8 °C Budapest

Mindent vissza? - Újragondolja a kormány az egyoldalú szerződésmódosítások ügyét (2.)

2009. július 17. 14:05

Két hónapig csak és kizárólag a PSZÁF előzetes engedélye alapján módosíthatják szerződéseiket a bankok, és megváltoztatják az egyoldalú szerződésmódosításokról szóló, jelen állás szerint augusztus 1-jén hatályba lépő törvényt is. Minderről és más egyéb kérdésekről Bajnai Gordon miniszterelnök egyezett meg ma a Bankszövetség, a PSZÁF és a GVH, valamint tizenhat bank képviselőjével folytatott tanácskozáson. A találkozóra többek között azért volt szükség, mert számos panasz érkezett a bankok ügyfeleknek kiküldött, az egyoldalú szerződésmódosítások lehetséges feltételeit felsoroló oklistákkal szemben. A kormány és a Bankszövetség magatartási kódexet készít, amely a törvénynél pontosabban határozná meg, mikor van lehetősége egy banknak egyoldalú szerződésmódosításra.

Az elmúlt hetekben hosszú "oklistákon" sorolták a bankok azokat a feltételeket, amelyek alapján fenntartják maguknak a jogot az ügyfelekkel kötött szerződések módosítására. Ezekkel szemben számos panasz érkezett különböző fórumokhoz, a Bankszövetség pedig számtalanszor jelezte, hogy elhibázottnak tartja az egyoldalú szerződésmódosításokról szóló törvény jelenlegi változatát.

Kéthónapos moratórium

A kritikákat meghallgatva a mai tanácskozáson Bajnai Gordon miniszterelnök egy kéthónapos moratóriumot javasolt az ügyben, melynek végén módosítják a sok kritikát kapott törvényt, és magatartási kódexet állítanak fel a bankok számára. Utóbbi Bajnai szerint a törvénynél tételesebben fogja felsorolni, mely esetekben módosíthatnak egyoldalúan a pénzintézetek. S hogy a kódex nem marad pusztán egy javaslatcsomag, arról a PSZÁF kibővített jogkör alapján fog gondoskodni, melyet a kormány rendelet formájában fog megadni a Farkas Ádám által vezetett intézménynek.

Kibővített PSZÁF-jogkör

A kormány teljes fogyasztóvédelmi jogkört kíván adni a PSZÁF kezébe, ennek érdekében Bajnai felkérte Farkas Ádámot, hogy bővítsék a felügyelet ügyfélszolgálati és fogyasztóvédelmi kapacitását. A miniszterelnök arra tesz javaslatot, hogy rövid időn belül hozzanak létre a PSZÁF-on belül egy biztosi szerepkört is ennek erősítésére.

Lakásmentő csomag, törlesztő részletek

A sajtótájékoztatón Bajnai megismételte, hogy július 28-ától alkalmazniuk kell a bankoknak az állam által felkínált készfizető kezesség lehetőségét, amelyről a lakásmentő csomag keretében határozott a bajba került lakáshitelesek javára. Beszélt arról is, hogy témavizsgálatot indíttatnak a PSZÁF-nál annak érdekében, hogy felmérjék, a bankok szabályszerűen járnak-e el az árfolyammozgásoknak a hitelek törlesztőrészleteiben történő érvényesítésénél.

A Bankszövetség véleménye

Felcsúti Péter, a Bankszövetség elnöke örömét fejezte ki, hogy a bankok számára nehezen alkalmazható törvényt az egyoldalú szerződésmódosításokról egyelőre parkolópályára teszik. A lakásmentő csomag kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy érzékeny a határvonal a segítség, a támogatás és a felelőtlenség eltűrése között, ezért gyakran nehéz eldönteni, mi jelent ésszerű támogatást az átmenetileg bajba jutottaknak, és miként biztosítható az erkölcsi kockázat kikerülése. A kormány programja azonban szerinte korrektnek tekinthető ilyen szempontból is, és kiegészíti azokat az intézkedéseket, amelyeket a szorult helyzetbe került hitelesek megsegítése érdekében tettek meg eddig is a bankok.

KKV-hitelezés

A találkozón szóba kerültek azok az állami programok is, amelyek a kkv-k hitelhez jutásának megkönnyítését szolgálják. Bajnai bejelentette: a kormány egyeztetéseket folytat e programok hatékonyságának javítása érdekében. Felcsúti szerint a kormányzati programokban való részvétel a bankok számára néha technikai akadályokba ütközik, ám mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hitelre szoruló és hitelképes kkv-k problémamentesen juthassanak hozzá e forrásokhoz.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 4. 07:02
Napjainkban egyre többet beszélgetek a gazdagságról, gazdagodásról, annak korlátairól. Lehet nagyon...
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?