Megmentik a bankok a megszorult hitelkártyásaikat

2009. április 16. 05:55

A subprime-hitelekkel kövérre fújt ingatlanlufi kipukkanása után az elemzők rögtön azzal kezdtek el fenyegetőzni: a következő eldurranó piac a végtelenségig túlterhelt hitelkártya-piac lehet. A bankok most mindent megtesznek, hogy elkerüljék az összeomlást.

Az amerikai televíziók és a nyomtatott sajtó csordultig tele van a bajba jutott hitelkártya-adósok megsegítésére létrehozott HelpWithMyCredit.org hirdetéseivel. Az oldal mögött álló szervezetet maguk a nagy kártykibocsátók hozták létre, akik, úgy tűnik, megijedtek a lehetséges következményektől.

A sürgető fellépés nem véletlen, hiszen a Capital One épp tegnap jelentette be, hogy a várhatóan már nem behajtható kölcsöneinek aránya jelentősen megugrott március folyamán. A társaság évesített nettó rosszhitel-mutatója az előző hónapban 9,33 százalékra ugrott, szemben a februári 8,06 százalékkal. A legalább 30 napos elmaradásban lévő ügyfelek aránya 5,10-ről 5,08 százalékra csökkent.

Ezzel a Capital One megközelítette a piac két legrosszabb szereplőjének, az American Expressnek és a Citigroupnak arányát. A hírre a hitelkártya-kibocsátók részvényei meredeken esni kezdtek, a Citigroup mínusz 12 százalékon is járt, a Capital One árfolyama 10 százalékkal zsugorodott.

A hitelezők elől való bújkálás nem magyar sajátosság, létezik ez a fajta viselkedés a magas pénzügyi kultúrájúról ismert Egyesült Államokban is. Nem csoda, hogy egyre többen kényszerültek menekülni, hiszen a válság közepette a hitelkártyák díjai és kamatlábai is drasztikusan emelkedtek, ami sokszor elviselhetetlen terhet jelentett a családoknak.

A bankok azonban most elébe mentek a problémának és nem várják meg, amíg az ügyféllel perbe kerülnek: maguk igyekszenek felajánlani a segítséget. Általában az ügyfél paramétereitől függően (tartozás nagysága, együttműködési hajlandóság, családi és jövedelmi viszony, stb.) a kibocsátók többféle megoldást is felajánlanak: elengedett kártyadíjak, mérsékelt kamatok, vagy a havi törlesztőrészletek csökkentése. Egyes szolgáltatók odáig merészkednek, hogy a tartozás egy részét is elengedik a maradék visszafizetésének fejében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A koalícióban, melyet a Weber Shandwick Worldwide és a Sawyer Miller reklámkampánya támogat, a Bank of America, a Citigroup, a Mastercard, a Visa, a Capital One és a Discovery vesz részt. A hittelkártya-kibocsátók nem csak a kampány során működnek együtt, a HelpWithMyCredit.org-on, illetve a hozzá tartozó telefonszámon keresztül az érdeklődők közvetlenül a kártyaügyeiket intéző non-profit tanácsadó szervezethez fordulhatnak segítségért. A Bank of America beszámolója szerint 2008 januárja óta egyedül ő egymillió hitelkártya-szerződést módosított, miközben 400 tanácsadó cég működött közre az egyeztetésekben.

Nem kért ugyanakkor a "közösködésből" az American Express és a Chase, melyek maguk szeretnek az ügyfeleikkel kommunikálni. Ez persze nem azt jelenti, hogy ők ne tennének lépéseket az ügyfelek kisegítése érdekében: a Chase például akár nullára is hajlandó csökkenteni a legnehezebb helyzetben lévők kamatát, a törlesztési időszakot pedig összegtől függően akár hatvan hónapra is elnyújtják. Az American Express pedig akár 40 százalékkal is hajlandó csökkenteni a havi törlesztőrészletet egy éven keresztül, egyes speciális esetekben pedig eltekintenek a felhalmozódott büntetőkamatok behajtásától.

Az amerikai bankok ügyfeleinek tehát már érdemes összeszedni minden bátorságukat és leülni megbeszélni, hogyan rendezzék a felhalmozódott tartozások ügyét. Jó kérdés persze, milyen arányban kell Magyarországon felgyülemlenie a hátralékoknak a bankoknál, hogy maguk ajánlják fel a segítséget az ügyfeleknek. És persze mikor lesznek hajlandóak elengedni a tartozás egy részét csak azért, hogy a maradék legalább befolyjon a kasszába.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 19:19
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem