22 °C Budapest

Mindent vissza? - Újragondolja a kormány az egyoldalú szerződésmódosítások ügyét (2.)

2009. július 17. 14:05

Két hónapig csak és kizárólag a PSZÁF előzetes engedélye alapján módosíthatják szerződéseiket a bankok, és megváltoztatják az egyoldalú szerződésmódosításokról szóló, jelen állás szerint augusztus 1-jén hatályba lépő törvényt is. Minderről és más egyéb kérdésekről Bajnai Gordon miniszterelnök egyezett meg ma a Bankszövetség, a PSZÁF és a GVH, valamint tizenhat bank képviselőjével folytatott tanácskozáson. A találkozóra többek között azért volt szükség, mert számos panasz érkezett a bankok ügyfeleknek kiküldött, az egyoldalú szerződésmódosítások lehetséges feltételeit felsoroló oklistákkal szemben. A kormány és a Bankszövetség magatartási kódexet készít, amely a törvénynél pontosabban határozná meg, mikor van lehetősége egy banknak egyoldalú szerződésmódosításra.

Az elmúlt hetekben hosszú "oklistákon" sorolták a bankok azokat a feltételeket, amelyek alapján fenntartják maguknak a jogot az ügyfelekkel kötött szerződések módosítására. Ezekkel szemben számos panasz érkezett különböző fórumokhoz, a Bankszövetség pedig számtalanszor jelezte, hogy elhibázottnak tartja az egyoldalú szerződésmódosításokról szóló törvény jelenlegi változatát.

Kéthónapos moratórium

A kritikákat meghallgatva a mai tanácskozáson Bajnai Gordon miniszterelnök egy kéthónapos moratóriumot javasolt az ügyben, melynek végén módosítják a sok kritikát kapott törvényt, és magatartási kódexet állítanak fel a bankok számára. Utóbbi Bajnai szerint a törvénynél tételesebben fogja felsorolni, mely esetekben módosíthatnak egyoldalúan a pénzintézetek. S hogy a kódex nem marad pusztán egy javaslatcsomag, arról a PSZÁF kibővített jogkör alapján fog gondoskodni, melyet a kormány rendelet formájában fog megadni a Farkas Ádám által vezetett intézménynek.

Kibővített PSZÁF-jogkör

A kormány teljes fogyasztóvédelmi jogkört kíván adni a PSZÁF kezébe, ennek érdekében Bajnai felkérte Farkas Ádámot, hogy bővítsék a felügyelet ügyfélszolgálati és fogyasztóvédelmi kapacitását. A miniszterelnök arra tesz javaslatot, hogy rövid időn belül hozzanak létre a PSZÁF-on belül egy biztosi szerepkört is ennek erősítésére.

Lakásmentő csomag, törlesztő részletek

A sajtótájékoztatón Bajnai megismételte, hogy július 28-ától alkalmazniuk kell a bankoknak az állam által felkínált készfizető kezesség lehetőségét, amelyről a lakásmentő csomag keretében határozott a bajba került lakáshitelesek javára. Beszélt arról is, hogy témavizsgálatot indíttatnak a PSZÁF-nál annak érdekében, hogy felmérjék, a bankok szabályszerűen járnak-e el az árfolyammozgásoknak a hitelek törlesztőrészleteiben történő érvényesítésénél.

A Bankszövetség véleménye

Felcsúti Péter, a Bankszövetség elnöke örömét fejezte ki, hogy a bankok számára nehezen alkalmazható törvényt az egyoldalú szerződésmódosításokról egyelőre parkolópályára teszik. A lakásmentő csomag kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy érzékeny a határvonal a segítség, a támogatás és a felelőtlenség eltűrése között, ezért gyakran nehéz eldönteni, mi jelent ésszerű támogatást az átmenetileg bajba jutottaknak, és miként biztosítható az erkölcsi kockázat kikerülése. A kormány programja azonban szerinte korrektnek tekinthető ilyen szempontból is, és kiegészíti azokat az intézkedéseket, amelyeket a szorult helyzetbe került hitelesek megsegítése érdekében tettek meg eddig is a bankok.

KKV-hitelezés

A találkozón szóba kerültek azok az állami programok is, amelyek a kkv-k hitelhez jutásának megkönnyítését szolgálják. Bajnai bejelentette: a kormány egyeztetéseket folytat e programok hatékonyságának javítása érdekében. Felcsúti szerint a kormányzati programokban való részvétel a bankok számára néha technikai akadályokba ütközik, ám mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hitelre szoruló és hitelképes kkv-k problémamentesen juthassanak hozzá e forrásokhoz.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05