13 °C Budapest

MFB: 30 milliárdos bankgarancia forgóeszközhitelre

2009. június 3. 11:47

Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. bankgarancia vállalásával segíti a válság következtében nehéz helyzetbe került, de egyébként életképes élelmiszer-feldolgozó vállalkozások éven túli lejáratú forgóeszközhitelhez jutását. Az MFB a kereskedelmi bankok hitelezési hajlandóságának ösztönzése érdekében az általuk folyósított forgóeszközhitel tőkeösszegének 80 százalékára garanciát vállal, csökkentve ezzel a hitelintézetek ügyleti kockázatát.

A forgóeszközhitel futamideje legalább 1 év + 1 nap és legfeljebb 5 év lehet, a bankgarancia mértéke minimum 200 millió forint, felső értékhatára pedig legfeljebb 2 milliárd forint. A Magyar Állam az MFB Zrt. javára a Bank által vállalt bankgarancia összegének 90 százalékára készfizető kezességet nyújt.

A pénzügyi, gazdasági válság következményei mind erőteljesebben jelentkeznek a hazai élelmiszeripari ágazat egészében. Az MFB vezérigazgatója, Dr. Erős János megerősítette, hogy a kereskedelmi bankok hitelezési aktivitása érzékelhetően visszaesett, a növekvő kockázatok miatt a vállalkozások hitelhez jutásának feltételei sokkal szigorúbbá váltak, aminek következtében még az egyébként életképes gazdasági társaságok is nagyon súlyos helyzetbe kerültek.

A vezérigazgató bejelentette, hogy a Magyar Fejlesztési Bank az élelmiszer-feldolgozó társaságok működőképességének javítása, versenyképességük növelése, fejlődésük elősegítése érdekében 30 milliárd forint keretösszegű Élelmiszeripari Bankgarancia Programot hirdet meg, segítve ezzel forgóeszközhitel/kölcsön felvételüket.

A Program 2009. június elejétől lép életbe. A MFB a bankgarancia vállalással megkönnyíti a hús- és baromfihús, burgonya, egyéb gyümölcs és zöldség feldolgozását, valamint tartósítását, továbbá a tejtermékek, a malomipari termékek, a kenyér és friss pékáru gyártását, továbbá a szőlőbor termelését végző vállalkozások hitelhez jutását, mivel a garanciavállalás csökkenti a hitelintézetek ügyleti kockázatát.

A kereskedelmi bankok hitelezési hajlandóságának ösztönzése érdekében a Magyar Fejlesztési Bank az élelmiszer-feldolgozó társaságok részére folyósított forgóeszközhitel/kölcsön tőkeösszegének 80 százalékára garanciát nyújt, amelynek mértéke minimum 200 millió forint, felső értékhatára pedig 2 milliárd forint lehet. Az MFB bankgaranciája olyan új, vagy már meglévő forgóeszközhitelek esetén vehető igénybe, amelyek lejárata legalább 1 év + 1 nap és nem haladják meg az 5 évet. A bankgarancia folyószámlahitel, vagy rulírozó forgóeszközhitel esetében nem alkalmazható.

Az MFB által vállalt bankgarancia összege után évenként bankgarancia díjat kell fizetni, amelynek mértéke a biztosítékok és az ügyfél minősítése alapján meghatározott kockázati osztályok függvényében 0,5 - 6,3 százalék lehet. A Bank az előre fizetendő piaci díj mértékét a program veszteségi rátája alapján évente felülvizsgálja. A garanciát igénylő vállalkozások az MFB részére az igényelt összeg 0,2 százalékát kitevő egyszeri bírálati díjat fizetnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A garanciakérelmeket az MFB Zrt. Hitelezési Igazgatóságára kell benyújtani, majd annak elbírálását követően bankgarancia megbízási szerződés kötésére kerül sor, amely alapján az MFB bankgarancia nyilatkozatot bocsát ki a forgóeszközhitelt/kölcsönt nyújtó hitelintézet javára. Ez csak egyszer, egy összegben és csak abban az esetben váltható be, ha a hitel/kölcsönszerződés a fizetési kötelezettség legalább 30 napos elmulasztása miatt felmondásra került vagy a vállalkozás ellen jogerősen felszámolási eljárás indult. A Bankgarancia Program keretében bankgarancia szerződés megkötésére 2011. december 31-ig kerülhet sor.

A Magyar Állam az MFB Zrt. javára jogszabályi készfizető kezességet nyújt a vállalt bankgarancia összegének 90 százalékára. A Bank ezért cserébe a garanciavállalás futamidejének függvényében az egyes évekre szólóan 0,3 százaléktól 2 százalékig terjedő növekvő mértékű kezességvállalási díjat fizet. Amennyiben az MFB a kezességet beváltja, a bankgarancián alapuló tartozás a vállalkozással szemben adók módjára behajthatóvá válik, amelyről az APEH gondoskodik.

Az MFB Élelmiszeripari Bankgarancia Program részleteiről az érdeklődők a Bank honlapján (www.mfb.hu) tájékozódhatnak, ahonnan az igényléshez szükséges nyomtatványok és kitöltési útmutatók is letölthetők.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm