbesítéshez való ragaszkodás, mivel sok esetben a legközelebbi ATM, illetve kártyaelfogadó hely nagy valószínűséggel kilométerekre található. Ők jobban járnak, ha a postai utat választják, ugyanakkor a rájuk leselkedő veszélyek miatt nagyobb gonddal kell eljárniuk a készpénz tárolását illetően.

A 2009-es nyugdíjak utalási rendje

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05