13 °C Budapest

Újabb megállapodás a bankok hitelezésének fenntartásáért

2009. április 14. 11:45

A Magyar Állam kedden újabb hitelmegállapodást kötött annak érdekében, hogy a Magyarországon működő hitelintézetek hitelezési aktivitásukat fenntartsák, bővítsék.

A megállapodás keretében a Magyar Állam a Magyar Fejlesztési Banknak két részletben, négy devizanemben, euróban, fontban, dollárban és jenben mintegy 170 milliárd forint értékű hitelt nyújt.

A megállapodást Veres János pénzügyminiszter, valamint az MFB képviseletében Erős János és Czirják Sándor vezérigazgatók írták alá.

A kölcsön forrását a nemzetközi szervezetektől - EU, IMF - származó 20 milliárd eurós finanszírozási csomag biztosítja. (Nem a pénzintézeti rendszer erősítésére elkülönített keret szolgál erre a célra.) Az állam a hitelt piaci módon, piaci kamatozással nyújtja.


A kölcsön lehetővé teszi az MFB számára, hogy a nemzetközi törlesztési kötelezettségeinek eleget tegyen, valamint a vállalkozói hitelezési tevékenységét fenntartsa, bővítse. A bank vállalja, hogy a vállalkozói hitelek állományát 55 milliárd forinttal növeli.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bankok számára történő állami hitelnyújtás lehetőségét az teremtette meg, hogy a parlament a közelmúltban módosította az államháztartási törvényt. Ez felhatalmazza a Magyar Államot, hogy szabad pénzeszközeiből a Magyar Köztársaság területén székhellyel rendelkező hitelintézeteknek kölcsönt nyújthasson.

E lehetőséggel élve márciusban már hasonló megállapodás született az OTP Bankkal mintegy 400 milliárd forintos, az FHB Jelzálogbankkal mintegy 120 milliárd forintos állami hitelnyújtásról.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45