-1 °C Budapest

Figyelj, fontos levelet kaphatsz a bankodtól!

Pénzcentrum
2009. július 15. 09:02

Elkezdték átalakítani szerződéseiket a pénzintézetek, hogy azok megfeleljenek az egyoldalú szerződésmódosításokat korlátozó, augusztustól hatályba lépő törvénynek. Néhány bank ügyfelei a levélben kiküldött értesítőkből mostanra szembesülhettek azzal, hogy a hitelintézetek ezentúl milyen indokokkal emelhetnek majd kamatot.

A jogszabály szerint a lakossági ügyféllel vagy mikrovállalkozással kötött szerződések esetén a bankok kizárólag a kamatot, díjat vagy a költséget módosíthatják, ezeket is csak akkor, ha az előre meghatározott feltételek ezt lehetővé teszik.
A bankok ennek megfelelően igyekeznek is minél több lehetséges feltételt felsorolni, így aztán a jó eséllyel mindig lesz mire hivatkozniuk, ha kamatot akarnak emelni.

Persze ha a bankok kamatot akartak emelni, azt eddig is megtehették, csak nem kellett ilyen részletesen megindokolniuk a döntést. Ezek a változások tehát önmagukban nem okozzák a hitelek gyakoribb vagy nagyobb mértékű drágulását.

A Népszabadság értesülései szerint hamarosan elkészül az a kormányrendelet, amely pontosan meghatározza, hogyan kell eljárniuk a bankoknak a korábban kötött szerződések átalakításakor. Nem egyértelmű például, hogy a szerződéseket egyoldalúan vagy közös akarattal kell módosítani, így aztán nem tudni azt sem, hogy elég-e a változásokról az ügyfeleket utólag, mondjuk levélben értesíteni, vagy mindenkinek be is kell mennie a bankfiókba.

A kormány olyan megoldásról egyeztet, amely védi a fogyasztók érdekeit, ugyanakkor nem okoz nekik felesleges kellemetlenséget vagy költséget. Ez azt jelentheti, hogy a bankoknak elég lesz csupán az üzletszabályzatot módosítani, nem kell minden ügyfélt egyesével berendelni a szerződések átalakításához.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Kiszámoló  |  2023. december 8. 19:24
Kiderültek a részletek az új villanyautós pályázatról, az eddigi legbőkezűbbre sikeredett. Csak váll...
MEDIA1  |  2023. december 8. 16:54
Úgy tűnik, mérföldkőhöz érkezett a Viasat és AXN csatornákat működtető Antenna Entertainment tévétár...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem