2 °C Budapest

Tovább csökkennek a külföldi mobilhasználat díjai

2009. március 20. 18:00

2010 nyarától percenként az eddigi 46 helyett legfeljebb 40 eurócentet fizethetünk híváskezdeményezés, és legfeljebb 16 eurócentet hívásfogadás esetén az EU‑n belül. 2009 júliusától pedig a jelenlegi átlag 29 eurócent helyett legfeljebb 11 eurócentet kellene fizetniük, ha az EU-n belüli másik országba küldünk sms-t -adta hírül az EP sajtószolgálata.

Az Európai Parlament 2007 májusában elfogadta az uniós mobilhálózatok közötti barangolásról (roaming) szóló rendeletet. Ez legalább 140 millió felhasználó számára csökkentette a külföldi telefonálás díját. Az új jogszabály 2007. június 30-án lépett hatályba. Most az európai parlamenti képviselők hasonló, felső árkorlátokat terveznek az sms-ek és az egyéb adatátviteli szolgáltatásoknál, például a multimédiás üzeneteknél és a mobilinternetnél is.

2010-től 40 eurócent percenként

A barangolást szabályozó rendelet bevezette a felhasználók számára kedvező maximális díjat, az eurotarifát. Az EP ipari bizottsága 2009. március 9-én szavazott a barangolási díjakról szóló új javaslatról. A szakbizottsági módosítási javaslat szerint az otthoni üzemeltetők a hozzáadottérték-adó nélkül 2010 nyarától percenként legfeljebb 40 eurócentet kérhetnek ügyfeleiktől barangolásos híváskezdeményezés, és legfeljebb 16 eurócentet (szintén hozzáadottérték-adó nélkül) hívásfogadásért esetén.

Olcsóbb sms-ek, letöltések és mobilinternetes böngészés

Legkésőbb 2010 júliusától az ügyfeleknek nem kellene többé fizetniük, ha az EU-n belüli másik országból kapnak sms-t. 2009 júliusától pedig legfeljebb 11 eurócentet kellene fizetniük, ha egy az EU-n belüli másik országba küldenek sms-t. Jelenleg az EU-n belüli másik országból küldött sms díja a hazai üzenet árának tízszerese is lehet.

Az EU további fellépésére van szükség a szöveges üzenetek küldői által fizetett kiskereskedelmi árak és az egyéb adatátviteli barangolási szolgáltatások, például a multimédiás üzenetek (mms) és a laptopos vagy mobiltelefonos internetes böngészés nagykereskedelmi díjainak csökkentéséért.

Az EP ipari szakbizottsága most 50 eurócent/megabájt maximális díjat javasolt szemben a Bizottság által javasolt 1 euró/megabájttal. Az adatátviteli barangolási szolgáltatások ára a Bizottság 2008. júniusi tanulmánya szerint jelenleg megabájtonként 5 és 10 euró között van.

Várható lépések

A következő hetekben informális egyeztetések kezdődnek a Tanács soros cseh elnökségével. A cél, hogy egyezségre jussanak a második roaming rendeletről, mielőtt a parlament egésze várhatóan a 2009. áprilisi plenáris ülésen fogadhatja el első olvasatban a jogszabályt.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58