17 °C Budapest

Az új adótörvény vonzóvá teszi az ingatlanlízinget

2009. június 30. 09:32

A tegnap elfogadott adótörvény részben illetékmentessé teszi az ingatlan alapú lízingfinanszírozást, ezáltal a kis- és középvállalkozások új forrásbevonási lehetőséghez juthatnak. A már korábban megszavazott lakásmentő csomag részeként pedig kiterjesztették az állami garanciavállalást a lakáslízingre.

A Parlament a június 29-ei zárószavazáson elfogadta a 2010-től életbe lépő új adótörvényt, amely hosszú évek után megszüntette a lízingfinanszírozás diszkriminációját: a törvény alapján 2010 januártól a kis- és középvállalatok számára nyílik új forrás lehetőség azáltal, hogy nem terheli őket dupla illetékfizetési kötelezettség, abban az esetben ha visszlízing esetén a saját tulajdonú ingatlanukat használják a forráshoz jutás fedezeteként.

" A kitartó munkánk meghozta a gyümölcsét; a lakásmentő törvény kiterjesztése a lízingszerződésekre annak a bizonyítéka, hogy a parlament a lízinget a lakáshitelhez hasonló finanszírozási formának tekinti." - hangsúlyozta Dunavölgyi Mária, a Lízingszövetség újonnan megválasztott alelnöke, akinek feladata a szövetségen belül az érdekképviseleti munka további erősítése. Dunavölgyi Mária hozzátette, hogy bár az eredeti törvényt több mint három hónapja fogadta el a parlament, ám a brüsszeli jóváhagyás hiányában mind a mai napig nem lépett életbe.

Változik az ingatlanok illetékszabályozása is 2010. január 1-től: átmeneti, három éves illetékmentességet kapnak a visszlízing ügyletben résztvevő lízingbe vevők, akik saját tulajdonukat értékesítik és lízingelik vissza tulajdonjog átszállással.
A válság óta alig jutnak hitelhez a kis-és közép vállalatok, mivel jelentősen megnövekedett a felszámolási kockázatuk. Számukra megoldást jelenthet a lízing finanszírozás, mivel az tulajdon átruházással védi a finanszírozót a felszámolás ellen. Eddig, ha valaki rendelkezett ingatlannal, és azt egy lízingcégnek eladta, majd visszalízingelte tőle, akkor a lízingszerződéshez kötődően ismét visszterhes vagyonszerzési illetéket kellett fizetnie.

"A tegnap elfogadott törvény értelmében 2010-től megszűnik a dupla illetékfizetés és ezáltal a kis és középvállalkozások, akiknek több, mint 50%-a most is saját tulajdonú ingatlanban működik új forrásbevonási lehetőséghez jut. A lízing esetében a futamidő végéig a lízingbeadó a tulajdonos, ezért lízingben biztonságosabb finanszírozni, mint jelzálog alapú hitellel. Ezzel olyan ügyfelek is kaphatnak finanszírozást, akiket a bankok jelenleg nem finanszíroznak."- hangsúlyozta Gazsi Júlia, a Lízingszövetség Ingatlan Bizottságának elnöke.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?