10 °C Budapest

Fontos CIB közlemény az egyoldalú szerződésmódosításról

2009. július 16. 13:17

A pénzügyi közvetítő rendszer felügyeletét érintő egyes törvények módosításáról" szóló - 2009. augusztus 1-jén hatályba lépő - 2009. évi XIII. törvénynek, a pénzügyi szolgáltató vállalkozás egyoldalú szerződésmódosítását szabályozó szakaszával (8. paragrafus) kapcsolatosan a CIB Bank Zrt. az alábbi tájékoztatást adja.

"A jogszabály említett szakasza a pénzügyi szolgáltató vállalkozást arra kötelezi, hogy úgynevezett ok-okozati leltárt készítsen, amelyben tételesen felsorolja, milyen tényezők változása esetén van lehetősége a szolgáltatónak a szerződésben meghatározott kamat, díj, illetve költség egyoldalú módosítására. Az ok-okozati leltár pontos tartalmára vonatkozóan a szabályozó és ellenőrző hatóságok nem tettek közzé iránymutatást. A leltár módosítására a törvény hatályba lépését követően nincs lehetőség.

A CIB Bank Zrt. és a CIB Csoportba tartozó egyéb pénzügyi szolgáltatók igyekeztek a kamatokra, díjakra és költségekre ható tényezők lehető legszélesebb körét feltérképezni, s azt - a törvény előírásának megfelelően - az ügyfelekkel személyre szóló levélben közölni. Az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő okok között alapvetően a szolgáltatók költségeire közvetlenül ható tényezők szerepelnek, de megjelennek azokra közvetetten ható kockázati tényezők is.

A CIB Bank Zrt. az elmúlt napokban konzultációkat folytatott a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével az ok-okozati leltár tartalmáról. A konzultációk eredményeképpen a bank a mai nappal módosítja az általa összeállított listát.

A) A kamatok, díjak, költségek egyoldalú, az ügyfél számára kedvezőtlen módosítását lehetővé tevő ok-okozati feltételek módosított listájában nem szerepelnek a következő tényezők:

1. A munkanélküliségi ráta emelkedése;
2. a pénzügyi, biztosítási ágazatban alkalmazásban álló munkavállalók havi bruttó átlagkeresetének emelkedése;
3. a bank szolgáltatásainak népszerűsítése érdekében használt kommunikációs és hirdetési felületek listaárának változása.

B) Az alábbi tényezők a dőlt betűvel szedett szavakkal egészültek ki:

1. az éves fogyasztói árindex kétszámjegyű emelkedése;
2. az egyes termékek és szolgáltatások értékesítéséhez, közvetítéséhez kapcsolódó, külső felek számára megfizetett jutalékköltségek fajlagos emelkedése.

C) Összevonásra került több, korábban külön szabályozott rendelkezés az alábbiak szerint:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"a Bank működési költségeinek - a bank érdekkörén kívül álló okból keletkező - növekedése (különösen, de nem kizárólagosan a Bank értékesítési pontjai és irodahelyiségei bérleti díja és fenntartási, működési költségei, az egyes termékek és szolgáltatások értékesítéséhez, közvetítéséhez kapcsolódó, külső felek számára megfizetett jutalékköltségek fajlagos emelkedése stb.)"

Az ügyfelek tájékoztatását szolgáló szövegben továbbá pontos megfogalmazásra került a kamatok, díjak, költségek csökkentésének lehetősége, az alábbiak szerint:

"Amennyiben a fenti feltételek bármelyike a kamat-, díj- vagy költségelem csökkentését teszi indokolttá, a bank eljár a csökkentés érvényesítése érdekében."

Az Általános Szerződési Feltételek teljes változata megtekinthető bankfiókokban, valamint a bank honlapján (www.cib.hu). A jogszabályoknak való megfelelés mellett a bank célja az, hogy az ügyfelek számára minél pontosabban és egyértelműbben álljanak rendelkezésre a pénzügyi szerződésekhez kapcsolódó információk."

Forrás: CIB Bank Zrt. Sajtókapcsolatok

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 11:05
Írtam négy éve a szépreményű Four Generations Property "cégről", ami azóta már több néven újra és új...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm