2 °C Budapest

Mi lesz most? - 70%-os zuhanás a piacon

Pénzcentrum
2009. augusztus 6. 11:48

70 százalékkal zuhant a magyar lízingpiac finanszírozási összegben az előző év második negyedévéhez képest. Az autó- és az ingatlanfinanszírozás a leggyengébbek között van, míg a mezőgazdasági gépek és az IT-eszközök lízingje viszonylag jól teljesített. A Lízingszövetség tagjai az év második felében a finanszírozási oldal konszolidációjával számolnak, így a lízingpiac alakulását szerintük elsősorban a kereslet fogja befolyásolni.

A lízingcégek által finanszírozott eszközök értéke ez év második negyedében 70 százalékkal csökkent 2008 hasonló időszakához képest, értéke alig érte el a 226 milliárd forintot. A szerződések száma szintén jelentősen, 74 százalékkal volt kisebb 2009. első felében.


A legnagyobb piaci szereplők körében nem történt változás az elmúlt évben, elsősorban a középmezőnyben erősödött némiképp a piaci koncentráció. A top 20 cégből a legnagyobb 12 csaknem az összes szegmensben érdekelt maradt, néhány társaság azonban kivonult az általa kockázatosnak vélt területekről.


"A válság hatására - a várakozásoknak megfelelően - megindult az informatikai piac finanszírozási szerkezetének átalakulása, a beruházók érdeklődése egyre inkább a külső finanszírozási források felé fordult. Ennek hatására az általános csökkenéssel szembe ment az IT finanszírozási piac, hiszen 4%-kal nőtt ezen berendezések finanszírozási volumene." - hangsúlyozta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

A Lízingszövetség által a tagság körében végzett felmérés szerint általános a borúlátás, de 2009 második felére a visszaesés enyhe mérséklődésére számítanak. A válság mélyülésével fokozatosan megfigyelhető a várakozások változása is, habár a mostani előrejelzések még mindig a tény adatoknál kisebb éves visszaesést mutatnak.

"A lízingcégek az elmúlt egy évben folyamatosan alulbecsülték a piaci visszaesés mértékét, ez a gazdasági folyamatok kiszámíthatatlanságának, a bizonytalanság növekedésének a jele." - fejtette ki Lévai Gábor és hozzátette: "A piac és az ügyfelek számára ugyanakkor biztató lehet a forint árfolyamának jelenlegi erősödése, a sorozatos kamatcsökkentés és a költségvetés várható stabilizálódása, az államcsőd kockázat mérséklődése."

A gépjármű finanszírozásban - a PSZÁF szabályozás hatására - rövidült a futamidő, viszont más területeken a válság hatására egyértelműen csökkent az ügyfelek tehervállaló képessége és nőtt a hosszabb futamidejű szerződések aránya a teljes portfólión belül.

Az autófinanszírozás drasztikus visszaesése a második negyedévben is folytatódott, éves szinten eddig 65 százalékos a csökkenés. A szerződésszám 66 százalékos csökkenése meghaladta még a gépjármű értékesítés volumenének visszaesését is, ami az elmúlt negyedévben 60 százalékot tett ki. A flottafinanszírozásnál értékben 46 százalékos a visszaesés a vizsgált időszakban, de a szerződés számban csak 39,5 százalékos. Jellemző, hogy a piaci szegmens eltolódott a használt gépjárművek irányába.

A haszongépjárműveknél mind az érték állomány, mind a megkötött szerződések száma 66 százalékkal esett. 2009 eleje óta az új gépjárművek aránya 26 százalékkal mérséklődött.

A gépeknél és berendezéseknél az első félévben 46 százalékos volt a visszaesés a finanszírozott értékben és 66 százalék a szerződés számot tekintve. Az eszközöknél csökkent a mezőgép és építő ipari berendezések részesedése, viszont elkezdett növekedni az IT és irodai berendezések aránya.

Az ingatlanlízingnél a korábbi évek növekedését 2009 első negyedévében 57, második negyedévében már 75 százalékos visszaesés jellemezte. Az év második negyedében egyre többen kerestek kisebb értékű ingatlant, s az újonnan kötött szerződések száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest 89 százalékkal zuhant - olvasható a Lízingszövetség sajtóközleményében.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MEDIA1  |  2022. december 8. 11:19
Hosszú cikkben foglalkozik azzal a 24, hogy nem csak az ellenzéki XIV. kerületi vezetés, de a szinté...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?