Kilátástalan helyzet: mikor már az ingatlanértékesítés sem segít...

Pénzcentrum
2008. november 19. 15:00

 Világszerte a jelzálogtartozás miatti árverezésektől hangos a sajtó, ami nem is csoda, hiszen az elmúlt évek felelőtlen hitelezési gyakorlat a nyomán meglehetősen kevés embernek van fogalma arról, hogyan törleszti majd 20 éves tartozásait, mikor már az ingatlan értékesítése sem jelenthet mentsvárat számukra...

Szakértői becslések szerint Nagy-Britanniában például közel 1 millió olyan lakástulajdonos van, akiknek semmilyen előtakarékossági befektetése, vagy megtakarítása nincs, és ezek több mint fele olyan, úgynevezett interest only hitelkonstrukcióban csücsül, amelynél a kezdeti alacsony törlesztő részletek - amikor csak kamatot fizet az adós - ugrásszerű növekedésnek indulnak.

Ilyen tőketörlesztési moratóriumos hitelkonstrukciók egyébként itthon is előfordulnak, ahol az ügyfél választhat, hogy x évig csak kamatot szeretne fizetni, és csak később a tőkerészt, amivel nem csak az a probléma, hogy a kezdeti, kedvezőnek tűnő törlesztő időben megugrik, de az is, ha például előtörlesztés esetén a fennmaradó tőkerész után számolják ki az előtörlesztési díjat, ami ennek megfelelően magasabb is lehet.

A briteknél sokan arra számítottak, hogy a tőketartozásokat majd az év végi, vagy évközbeni bónuszokból törlesztik majd, a válság miatt azonban nem csak a banki, de egyéb szférában dolgozók sem számíthatnak majd magas kiegészítő juttatásokra.

Felmérések szerint 10-ből négy brit úgy gonodolta még hitelfelvételkor, hogy amennyiben nem tudja törleszteni tartozását, majd értékesíti otthonát, és abból fizeti vissza hitelét, azonban mostanára ez a "mentsvár" is megszűnt létezni, hiszen az ingatlanok eladhatatlanok, legalábbis korábbi árukon mindenképp.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Szakértők ezért azt ajánlják azoknak az adósoknak, akik még nem kerültek a fizetésképtelenség határára, hogy igyekezzenek minél nagyobb részt visszafizetni és minél rendszeresebben tőketartozásukból, hiszen az értékesítéssel nem lehet megoldani a helyzetet.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?