20 °C Budapest

Hitel vagy lízing? Az áfa-emelés utóbbinak kedvez

Pénzcentrum
2009. július 22. 09:32

Az új építésű lakást keresőknek a lakáslízing jelentheti a legolcsóbb megoldást, mivel a finanszírozott összeg ÁFA része után nem kell kamatot fizetni. A lakástámogatási kedvezmények megszüntetése és az ÁFA emelése a lízingfinanszírozás további elterjedését és az újlakás piac fellendülését hozhatja.

A lakástámogatási rendszer megszűnése miatt a lakásfinanszírozást keresők 2009. július 1-től nem számíthatnak többet a kedvező, állami támogatásra: kénytelenek a piaci kamatozású lehetőségek közül választani. Ezek közül egyértelműen a lakáslízing a legolcsóbb, hiszen új lakás esetén, nyílt végű pénzügyi lízing konstrukciónál nem kell kamatot fizetni az ÁFA után. Ez utóbbi megemelése tovább növeli a lízing előnyeit, hiszen az eddigi 20% helyett a lízingelt összeg 25%-os ÁFÁ-ját tudják a lízingbevevők kamatmentesen igénybe venni.

"A lízingfinanszírozás előnyei új lehetőségeket nyitnak a jelenleg súlyos válságban lévő lakáspiac számára. Az alacsony törlesztő részletet biztosító lízingkonstrukció nagy segítséget jelenthet sok, egyéb módon lakáshoz nem jutó ügyfél számára és gyorsíthatja az, új építésű lakások felfüggesztett értékesítését is. Ezzel megakadályozható az építőipari válság további mélyülése, a szektorban a csőd és az elbocsátási hullám további gyűrűzése." - hangsúlyozta Dunavölgyi Mária, a Lízingszövetség alelnöke.

A lakásfinanszírozásban tapasztalt általános kamatemelés miatt a lakásfinanszírozást keresők havi szinten több ezer Forintot takaríthatnak meg, ha az azonos kamattartalmú hitel helyett a lízinget választják.

Példa: Új építésű lakásnál, 25 éves futamidő esetén 10 millió forintos finanszírozásnál a lízing havi törlesztő részlete euró alapú finanszírozásnál 12 ezer forinttal, forint alapú finanszírozásnál 25 ezer forinttal alacsonyabb az azonos kamattartalmú hitelhez képest.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?