14 °C Budapest

MasterCard: már több mint 50 millió érintés nélküli kártya

Pénzcentrum
2009. március 26. 12:15

Tovább folytatódik az érintésnélküli kártyák térhódítása. Egy év alatt megkétszereződött a MasterCard® PayPass™ bankkártyák száma, és 2008. végére elérte az 50 milliót - közölte a kártyatársaság.

Az érintés nélküli bankkártya technológia lényege, hogy 20 eurónál kisebb összeg esetén elég a kártyát néhány centiméternyi távolságba közelíteni a leolvasóhoz és már meg is történt a fizetés. Amennyiben nagyobb összegben fizetünk, a leolvasás után a PIN kódot is meg kell adjuk, de PayPass kártyával így is gyorsabban végzünk, mintha készpénzt adnánk a pénztárosnak.

Az érintés nélküli technológiát elsősorban gyors fizetést igénylő környezetben használják, pl.: gyorséttermek, mozik, benzinkutak pénztárainál, mindemellett jól alkalmazható tömegközlekedési eszközökön, mozgó árusoknál és sport stadionokban is. Jelenleg 28 országban összesen 141,000 PayPass elfogadóhely van, többek között Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában és Szerbiában.

A közelmúlt egyik leginkább figyelemre méltó újítása a 2008-ban, Törökországban bevezetett "smart sticker", egy mobiltelefonokra ragasztható matrica, mely biztosítja a PayPass alkalmazást. A matricát a PayPass kártyákhoz hasonló módon az olvasóhoz közelítve lehet használni.

A MasterCard nemrégiben végzett felmérése kimutatta, hogy az érintés nélküli technológia fejlődésével a bankkártyák a kisösszegű fizetéseknél is jelentős területet hódítanak el a készpénztől. A PayPass kártyával rendelkezők 41%-a válaszolta, hogy jóval ritkábban használ készpénzt, mint két évvel ezelőtt. Ennél többen voltak (77%), akik úgy nyilatkoztak, hogy elsődleges fizetési eszközként tekintenek a plasztikra és csak akkor használnak készpénzt, ha kártyás fizetésre nincs mód. Az érintés nélküli technológia kereskedői oldalról is pozitív visszhangot keltett: a PayPass-t elfogadó üzletek vezetői szerint nőtt a vásárlók lojalitása, és az ilyen típusú kártyát használó vevők aránya 14%-ra nőtt a 2007-es 8%-hoz képest. A PayPass elfogadása óta elsősorban a gyorséttermek, a gyógyszertárak és az élelmiszerüzletek forgalma nőtt. Ami a technológia nem bankkártya alapú felhasználását illeti, a MasterCard által megkérdezett PayPass felhasználók leginkább a PayPass kulcstartóban és a mobiltelefonra ragasztott matricában látnak fantáziát.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 4. 14:37
Egy intézkedés következtében 6 településen válik elérhetetlenné a nemrég a 4iG által felvásárolt szo...
Bankmonitor  |  2022. október 4. 11:05
Ha mérsékelten is, de már látszik a hevesen emelked hitelkamatok hatása a hitelpiaci keresleten. Enn...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Holdblog  |  2022. október 4. 05:01
A geopolitikai fordulatok viharaiban szinte már megfeledkeztünk arról, hogy alig több mint egy éve m...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?