Drámai visszaesés a lízingpiacon: az autó és az ingatlan a legnagyobb vesztes

Pénzcentrum
2009. május 11. 10:17

Drasztikus visszaesés tapasztalható a lízingpiacon az idei év első negyedévében; a piac csaknem 60%-a eltűnt a tavalyi év azonos időszakához képest. A finanszírozási válság legnagyobb vesztese a gépjármű-és az ingatlanlízing.

A lízingfinanszírozás egy év alatt 133 milliárd forinttal csökkent, a szerződések száma 60 százalékkal kisebb, mint 2008 első negyedévében. Ez hatással lesz a piac szereplőire is, várható, hogy a banki, vagy nemzetközi háttérrel nem rendelkező cégek forrásai elapadnak, s ez a piaci szereplők koncentrációjához vezet.

"A mindeddig példa nélküli visszaesés több okra vezethető vissza: részben az elmúlt hónapokban tapasztalt jelentősen kereslet-visszaesésre, ami leginkább az autópiacon volt érzékelhető, a szigorodó finanszírozási feltételekre, valamint az ügyfelek óvatosságára. Csak kisebb részben a lízingcégek forráshiányának tudható be drámai visszaesés." - hangsúlyozta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

A különböző lízingpiaci szegmensek közül a legnagyobb visszaesést az autó és haszonjárművek finanszírozása könyvelhette el; mindkettő mintegy 62%os visszaesést szenvedett el 2008 első negyedévéhez viszonyítva. Az autófinanszírozás idén még az új autók értékesítési volumenénél is nagyobb mértékben, 61,5%-kal csökkent.
Az autólízing, amely eddig a teljes piac felét adta, idén már csak 40%-ot képvisel; az új kihelyezések összege 163 178 milliárd forintról 62 781 milliárd forintra esett vissza, míg a teherautó-lízing forgalma 43,4 milliárdról 16,4 milliárdra csökkent.

A piac másik nagy vesztese az ingatlanlízing szegmens; itt a tavalyi 39,4 milliárd forinthoz képest idén már csak 16,8 milliárdot helyeztek ki. A 60%-os visszaesés megegyezik az összpiaci trenddel, így az ingatlanok továbbra is 13%-ot képviselnek a teljes magyar lízingszektorban. Lényeges különbség figyelhető meg a lakossági és vállalati ingatlanlízing piacon, előbbinél 65%, míg az utóbbinál ennél kisebb, 56%-os visszaesés volt tapasztalható. Az önrész mértéke is érezhetően 22%-ról 30%-ra emelkedett.

A negyedév egyedüli apró sikerét a gépek- és berendezések lízingje jelentette; ez a szegmens ugyan összességében 39%-kal volt kisebb, mint az előző év azonos időszakában, de a az informatikai-és irodai berendezések finanszírozása 15%-al nőtt. Habár a finanszírozott eszközök 87% új beszerzésű, ám ebben a negyedévben nőtt a használt eszközök aránya.

Az építőipar és az ingatlanpiac hanyatlása miatt az eszközfinanszírozáson belül a legnagyobb visszaesés az építőipari gépeknél történt.

A Lízingszövetség tagjai az év végéig átlagosan 25%-os piaci visszaesésre számítanak, az év második felében a mélypont után némi fellendülést várnak.

"A piac élénküléséhez elengedhetetlen, hogy végre életbe lépjenek azok az intézkedések, szabályozások, amelyek eltüntetik a kisvállalatok forráshoz jutásában jelentős szerepet betöltő lízingfinanszírozás negatív diszkriminációját. Fontos eredmény, hogy a Parlament elfogadta a zálogjogi törvényt és szeptembertől, az adós elleni felszámolás esetén jelzálog biztosítja a finanszírozott gépjárműveket. Hasonlóan jelentős lépés lenne a vállalati ingatlanlízing esetén az kettős illeték megszüntetése valamint az uniós-projekteknél társfinanszírozás lehetővé tétele. " - hangsúlyozta Lévai Gábor.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29