5 °C Budapest

Van még recesszióálló piac: ennek kevesen örülnek!

Pénzcentrum
2009. április 14. 12:00

A Symantec vírusvédelmi, internetbiztonsági és kémprogramok elleni megoldásokat kínáló cég legfrissebb felmérése szerint recesszió ide vagy oda, a lopott személyi adatok, így hitelkártya, bankszámla adatok iránti kereslet cseppet sem csökkent, így az árak sem.

Miközben az említett adatok kínálata állandónak tekinthető, a válság a tolvajokat egyre kifinomultabb módszerek kifejlesztésére ösztönzi, olyan potenciális áldozatokat megcélozva, akik anyagilag kivérzettek, így könnyen kiadják adataikat például egy kedvező refinanszírozási hitel reményében, adathalász e-mailekre válaszolva.

Alfred Huger, a Symantec elnöke szerint semmiféle nyomás nincs az lopott adatok árain, hiszen a kereslet nem csökken irántuk, ugyanakkor az is magyarázat lehet konstans árakra, hogy az elmúlt években meglehetősen nagy csökkenés volt megfigyelhető.

Egy hitelkártya számáért ma már elég lehet 6 centet (13 forint) fizetni, feltéve nagy mennyiség, mondjuk egyszerre 10 ezernél is több ilyen adat megvásárlása esetén, máskülönben 30 dollár (6500 forint) is lehet az ára egy-egy hitelkártya számnak.

Hasonlóan a bankszámla adatok árai is nagyot zuhantak, ma már 10-1000 dollár közötti árat kérnek el értük, megrendelt mennyiségtől függően, míg egy fake-weboldal hostingolásáért heti 3-40 dollárt (650-8680 forint) kérnek a csalók.

Szakértők szerint azonban ezek az árak már aligha fognak csökkenni, mivel már így is megütötték az alsó szintet, ráadásul ma már egy hitelkártya adatainak megszerzésekor nem elegendő az elülső oldalon található kártyaszám, hanem a hátoldalon található számra, PIN-kódra, és számos egyéb adatra is szükség van, hogy azzal valóban vissza lehessen élni.

A Symantec által készített felmérés 200 millió személyi számítógép adatain alapul, melyeken a cég vírusvédelmi programja fut, és a hozzájuk tartozó 200 millió e-mail account által összegyűjtött spam-ek vizsgálatán.

A Gartner által készített felmérés szerint 2007-2008 szeptembere között mintegy 5 millió amerikai esett adathalász e-mailek áldozatául, amely 40 százalékos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

Ugyanakkor egy-egy személy kisebb értékű veszteséget szenvedett, amely azt mutatja, hogy a bűnözők több, kisebb értékű csalás elkövetésével igyekeznek kijátszani a bankok, és egyéb intézmények bűn-felderítési törekvéseit.

NEKED AJÁNLJUK
Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MEDIA1  |  2022. december 8. 11:19
Hosszú cikkben foglalkozik azzal a 24, hogy nem csak az ellenzéki XIV. kerületi vezetés, de a szinté...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?