13 °C Budapest

Tőzsdére megy a Skype

Pénzcentrum
2009. április 15. 09:22

Az eBay tegnap este bejelentette, hogy elsődleges részvénykibocsátás keretein belül leválasztja a Skype-ot, amit még 2005-ben vásárolt meg a 2.6 milliárd dollárért.

Több mint három éve van a Skype az eBay tulajdonában, azonban ez idő alatt az online aukciós cégnek nem sikerült üzleti modelljébe integrálnia a vállalatot. A tulajdonosok nyomást gyakorolnak a társaságra, hogy alapvető tevékenységeit helyezze előtérbe.

"A Skype önmagában egy kiváló cég erős fundamentumokkal és erőteljes növekedéssel. Ugyanakkor tisztán látszik, hogy a Skype csak limitált szinergiahatásokat biztosít az eBay-jel és a PayPal-lal." - olvasható a közleményben.

A Skype a tavalyi évben 551 millió dolláros bevételt ért el, amely a 6%-a volt az eBay teljes bevételének. Az eBay múlt hónapban tartott elemzői konferenciáján azt nyilatkozta, hogy várakozásai szerint 2011-ben a cég bevétele átlépi az 1 milliárd dollárt.

Az eBay közleményében tudtatta, hogy az IPO a jövő év első felében zárulhat le, a pontos időzítés függ a piaci környezettől is. A The New York Times információi szerint a Skype alapítói keresték a finanszírozási forrásokat, hogy visszavásárolják a céget.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az eBay 2005 végén 2.6 milliárd dollárért vásárolta fel a céget és 2 évvel később 1.4 milliárd dolláros goodwill-leírást szenvedett el miatta.

A portfoliótisztítás már hónapok óta folyik a társaságnál, a cég ugyanis minden üzletágát felülvizsgálta, hogy mennyire illeszkedik fő tevékenységi körébe. A Skype leválasztásával kapcsolatos hír előtt egy nappal tette közzé a cég, hogy egy kisebb, korábban felvásárolt vállalatot értékesített: a StumbleUpon keresőt, amit alapítói vettek meg.

A hírre 3%-kal menetelt felfelé az eBay árfolyama tegnap, a zárás utáni kereskedésben.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45