Védekezz a csalók ellen: verd szét a számítógépedet!

Pénzcentrum
2009. január 8. 12:45

Elsőre talán furcsán hangzik, de a számítógépünk az után is megtartja a fájlokat, hogy kitöröltük őket a rendszerünkből. Biztos megoldást még a formatálás sem nyújthat, a legjobb, ha fogunk egy kalapácsot, miszklikbe verjük a merevlemezt, a romokat pedig a tűzbe vetjük.

Elöregedett a PC-n, laptopunk, nemhogy vevőt nem találunk rá, de már ajándékba sem kell senkinek. Rendben van, itt az ideje, hogy megszabaduljunk tőle. De nem mindegy, hogyan, ha csak nem akarjuk, hogy rövid időn belül kellemetlen meglepetések érjenek minket.

A számítógépek teljesen megszokott eszközei lettek a mindennapjainknak, ezért sokkal több fontos, személyes információt tárolunk rajtuk, mint bármikor eddig. Persze ezeket nagyrészt átmentjük az új gépünkre, vagy egy DVD-re, mielőtt megszabadulnánk az ócskavastól, sőt az élelmesebbek le is törlik a HDD-t. És nem is sejtik, milyen pofonegyszerűen lehet visszaállítani a törölt fájlokat egy egyszerű szoftver segítségével.

Forrás: GrownUpGeek


Márpedig egy winchesteren ma már nem csak családi képek vannak, hanem az internetböngészők eltárolt fájljaiból bizony meg lehet találni jelszavakat, bankkártyakódokat és egyéb bizalmas információkat is. A szakértők persze legyintenek, hiszen ők nemcsak letörlik a fájlokat, de le is formatálják a merevlemezt, mielőtt kihajítanák a szemétbe. Csakhogy egy teljes formatálás órákig is eltarthat, így inkább csak a gyors-formázást választják, ami nagyjából annyit ér, mint halottnak a csók. A gyors módszer ugyan egy perc alatt kész, ám semmi mást nem tesz, mint letörli a lemez metaadatait és a fájlrendszer táblázatait. Az adatok azonban fenn maradnak, és egy egyszerű helyreállító program segítségével ugyanúgy megszerezhetőek, mint a simán törölt fájlok.

A teljes formázás szisztematikusan végighalad a lemez minden egyes szektorán, kitörli az adatokat és leellenőrzi a szektorok épségét (írhatóságát és olvashatóságát), de még ezután is vannak módszerek, melyek alkalmasak néhány adat helyreállítására. Vannak azonban szoftverek, melyeket kifejezetten arra találtak ki, hogy leselejtezés előtt minden adatot eltüntessen a merevlemezről.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A brit Which? magazin szakértői szerint azonban az egyetlen száz százalékos módszer, ha teljesen megsemmisítjük a HDD-t: mondjuk szétverjük kalapáccsal, aztán az egészet a tűzbe vetjük. Az újrahasznosítást pedig nevetséges ötletnek találják - környezetvédelmi szempontok ide vagy oda. A használt alkatrészeken, de még a használt számítógépeken sem lehet annyit keresni, amennyit bukik az ember, ha illetéktelen kezekbe kerülnek az adatai. Aki úgy gondolja, hogy az afrikai országokban minden bizonnyal jól jön majd egy néhány generációval korábbi PC a rászorulóknak, inkább küldjön egy csekket valamelyik segélyszervezetnek.

A Which? magazin, állítása alátámasztására, nyolc használt merevlemezt vásárolt az eBayen. A nyolc lemezről összesen 22 ezer fájlt sikerült helyreállítani...

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?