20 °C Budapest

Van még recesszióálló piac: ennek kevesen örülnek!

Pénzcentrum
2009. április 14. 12:00

A Symantec vírusvédelmi, internetbiztonsági és kémprogramok elleni megoldásokat kínáló cég legfrissebb felmérése szerint recesszió ide vagy oda, a lopott személyi adatok, így hitelkártya, bankszámla adatok iránti kereslet cseppet sem csökkent, így az árak sem.

Miközben az említett adatok kínálata állandónak tekinthető, a válság a tolvajokat egyre kifinomultabb módszerek kifejlesztésére ösztönzi, olyan potenciális áldozatokat megcélozva, akik anyagilag kivérzettek, így könnyen kiadják adataikat például egy kedvező refinanszírozási hitel reményében, adathalász e-mailekre válaszolva.

Alfred Huger, a Symantec elnöke szerint semmiféle nyomás nincs az lopott adatok árain, hiszen a kereslet nem csökken irántuk, ugyanakkor az is magyarázat lehet konstans árakra, hogy az elmúlt években meglehetősen nagy csökkenés volt megfigyelhető.

Egy hitelkártya számáért ma már elég lehet 6 centet (13 forint) fizetni, feltéve nagy mennyiség, mondjuk egyszerre 10 ezernél is több ilyen adat megvásárlása esetén, máskülönben 30 dollár (6500 forint) is lehet az ára egy-egy hitelkártya számnak.

Hasonlóan a bankszámla adatok árai is nagyot zuhantak, ma már 10-1000 dollár közötti árat kérnek el értük, megrendelt mennyiségtől függően, míg egy fake-weboldal hostingolásáért heti 3-40 dollárt (650-8680 forint) kérnek a csalók.

Szakértők szerint azonban ezek az árak már aligha fognak csökkenni, mivel már így is megütötték az alsó szintet, ráadásul ma már egy hitelkártya adatainak megszerzésekor nem elegendő az elülső oldalon található kártyaszám, hanem a hátoldalon található számra, PIN-kódra, és számos egyéb adatra is szükség van, hogy azzal valóban vissza lehessen élni.

A Symantec által készített felmérés 200 millió személyi számítógép adatain alapul, melyeken a cég vírusvédelmi programja fut, és a hozzájuk tartozó 200 millió e-mail account által összegyűjtött spam-ek vizsgálatán.

A Gartner által készített felmérés szerint 2007-2008 szeptembere között mintegy 5 millió amerikai esett adathalász e-mailek áldozatául, amely 40 százalékos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

Ugyanakkor egy-egy személy kisebb értékű veszteséget szenvedett, amely azt mutatja, hogy a bűnözők több, kisebb értékű csalás elkövetésével igyekeznek kijátszani a bankok, és egyéb intézmények bűn-felderítési törekvéseit.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07