2 °C Budapest

Megmentik a bankok a megszorult hitelkártyásaikat

2009. április 16. 05:55

A subprime-hitelekkel kövérre fújt ingatlanlufi kipukkanása után az elemzők rögtön azzal kezdtek el fenyegetőzni: a következő eldurranó piac a végtelenségig túlterhelt hitelkártya-piac lehet. A bankok most mindent megtesznek, hogy elkerüljék az összeomlást.

Az amerikai televíziók és a nyomtatott sajtó csordultig tele van a bajba jutott hitelkártya-adósok megsegítésére létrehozott HelpWithMyCredit.org hirdetéseivel. Az oldal mögött álló szervezetet maguk a nagy kártykibocsátók hozták létre, akik, úgy tűnik, megijedtek a lehetséges következményektől.

A sürgető fellépés nem véletlen, hiszen a Capital One épp tegnap jelentette be, hogy a várhatóan már nem behajtható kölcsöneinek aránya jelentősen megugrott március folyamán. A társaság évesített nettó rosszhitel-mutatója az előző hónapban 9,33 százalékra ugrott, szemben a februári 8,06 százalékkal. A legalább 30 napos elmaradásban lévő ügyfelek aránya 5,10-ről 5,08 százalékra csökkent.

Ezzel a Capital One megközelítette a piac két legrosszabb szereplőjének, az American Expressnek és a Citigroupnak arányát. A hírre a hitelkártya-kibocsátók részvényei meredeken esni kezdtek, a Citigroup mínusz 12 százalékon is járt, a Capital One árfolyama 10 százalékkal zsugorodott.

A hitelezők elől való bújkálás nem magyar sajátosság, létezik ez a fajta viselkedés a magas pénzügyi kultúrájúról ismert Egyesült Államokban is. Nem csoda, hogy egyre többen kényszerültek menekülni, hiszen a válság közepette a hitelkártyák díjai és kamatlábai is drasztikusan emelkedtek, ami sokszor elviselhetetlen terhet jelentett a családoknak.

A bankok azonban most elébe mentek a problémának és nem várják meg, amíg az ügyféllel perbe kerülnek: maguk igyekszenek felajánlani a segítséget. Általában az ügyfél paramétereitől függően (tartozás nagysága, együttműködési hajlandóság, családi és jövedelmi viszony, stb.) a kibocsátók többféle megoldást is felajánlanak: elengedett kártyadíjak, mérsékelt kamatok, vagy a havi törlesztőrészletek csökkentése. Egyes szolgáltatók odáig merészkednek, hogy a tartozás egy részét is elengedik a maradék visszafizetésének fejében.


A koalícióban, melyet a Weber Shandwick Worldwide és a Sawyer Miller reklámkampánya támogat, a Bank of America, a Citigroup, a Mastercard, a Visa, a Capital One és a Discovery vesz részt. A hittelkártya-kibocsátók nem csak a kampány során működnek együtt, a HelpWithMyCredit.org-on, illetve a hozzá tartozó telefonszámon keresztül az érdeklődők közvetlenül a kártyaügyeiket intéző non-profit tanácsadó szervezethez fordulhatnak segítségért. A Bank of America beszámolója szerint 2008 januárja óta egyedül ő egymillió hitelkártya-szerződést módosított, miközben 400 tanácsadó cég működött közre az egyeztetésekben.

Nem kért ugyanakkor a "közösködésből" az American Express és a Chase, melyek maguk szeretnek az ügyfeleikkel kommunikálni. Ez persze nem azt jelenti, hogy ők ne tennének lépéseket az ügyfelek kisegítése érdekében: a Chase például akár nullára is hajlandó csökkenteni a legnehezebb helyzetben lévők kamatát, a törlesztési időszakot pedig összegtől függően akár hatvan hónapra is elnyújtják. Az American Express pedig akár 40 százalékkal is hajlandó csökkenteni a havi törlesztőrészletet egy éven keresztül, egyes speciális esetekben pedig eltekintenek a felhalmozódott büntetőkamatok behajtásától.

Az amerikai bankok ügyfeleinek tehát már érdemes összeszedni minden bátorságukat és leülni megbeszélni, hogyan rendezzék a felhalmozódott tartozások ügyét. Jó kérdés persze, milyen arányban kell Magyarországon felgyülemlenie a hátralékoknak a bankoknál, hogy maguk ajánlják fel a segítséget az ügyfeleknek. És persze mikor lesznek hajlandóak elengedni a tartozás egy részét csak azért, hogy a maradék legalább befolyjon a kasszába.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 30. 18:23
Egy jogerős bírósági ítélet értelmében valótlanságot írt a KESMA bulvárnapilapja a Jobbik májusi tis...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58