1 °C Budapest

Drámai visszaesés a lízingpiacon: az autó és az ingatlan a legnagyobb vesztes

Pénzcentrum
2009. május 11. 10:17

Drasztikus visszaesés tapasztalható a lízingpiacon az idei év első negyedévében; a piac csaknem 60%-a eltűnt a tavalyi év azonos időszakához képest. A finanszírozási válság legnagyobb vesztese a gépjármű-és az ingatlanlízing.

A lízingfinanszírozás egy év alatt 133 milliárd forinttal csökkent, a szerződések száma 60 százalékkal kisebb, mint 2008 első negyedévében. Ez hatással lesz a piac szereplőire is, várható, hogy a banki, vagy nemzetközi háttérrel nem rendelkező cégek forrásai elapadnak, s ez a piaci szereplők koncentrációjához vezet.

"A mindeddig példa nélküli visszaesés több okra vezethető vissza: részben az elmúlt hónapokban tapasztalt jelentősen kereslet-visszaesésre, ami leginkább az autópiacon volt érzékelhető, a szigorodó finanszírozási feltételekre, valamint az ügyfelek óvatosságára. Csak kisebb részben a lízingcégek forráshiányának tudható be drámai visszaesés." - hangsúlyozta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

A különböző lízingpiaci szegmensek közül a legnagyobb visszaesést az autó és haszonjárművek finanszírozása könyvelhette el; mindkettő mintegy 62%os visszaesést szenvedett el 2008 első negyedévéhez viszonyítva. Az autófinanszírozás idén még az új autók értékesítési volumenénél is nagyobb mértékben, 61,5%-kal csökkent.
Az autólízing, amely eddig a teljes piac felét adta, idén már csak 40%-ot képvisel; az új kihelyezések összege 163 178 milliárd forintról 62 781 milliárd forintra esett vissza, míg a teherautó-lízing forgalma 43,4 milliárdról 16,4 milliárdra csökkent.

A piac másik nagy vesztese az ingatlanlízing szegmens; itt a tavalyi 39,4 milliárd forinthoz képest idén már csak 16,8 milliárdot helyeztek ki. A 60%-os visszaesés megegyezik az összpiaci trenddel, így az ingatlanok továbbra is 13%-ot képviselnek a teljes magyar lízingszektorban. Lényeges különbség figyelhető meg a lakossági és vállalati ingatlanlízing piacon, előbbinél 65%, míg az utóbbinál ennél kisebb, 56%-os visszaesés volt tapasztalható. Az önrész mértéke is érezhetően 22%-ról 30%-ra emelkedett.

A negyedév egyedüli apró sikerét a gépek- és berendezések lízingje jelentette; ez a szegmens ugyan összességében 39%-kal volt kisebb, mint az előző év azonos időszakában, de a az informatikai-és irodai berendezések finanszírozása 15%-al nőtt. Habár a finanszírozott eszközök 87% új beszerzésű, ám ebben a negyedévben nőtt a használt eszközök aránya.

Az építőipar és az ingatlanpiac hanyatlása miatt az eszközfinanszírozáson belül a legnagyobb visszaesés az építőipari gépeknél történt.

A Lízingszövetség tagjai az év végéig átlagosan 25%-os piaci visszaesésre számítanak, az év második felében a mélypont után némi fellendülést várnak.

"A piac élénküléséhez elengedhetetlen, hogy végre életbe lépjenek azok az intézkedések, szabályozások, amelyek eltüntetik a kisvállalatok forráshoz jutásában jelentős szerepet betöltő lízingfinanszírozás negatív diszkriminációját. Fontos eredmény, hogy a Parlament elfogadta a zálogjogi törvényt és szeptembertől, az adós elleni felszámolás esetén jelzálog biztosítja a finanszírozott gépjárműveket. Hasonlóan jelentős lépés lenne a vállalati ingatlanlízing esetén az kettős illeték megszüntetése valamint az uniós-projekteknél társfinanszírozás lehetővé tétele. " - hangsúlyozta Lévai Gábor.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 2. 20:51
Péntek este ténylegesen is lehullt a lepel, adásba került a DK online tévécsatornájának első adása....
Holdblog  |  2022. december 2. 14:44
Ahogyan azt várni lehetett, a katari világbajnokság nem hagyta hidegen a közvéleményt. Annak ellenér...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?