5 °C Budapest

Az új adótörvény vonzóvá teszi az ingatlanlízinget

2009. június 30. 09:32

A tegnap elfogadott adótörvény részben illetékmentessé teszi az ingatlan alapú lízingfinanszírozást, ezáltal a kis- és középvállalkozások új forrásbevonási lehetőséghez juthatnak. A már korábban megszavazott lakásmentő csomag részeként pedig kiterjesztették az állami garanciavállalást a lakáslízingre.

A Parlament a június 29-ei zárószavazáson elfogadta a 2010-től életbe lépő új adótörvényt, amely hosszú évek után megszüntette a lízingfinanszírozás diszkriminációját: a törvény alapján 2010 januártól a kis- és középvállalatok számára nyílik új forrás lehetőség azáltal, hogy nem terheli őket dupla illetékfizetési kötelezettség, abban az esetben ha visszlízing esetén a saját tulajdonú ingatlanukat használják a forráshoz jutás fedezeteként.

" A kitartó munkánk meghozta a gyümölcsét; a lakásmentő törvény kiterjesztése a lízingszerződésekre annak a bizonyítéka, hogy a parlament a lízinget a lakáshitelhez hasonló finanszírozási formának tekinti." - hangsúlyozta Dunavölgyi Mária, a Lízingszövetség újonnan megválasztott alelnöke, akinek feladata a szövetségen belül az érdekképviseleti munka további erősítése. Dunavölgyi Mária hozzátette, hogy bár az eredeti törvényt több mint három hónapja fogadta el a parlament, ám a brüsszeli jóváhagyás hiányában mind a mai napig nem lépett életbe.

Változik az ingatlanok illetékszabályozása is 2010. január 1-től: átmeneti, három éves illetékmentességet kapnak a visszlízing ügyletben résztvevő lízingbe vevők, akik saját tulajdonukat értékesítik és lízingelik vissza tulajdonjog átszállással.
A válság óta alig jutnak hitelhez a kis-és közép vállalatok, mivel jelentősen megnövekedett a felszámolási kockázatuk. Számukra megoldást jelenthet a lízing finanszírozás, mivel az tulajdon átruházással védi a finanszírozót a felszámolás ellen. Eddig, ha valaki rendelkezett ingatlannal, és azt egy lízingcégnek eladta, majd visszalízingelte tőle, akkor a lízingszerződéshez kötődően ismét visszterhes vagyonszerzési illetéket kellett fizetnie.

"A tegnap elfogadott törvény értelmében 2010-től megszűnik a dupla illetékfizetés és ezáltal a kis és középvállalkozások, akiknek több, mint 50%-a most is saját tulajdonú ingatlanban működik új forrásbevonási lehetőséghez jut. A lízing esetében a futamidő végéig a lízingbeadó a tulajdonos, ezért lízingben biztonságosabb finanszírozni, mint jelzálog alapú hitellel. Ezzel olyan ügyfelek is kaphatnak finanszírozást, akiket a bankok jelenleg nem finanszíroznak."- hangsúlyozta Gazsi Júlia, a Lízingszövetség Ingatlan Bizottságának elnöke.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem