14 °C Budapest

Elege lett a magyaroknak a hitelkártyákból

Pénzcentrum
2009. április 3. 10:45

Magyarországon 2008 végén 8,9 millió bankkártya volt forgalomban, a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint az elmúlt év folyamán 5 százalékkal emelkedett a kibocsátott plasztikok száma. A kibocsátói oldalon lévő 26 bank (és a csatlakozó takarékszövetkezetek) továbbra is a MasterCard márkát favorizálják - a társaság logójóval ellátott plasztikok aránya a 2007-es 66,3 százalékról 66,8 százalékra emelkedett. A bankok a tavalyi év során lényegében leálltak a hitelkártya-kibocsátással - mindössze 36 ezerrel nőtt a forgalomban lévő hitelplasztikok száma.

Az elmúlt években számos bank kapcsolódott be a bankkártya-elfogadásba, így reálisnak látszik a remény, hogy gyorsuló ütemben dolgozzuk le lemaradásunkat. (Az EU 2007-es felmérése szerint 1 millió bankkártyára 15 357 pos jutott, míg a hazai adat 4318.) A működő pos-ok száma tavaly 15 százalékkal nőtt és megközelítette a 15 000-et. Az elmúlt év még szép növekedést hozott a készpénzkiadó automaták (atm-ek) terén is. Az elmúlt év végén 4623 készülék üzemelt, az egy év alatt 7,8 százalékkal emelkedő atm-szám jórészt a bankok tavaly még aktív fiókhálózat-bővítésének tudható be.

Az elmúlt év során a magyar kártyabirtokosok 295 milliószor húzták elő bankkártyájukat, amelyek során összességében 7029 milliárd forint mozdult meg. A tranzakciók száma 13, a kártyás forgalom 7 százalékos növekedést mutat. A statisztika alapján minden egyes plasztikkal havonta átlagosan 2,77 tranzakciót végeztek az elmúlt évben - szemben a 2004-es 2,32-vel, de plasztikus a növekedés a 2007-es 2,51-hez képest is.

A statisztikai adatok egyértelműen alátámasztják a vásárlási forgalom előretörését. A hazai kártyákkal belföldi üzletekben 158,3 millió tranzakciót bonyolítottak le, ami számottevő növekedést jelent a 128,5 milliós 2007-es szinthez képest. A vásárlási tranzakciókban tavaly 1223 milliárd forint fordult meg, ami 19 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi szintet. Az, hogy a vásárlási érték növekedése nem követi a tranzakciók számának bővülését, kedvező hír, mivel azt támasztja alá, hogy a bankkártya-tulajdonosok sokkal gyakrabban használják a kártyájukat és kisebb tételek fizetését is vállalják plasztikkal. Az egy tranzakcióban kifizetett összeg a 2007-es 8009 forintról 7727 forintra csökkent. Érték alapon ugyanakkor még mindig a készpénzfelvétel dominál: a magyarországi atm- és pos-készülékeken lebonyolított tranzakciók értékének 80 százaléka még mindig az atm-es készpénzfelvételhez köthető - 5672 milliárd forintot vettek ki a kártyatulajdonosok az atm-ekből. (Az adatot némileg torzítja, hogy az MNB statisztikáiban a külföldiek által hazánkban végzett tranzakciók is szerepelnek, márpedig náluk - érthetően - erősebb lehet a készpénzfelvétel aránya.)

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 8. 18:40
Feltuningolva, népszerű magyar sztárokkal érkezik a Marsra magyar! következő, 2. évada. Az előző éva...
Bankmonitor  |  2024. május 8. 16:57
További két évvel meghosszabbítaná a kormány az új építésű lakásokra érvényes 5 százalékos áfát. Ala...
Holdblog  |  2024. május 8. 09:11
Újabb áldozatra vadászik az amerikai értékpapír-felügyelet, épp a Robinhood elleni pert készíti elő....
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 7. 20:57
A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézege...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm