Az új adótörvény vonzóvá teszi az ingatlanlízinget

2009. június 30. 09:32

A tegnap elfogadott adótörvény részben illetékmentessé teszi az ingatlan alapú lízingfinanszírozást, ezáltal a kis- és középvállalkozások új forrásbevonási lehetőséghez juthatnak. A már korábban megszavazott lakásmentő csomag részeként pedig kiterjesztették az állami garanciavállalást a lakáslízingre.

A Parlament a június 29-ei zárószavazáson elfogadta a 2010-től életbe lépő új adótörvényt, amely hosszú évek után megszüntette a lízingfinanszírozás diszkriminációját: a törvény alapján 2010 januártól a kis- és középvállalatok számára nyílik új forrás lehetőség azáltal, hogy nem terheli őket dupla illetékfizetési kötelezettség, abban az esetben ha visszlízing esetén a saját tulajdonú ingatlanukat használják a forráshoz jutás fedezeteként.

" A kitartó munkánk meghozta a gyümölcsét; a lakásmentő törvény kiterjesztése a lízingszerződésekre annak a bizonyítéka, hogy a parlament a lízinget a lakáshitelhez hasonló finanszírozási formának tekinti." - hangsúlyozta Dunavölgyi Mária, a Lízingszövetség újonnan megválasztott alelnöke, akinek feladata a szövetségen belül az érdekképviseleti munka további erősítése. Dunavölgyi Mária hozzátette, hogy bár az eredeti törvényt több mint három hónapja fogadta el a parlament, ám a brüsszeli jóváhagyás hiányában mind a mai napig nem lépett életbe.

Változik az ingatlanok illetékszabályozása is 2010. január 1-től: átmeneti, három éves illetékmentességet kapnak a visszlízing ügyletben résztvevő lízingbe vevők, akik saját tulajdonukat értékesítik és lízingelik vissza tulajdonjog átszállással.
A válság óta alig jutnak hitelhez a kis-és közép vállalatok, mivel jelentősen megnövekedett a felszámolási kockázatuk. Számukra megoldást jelenthet a lízing finanszírozás, mivel az tulajdon átruházással védi a finanszírozót a felszámolás ellen. Eddig, ha valaki rendelkezett ingatlannal, és azt egy lízingcégnek eladta, majd visszalízingelte tőle, akkor a lízingszerződéshez kötődően ismét visszterhes vagyonszerzési illetéket kellett fizetnie.

"A tegnap elfogadott törvény értelmében 2010-től megszűnik a dupla illetékfizetés és ezáltal a kis és középvállalkozások, akiknek több, mint 50%-a most is saját tulajdonú ingatlanban működik új forrásbevonási lehetőséghez jut. A lízing esetében a futamidő végéig a lízingbeadó a tulajdonos, ezért lízingben biztonságosabb finanszírozni, mint jelzálog alapú hitellel. Ezzel olyan ügyfelek is kaphatnak finanszírozást, akiket a bankok jelenleg nem finanszíroznak."- hangsúlyozta Gazsi Júlia, a Lízingszövetség Ingatlan Bizottságának elnöke.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem