26 °C Budapest

Bedőlt lakáshitelek, kilakoltatások - Hová jutunk?

2009. augusztus 12. 17:25

Ma Magyarországon 32 ezer olyan adós van, aki 90 napnál hosszabb ideje nem törleszti a hitelét, és 2008. szeptembere, a gazdasági válság kezdete óta 3 ezer esetben történ végrehajtás "bedőlt" lakáshitelek miatt - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-vel szerdán.

2009.07.24 14:55
Nincs kegyelem: már 716 ezer magyar a BAR listán

Szollár Domokos kiemelte: a kormány megoldásokat igyekszik találni a hitelesek megvédésére, ezért fogadtatta el a parlamenttel a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került lakáshitellel rendelkezők védelméről szóló törvényt. A jogszabály szerint a gazdasági válság miatt munkanélkülivé vált vagy fizetési nehézségekkel küzdő, de munkával rendelkezők átmeneti kölcsönért folyamodhatnak hitelintézetüknél; a kétéves lefutású áthidaló kölcsön meghatározott részére az állam garanciát vállal.

A szóvivő idézte a törvény másik rendelkezését, amellyel az önkormányzatok elővásárlási jogot kaptak, hogy a területükön kényszerárverésre kerülő ingatlanokat megvásárolják és azokat korábbi tulajdonosaiknak bérbe adják.

Szollár Domokos hangsúlyozta: a törvénymódosítás értelmében lehetőség nyílik arra, hogy azok is eladhassák lakásaikat az illetékes önkormányzatnak, akik ellen még nem indult végrehajtási eljárás; így azok is otthonaikban maradhatnak, akik a korábbi rendelkezések értelmében elhagyni kényszerülnének azt.

A forint erősödése 1.7 millió devizahitellel rendelkezőnek hozott "enyhülést" - hívta fel a figyelmet.

Nem lenne szerencsés, ha a kormány központilag lépne fel a kényszerértékesítéseknél, ennek rossz üzenete lenne - mondta még, hozzátéve: a kabinet eddigi intézkedései ezek megelőzését szolgálják.

Szili Katalin ősszel leköszönő házelnök, hétfőn hozta nyilvánosságra javaslatát, miszerint az MSZP-frakció a devizahitelesek védelmében szükséges intézkedések érdekében kezdeményezze az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szocialista politikus azt is szorgalmazta, hogy tegyenek lépéseket az otthonok árverezésének törvényben biztosított kilencvennapos felfüggesztése érdekében ; hozzanak létre vizsgálóbizottságot, hogy a testület jelentése alapján a szükséges törvénymódosításokra is sor kerülhessen; a kormány haladéktalanul készítse el a moratóriumra vonatkozó törvény tervezetét.

A házelnök a GFK adataira hivatkozva levelében azt írta, hogy a kialakult helyzet mintegy félmillió ember - köztük háromszázezer gyerek - életkörülményét közvetlenül veszélyezteti. Magyarországon mintegy 1.4 millió jelzáloghitel-szerződés van, 750 ezer devizaalapú közülük. Ezek 40 százaléka, továbbá a teljes hitelállományból 716 ezer szerződés havi törlesztése több mint 90 napos hátralékban van.

Szili Katalin arról írt, hogy az év első hat hónapjában nagyjából hatezer kilakoltatás történt, de júliusban a folyamat olyannyira felgyorsult, hogy a kilakoltatások az első félévi szint duplájára nőttek, e tendencia alapján pedig az év hátralevő részében további 60-75 ezer kilakoltatásra lehet számítani.

Az MSZP-frakció kedden azt javasolta, hogy Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának nyilvános ülésén értékeljék a lakáshitelesek megsegítésére eddig alkotott törvények és kormányintézkedések hatását. Ezzel egy időben vizsgálják, hogyan lehetne bizonyos esetekben a kilakoltatások lehetőségét átmenetileg felfüggeszteni.

Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy már 700 ezer olyan hitelfelvevő van, akinek 90 napon túli a tartozása, és az év végére 70-80 ezer család veszítheti el a lakását, ha a kormány nem hoz végre érdemi intézkedéseket. Már félmillió ember van veszélyeztetett helyzetben, akiket a kilakoltatás réme fenyeget. Szerinte a kormány az elmúlt hónapokban "jól hangzó ígéretekkel" próbálta megnyugtatni a lakásukat féltő embereket, valójában azonban a szocialisták nem állnak ki mellettük és nem akarnak érdemben foglalkozni a katasztrofális helyzettel - tudósított az MTI.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem