1 °C Budapest

Drámai visszaesés a lízingpiacon: az autó és az ingatlan a legnagyobb vesztes

Pénzcentrum
2009. május 11. 10:17

Drasztikus visszaesés tapasztalható a lízingpiacon az idei év első negyedévében; a piac csaknem 60%-a eltűnt a tavalyi év azonos időszakához képest. A finanszírozási válság legnagyobb vesztese a gépjármű-és az ingatlanlízing.

A lízingfinanszírozás egy év alatt 133 milliárd forinttal csökkent, a szerződések száma 60 százalékkal kisebb, mint 2008 első negyedévében. Ez hatással lesz a piac szereplőire is, várható, hogy a banki, vagy nemzetközi háttérrel nem rendelkező cégek forrásai elapadnak, s ez a piaci szereplők koncentrációjához vezet.

"A mindeddig példa nélküli visszaesés több okra vezethető vissza: részben az elmúlt hónapokban tapasztalt jelentősen kereslet-visszaesésre, ami leginkább az autópiacon volt érzékelhető, a szigorodó finanszírozási feltételekre, valamint az ügyfelek óvatosságára. Csak kisebb részben a lízingcégek forráshiányának tudható be drámai visszaesés." - hangsúlyozta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

A különböző lízingpiaci szegmensek közül a legnagyobb visszaesést az autó és haszonjárművek finanszírozása könyvelhette el; mindkettő mintegy 62%os visszaesést szenvedett el 2008 első negyedévéhez viszonyítva. Az autófinanszírozás idén még az új autók értékesítési volumenénél is nagyobb mértékben, 61,5%-kal csökkent.
Az autólízing, amely eddig a teljes piac felét adta, idén már csak 40%-ot képvisel; az új kihelyezések összege 163 178 milliárd forintról 62 781 milliárd forintra esett vissza, míg a teherautó-lízing forgalma 43,4 milliárdról 16,4 milliárdra csökkent.

A piac másik nagy vesztese az ingatlanlízing szegmens; itt a tavalyi 39,4 milliárd forinthoz képest idén már csak 16,8 milliárdot helyeztek ki. A 60%-os visszaesés megegyezik az összpiaci trenddel, így az ingatlanok továbbra is 13%-ot képviselnek a teljes magyar lízingszektorban. Lényeges különbség figyelhető meg a lakossági és vállalati ingatlanlízing piacon, előbbinél 65%, míg az utóbbinál ennél kisebb, 56%-os visszaesés volt tapasztalható. Az önrész mértéke is érezhetően 22%-ról 30%-ra emelkedett.

A negyedév egyedüli apró sikerét a gépek- és berendezések lízingje jelentette; ez a szegmens ugyan összességében 39%-kal volt kisebb, mint az előző év azonos időszakában, de a az informatikai-és irodai berendezések finanszírozása 15%-al nőtt. Habár a finanszírozott eszközök 87% új beszerzésű, ám ebben a negyedévben nőtt a használt eszközök aránya.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az építőipar és az ingatlanpiac hanyatlása miatt az eszközfinanszírozáson belül a legnagyobb visszaesés az építőipari gépeknél történt.

A Lízingszövetség tagjai az év végéig átlagosan 25%-os piaci visszaesésre számítanak, az év második felében a mélypont után némi fellendülést várnak.

"A piac élénküléséhez elengedhetetlen, hogy végre életbe lépjenek azok az intézkedések, szabályozások, amelyek eltüntetik a kisvállalatok forráshoz jutásában jelentős szerepet betöltő lízingfinanszírozás negatív diszkriminációját. Fontos eredmény, hogy a Parlament elfogadta a zálogjogi törvényt és szeptembertől, az adós elleni felszámolás esetén jelzálog biztosítja a finanszírozott gépjárműveket. Hasonlóan jelentős lépés lenne a vállalati ingatlanlízing esetén az kettős illeték megszüntetése valamint az uniós-projekteknél társfinanszírozás lehetővé tétele. " - hangsúlyozta Lévai Gábor.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 28. 21:31
December közepétől hat új frekvencián, összesen 45 helyen szól majd a Rádió 1 adása. Kecskeméten oly...
Kiszámoló  |  2023. november 28. 11:36
Kijött az Eustat 2022-es adata az egészségügyi költésekről az uniós országok GDP-jének százalékában....
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm