Védekezz a csalók ellen: verd szét a számítógépedet!

Pénzcentrum
2009. január 8. 12:45

Elsőre talán furcsán hangzik, de a számítógépünk az után is megtartja a fájlokat, hogy kitöröltük őket a rendszerünkből. Biztos megoldást még a formatálás sem nyújthat, a legjobb, ha fogunk egy kalapácsot, miszklikbe verjük a merevlemezt, a romokat pedig a tűzbe vetjük.

Elöregedett a PC-n, laptopunk, nemhogy vevőt nem találunk rá, de már ajándékba sem kell senkinek. Rendben van, itt az ideje, hogy megszabaduljunk tőle. De nem mindegy, hogyan, ha csak nem akarjuk, hogy rövid időn belül kellemetlen meglepetések érjenek minket.

A számítógépek teljesen megszokott eszközei lettek a mindennapjainknak, ezért sokkal több fontos, személyes információt tárolunk rajtuk, mint bármikor eddig. Persze ezeket nagyrészt átmentjük az új gépünkre, vagy egy DVD-re, mielőtt megszabadulnánk az ócskavastól, sőt az élelmesebbek le is törlik a HDD-t. És nem is sejtik, milyen pofonegyszerűen lehet visszaállítani a törölt fájlokat egy egyszerű szoftver segítségével.

Forrás: GrownUpGeek


Márpedig egy winchesteren ma már nem csak családi képek vannak, hanem az internetböngészők eltárolt fájljaiból bizony meg lehet találni jelszavakat, bankkártyakódokat és egyéb bizalmas információkat is. A szakértők persze legyintenek, hiszen ők nemcsak letörlik a fájlokat, de le is formatálják a merevlemezt, mielőtt kihajítanák a szemétbe. Csakhogy egy teljes formatálás órákig is eltarthat, így inkább csak a gyors-formázást választják, ami nagyjából annyit ér, mint halottnak a csók. A gyors módszer ugyan egy perc alatt kész, ám semmi mást nem tesz, mint letörli a lemez metaadatait és a fájlrendszer táblázatait. Az adatok azonban fenn maradnak, és egy egyszerű helyreállító program segítségével ugyanúgy megszerezhetőek, mint a simán törölt fájlok.

A teljes formázás szisztematikusan végighalad a lemez minden egyes szektorán, kitörli az adatokat és leellenőrzi a szektorok épségét (írhatóságát és olvashatóságát), de még ezután is vannak módszerek, melyek alkalmasak néhány adat helyreállítására. Vannak azonban szoftverek, melyeket kifejezetten arra találtak ki, hogy leselejtezés előtt minden adatot eltüntessen a merevlemezről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A brit Which? magazin szakértői szerint azonban az egyetlen száz százalékos módszer, ha teljesen megsemmisítjük a HDD-t: mondjuk szétverjük kalapáccsal, aztán az egészet a tűzbe vetjük. Az újrahasznosítást pedig nevetséges ötletnek találják - környezetvédelmi szempontok ide vagy oda. A használt alkatrészeken, de még a használt számítógépeken sem lehet annyit keresni, amennyit bukik az ember, ha illetéktelen kezekbe kerülnek az adatai. Aki úgy gondolja, hogy az afrikai országokban minden bizonnyal jól jön majd egy néhány generációval korábbi PC a rászorulóknak, inkább küldjön egy csekket valamelyik segélyszervezetnek.

A Which? magazin, állítása alátámasztására, nyolc használt merevlemezt vásárolt az eBayen. A nyolc lemezről összesen 22 ezer fájlt sikerült helyreállítani...

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem