14 °C Budapest

Magyar bankok: akadoznak a hitelek - Lép az MFB?

Pénzcentrum
2009. augusztus 14. 08:15

Különböző okok miatt nem közvetítik a bankok a termelőknek az agrártárca és a Magyar Fejlesztési Bank forrásait - véli a Magyar Agrárkamara. E vélemény is jelzi, hogy az agrárium finanszírozásával kapcsolatban most is sok az elégedetlenség, a kamara szerint például közel 100 milliárd forintnyi új forrásra lenne szükség a szektorban - írja a Napi Gazdaság. A napilap úgy értesült, egy mikrohitelhez hasonló konstrukción dolgoznak az MFB-nél, amely az agrárvállalkozásokat segítené 10-15 millió forinttal.

2009.07.15 11:35
Honnan kapnak pénzt a magyar mikrovállalkozások?

A kamara szerint az információhiány, a válság során és a tavalyi közraktári hitelezéssel kapcsolatban felgyülemlett rossz tapasztalatok miatt nagy az óvatosság, ráadásul a támogatott hitelek egyes eseteiben túl kicsi a haszonkulcs.

Matics Pál, a K&H főosztályvezetője szerint a magas jegybanki alapkamat és a bankok által rátett marzs miatt túl magas, 12-14 százalékos kamatokat kínáltak az agrárcégeknek, és az MFS-s hitelek nem a leggördülékenyebben igénybe vehető termékek, bár az agrárfejlesztési hiteleknél már 400-500 ezer euró feletti támogatás is adható a projektekhez. Probléma viszont, hogy a támogatásintenzitás maximumát a kedvezményes hiteleknél sem lehet meghaladni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Napi Gazdaság információi szerint már keresi a minisztérium és az MFB a megoldást a fenti felvetésekre. Legutóbb a Bankszövetség, az FVM, a kamara és az MFB is tartott egyeztetést a hitelezési akadályok elhárításának lehetőségeiről, s a szakértők Forgács Barna, a kamara elnöke szerint szeptemberre konkrét megoldási javaslatokkal fognak előállni. A vihar- és jégkárokat elszenvedett gazdálkodók újraindulásához szerinte szintén kedvezményes hitelkonstrukciót kellene kidolgozni, a kisebb agrárvállalkozások fennmaradásához úgyszintén.

A Napi úgy értesült, egy mikrohitelhez hasonló konstrukción dolgoznak az MFB-nél, amely az agrárvállalkozásokat segítené 10-15 millió forinttal.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem