Hogy lesz 2 forint tartozásból több, mint 200 ezres adósság?

2009. július 3. 13:02

Ez a kérdés foglalkoztatja azt cseh üzletasszonyt is, aki évekkel ezelőtt 2 forintnyi hitelkártya tartozását nem egyenlítette ki, majd mára 40 millió koronát (419 millió forint) érő ingatlanát zálogosították el emiatt.

A csehországi Pardubice városában élő asszony önhibáján kívül húzta ki a gyufát egy banknál, mivel az ottani alkalmazott tanácsára lefelé kerekítve egyenlítette ki hitelkártya tartozását.

Évekkel ezelőtt egy bolti vásárlás során 30 696,35 koronát egyenlített ki hitelkártyájával, de mikor az összeget a bankfiókban kifizette, a fióki alkalmazott javaslatára a 35 hellert (hozzávetőleg 2 forintnak megfelelő összeg) - amely fizetőeszköz Csehországban már nem is létezik - azonban lefelé kerekítette.

A különféle kamatok és kezelési költségek miatt ez az összeg azonban 20 ezer koronára (több mint kétszázezer forintra) duzzadt, így a bank az adóhatóságot is bevonta az eljárásba.

Az egész ellene folyó ügyről a nő ráadásul teljesen véletlenül szerzett csak tudomást, mikor a telekkönyvi hivatalban egy tulajdoni lapot szeretett volna kérni, és meglátta, hogy zálogjogot jegyeztek be tulajdonára.

Az üzletasszony persze azonnal ügyvédhez fordult, de az eset a képviselőházig is eljutott, hiszen az eljárás igencsak túlzónak mondható a vétség mértékéhez képest.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?