Néhány éven belül már százezrek utalhatnak pénzt mobilon keresztül

Pénzcentrum
2009. március 24. 09:56

Gyakorlatilag 100 százalékos lefedettség, minden lakos birtokában átlagosan 1,2 előfizetés, túlnyomórészt 2 évnél fiatalabb, korszerű mobilkészülékek, magas fokú biztonságot nyújtó megoldások: kézenfekvő a következtetés, hogy ennyi előnyös tulajdonsággal a mobiltelefonok hamarosan a pénzügyek intézése során is mindennapos eszközzé válnak.

A mobilvásárlás és mobilfizetés szavak hallatán ma egy átlagembernek legfeljebb a parkolási vagy az autópálya-díjak telefonos kiegyenlítése jut az eszébe. Pedig a mobiltelefon már ma is számtalan jóval összetettebb pénzügyi szolgáltatás lebonyolítását lehetővé teszi. A nagy sávszélességű adatátvitel (GPRS) elterjedésével ugyanis a nagyobb kiterjedésű titkosított adatok, digitális aláírást tartalmazó tranzakciók is kényelmesen lebonyolíthatók. De hogyan is működik mindez?

Mobilvásárlás vs. mobilfizetés
Az első megoldások a kisebb összegű vásárlások (micro payment) mobilos lebonyolítására születtek. Ezek lényege az volt, hogy a megvásárolt szolgáltatás (például parkolójegy) ellenértéke a telefonszolgáltató következő havi számláján jelent meg.

A mobilfizetés esetén ugyanakkor nem egy korlátos telefonszámla vagy egy előre feltöltött prepaid egyenleg, hanem a saját bankszámlánk terhére tudunk vásárolni: ilyenkor gyakorlatilag egy klasszikus bankkártyás vásárlást valósítunk meg, amelynek nagyságát csupán a számlánkon elérhető összeg nagysága korlátozza.

A rendszer alapja a telefonra telepített alkalmazás
A felhasználó és a mobilfizetési szolgáltató központja között felépülő adatátviteli kapcsolat a telefonra telepített célalkalmazás (általában Java-program) segítségével épül fel, amely az ügyfél saját, személyes adatait tartalmazza. Az alkalmazás jól áttekinthető felületén az ügyfél egyszerűen felépítheti a tranzakciót, és elküldheti a központba, amely az adatokat haladéktalanul a megcélzott szolgáltatóhoz továbbítja, majd a teljesülésről rögtön visszaigazolást is küld.

Már léteznek telefonszolgáltatóktól független rendszerek is
A mobiltranzakciókat lehetővé tevő alkalmazások kulcsadatait a SIM-kártya, illetve a telefon saját memóriája is tárolhatja. A hazai piacon ma már mindkettőre van példa. A SIM-kártyát felhasználó technológia minden esetben szükségessé teszi a mobilszolgáltató cég közreműködését is: a felhasználó belépésekor rögtön szükség van kártyacserére is: a titkosítást ugyanis az általánosan használt kártyák nem képesek kezelni.
A telefon memóriáját kihasználó alkalmazások ezzel szemben a mobilszolgáltatóktól függetlenek, a résztvevők telefonja - ha nem elavult készülékről van szó - eleve alkalmas a mobilfizetési szolgáltatások indítására.

Uniós kezdeményezés az egységesítésre: a SEMOPS fizetési rendszer
A mobil fizetések megteremtése és egységesítése érdekében az Európai Unió által is támogatott SEMOPS (Secure Mobile Payment Service) projekt az egyik legjelentősebb kezdeményezés.
A bankokat, pénzügyi szolgáltatókat, technológia szállítókat és tanácsadó cégeket magában foglaló konzorcium által kidolgozott, jelenleg bevezetés alatt álló rendszer várhatóan hamarosan Magyarországon is elérhető lesz.

Miért nem mobilinternet?
A jelenleg használt mobiltelefonoknak mindössze 5-6 százaléka rendelkezik megfelelő méretű kijelzővel ahhoz, hogy internetbanki szolgáltatásokat megfelelő minőségben lehessen rajtuk futtatni. Mivel a nagy kijelző magas készülékárral, emellett sokak számára kényelmetlen készülékmérettel jár együtt, a piackutatások alapján nem várható, hogy e készülékeket a jövőben jelentősen nagyobb számban használják majd.

Milyen területeken várható gyors előrelépés?

Internetes áruházak és vásárlóik: a hazai internetes vásárlók túlnyomó része ma utánvéttel fizeti ki a világhálón megrendelt árut. Ennek oka legtöbbször a bizalmatlanság, mivel sokan ódzkodnak megadni kártyaadataikat. A mobilfizetés során ilyen adatszolgáltatásra nincsen szükség. Az összeg kifizetéséről a szolgáltató néhány másodpercen belül visszaigazolást kap, így számára is csökken annak kockázata, hogy a vásárló időközben eláll a vásárlástól.

Pénzintézetek, közüzemek: A mobilfizetés mind a közüzemi számlák, mind a törlesztőrészletek és biztosítási díjak időben történő, ugyanakkor kényelmes befizetését lehetővé teszi.

Mikor áll össze a kritikus tömeg?
A bankkártya alapú mobilfizetési rendszerek csupán az elmúlt hónapokban jelentek meg Magyarországon. Mivel sem bankfiók, sem számítógép nem szükséges a használatukhoz, a kényelem és a biztonság sok felhasználó számára teheti vonzóvá ezt a megoldást. Figyelembe kell azonban venni azt, hogy az elektronikus fizetési rendszerek általában is lassan terjednek el. Igazi áttörés pedig akkor várható, ha a csatlakozott kereskedők és fogyasztók száma elér egy bizonyos értéket.

"A mobilfizetés kézenfekvő előnyei már az idén legalább 10-15 ezer fogyasztót csábítanak arra, hogy kipróbálják a mobilfizetési szolgáltatásokat." - ad előrejelzést Papp Tibor, a Díjbeszedő Holdinghoz tartozó FOLD-R Zrt. vezérigazgatója.. "Arra számítunk, hogy kereskedői oldalról főleg a nagyobb internetes áruházak, illetve közüzemi, pénzintézeti szolgáltatók csatlakozása révén a következő években már százezres nagyságrendű tömeg intézheti pénzügyeit a mobiltelefonján keresztül."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16