20 °C Budapest

Bankisztán! Retteghetnek a devizahitelesek?

2009. július 16. 09:32

A fogyasztóvédők és a hitelkárosultak szerint az augusztustól hatályba lépő törvénymódosítás előtt tömegével készülnek a bankok a hitelszerződések egyoldalú módosítására. A hitelintézetek a költségeik drágulására és a kockázatok emelkedésére is hivatkozhatnak, a felháborodott ügyfelek egyelőre tehetetlenek.

Európai viszonylatban példátlan módon hazánkban a bankok egyoldalúan módosíthatják a hitelszerződéseket. Az augusztustól hatályba lépő törvény célja az ügyfelek védelme, kérdés, hogy előtte milyen intézkedéseket hoznak a bankok.

"Visszaélnek erőfölényükkel a bankok, és arcátlan módon, tisztességtelenül járnak el, amikor szinte korlátlanul módosítgatják az ügyfelek számára hátrányosan a hitelszerződéseket" - áll a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) közleményében.

"Európa civilizáltabb részén erre sehol nincs példa" - mondta felháborodottan Barabás Gyula, a Hitelkárosultak Szövetségének elnöke. Barabás szerint így reagálnak a bankok arra, hogy ha őket szabályozni akarják, akkor megmutatják, "külön kasztot" képviselnek. "Ez már nem is visszaélés a hatalmi fölénnyel, hanem egyenesen kérkedés, mert azt mutatja, bármit megtehetnek. A Pénzügyminisztériumnak és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének óriási a felelőssége mindebben" - jelentette ki a szövetség elnöke.

300-an tüntettek Karsai vezetésével (Forrás: Magyar Hírlap)

Karsai József szocialista országgyűlési képviselő vezetésével tegnap Mezőkovácsházán mintegy 300-an tüntettek az egyik kereskedelmi bank épülete előtt. Karsai szerint a külföldi tulajdonú bankok csaknem egymillió szerződésmódosítást küldenek ki a napokban az adósoknak. Ha a kormány nem szólítja fel a bankokat a módosítások visszavonására, rendkívüli parlamenti ülést és további tüntetéseket kezdeményez.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07