28 °C Budapest

Mindent vissza? - Újragondolja a kormány az egyoldalú szerződésmódosítások ügyét (2.)

2009. július 17. 14:05

Két hónapig csak és kizárólag a PSZÁF előzetes engedélye alapján módosíthatják szerződéseiket a bankok, és megváltoztatják az egyoldalú szerződésmódosításokról szóló, jelen állás szerint augusztus 1-jén hatályba lépő törvényt is. Minderről és más egyéb kérdésekről Bajnai Gordon miniszterelnök egyezett meg ma a Bankszövetség, a PSZÁF és a GVH, valamint tizenhat bank képviselőjével folytatott tanácskozáson. A találkozóra többek között azért volt szükség, mert számos panasz érkezett a bankok ügyfeleknek kiküldött, az egyoldalú szerződésmódosítások lehetséges feltételeit felsoroló oklistákkal szemben. A kormány és a Bankszövetség magatartási kódexet készít, amely a törvénynél pontosabban határozná meg, mikor van lehetősége egy banknak egyoldalú szerződésmódosításra.

Az elmúlt hetekben hosszú "oklistákon" sorolták a bankok azokat a feltételeket, amelyek alapján fenntartják maguknak a jogot az ügyfelekkel kötött szerződések módosítására. Ezekkel szemben számos panasz érkezett különböző fórumokhoz, a Bankszövetség pedig számtalanszor jelezte, hogy elhibázottnak tartja az egyoldalú szerződésmódosításokról szóló törvény jelenlegi változatát.

Kéthónapos moratórium

A kritikákat meghallgatva a mai tanácskozáson Bajnai Gordon miniszterelnök egy kéthónapos moratóriumot javasolt az ügyben, melynek végén módosítják a sok kritikát kapott törvényt, és magatartási kódexet állítanak fel a bankok számára. Utóbbi Bajnai szerint a törvénynél tételesebben fogja felsorolni, mely esetekben módosíthatnak egyoldalúan a pénzintézetek. S hogy a kódex nem marad pusztán egy javaslatcsomag, arról a PSZÁF kibővített jogkör alapján fog gondoskodni, melyet a kormány rendelet formájában fog megadni a Farkas Ádám által vezetett intézménynek.

Kibővített PSZÁF-jogkör

A kormány teljes fogyasztóvédelmi jogkört kíván adni a PSZÁF kezébe, ennek érdekében Bajnai felkérte Farkas Ádámot, hogy bővítsék a felügyelet ügyfélszolgálati és fogyasztóvédelmi kapacitását. A miniszterelnök arra tesz javaslatot, hogy rövid időn belül hozzanak létre a PSZÁF-on belül egy biztosi szerepkört is ennek erősítésére.

Lakásmentő csomag, törlesztő részletek

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A sajtótájékoztatón Bajnai megismételte, hogy július 28-ától alkalmazniuk kell a bankoknak az állam által felkínált készfizető kezesség lehetőségét, amelyről a lakásmentő csomag keretében határozott a bajba került lakáshitelesek javára. Beszélt arról is, hogy témavizsgálatot indíttatnak a PSZÁF-nál annak érdekében, hogy felmérjék, a bankok szabályszerűen járnak-e el az árfolyammozgásoknak a hitelek törlesztőrészleteiben történő érvényesítésénél.

A Bankszövetség véleménye

Felcsúti Péter, a Bankszövetség elnöke örömét fejezte ki, hogy a bankok számára nehezen alkalmazható törvényt az egyoldalú szerződésmódosításokról egyelőre parkolópályára teszik. A lakásmentő csomag kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy érzékeny a határvonal a segítség, a támogatás és a felelőtlenség eltűrése között, ezért gyakran nehéz eldönteni, mi jelent ésszerű támogatást az átmenetileg bajba jutottaknak, és miként biztosítható az erkölcsi kockázat kikerülése. A kormány programja azonban szerinte korrektnek tekinthető ilyen szempontból is, és kiegészíti azokat az intézkedéseket, amelyeket a szorult helyzetbe került hitelesek megsegítése érdekében tettek meg eddig is a bankok.

KKV-hitelezés

A találkozón szóba kerültek azok az állami programok is, amelyek a kkv-k hitelhez jutásának megkönnyítését szolgálják. Bajnai bejelentette: a kormány egyeztetéseket folytat e programok hatékonyságának javítása érdekében. Felcsúti szerint a kormányzati programokban való részvétel a bankok számára néha technikai akadályokba ütközik, ám mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hitelre szoruló és hitelképes kkv-k problémamentesen juthassanak hozzá e forrásokhoz.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 27. 13:56
Pavel Stanchev, a Mészáros Lőrinc-közeli TV2 Média Csoport vezérigazgatója megerősítette a Media1 va...
Kiszámoló  |  2024. május 27. 10:13
Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha n...
Bankmonitor  |  2024. május 27. 08:25
A CSOK Plusz egy igen kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott lakáshitel, ráadásul mé...
Holdblog  |  2024. május 27. 07:27
Egyre nagyobb szeletet szakítanak ki maguknak a kínai cégek a nyári Európa-bajnokság szponzori listá...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm