A feketelistára vezető út svájci frankkal van kikövezve

Pénzcentrum
2008. november 14. 12:00

Hogyan kerülheted el a feketelistát: tippek és ötletek egy csokorban! Aggasztó statisztikák borzolják a kedélyeket, az utóbbi hónapokban rohamosan nőtt a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) feketelistáján szereplő hiteladósok száma. Ha ilyen ütemben növekszik a mulasztók száma, akkor rövidesen minden tizedik magyar állampolgár évekre kizárhatja magát a hitelezési rendszerből. Hogyan kerülhetjük el, hogy felkerüljünk a rossz adósok listájára, csokorba gyűjtöttünk néhány jó tanácsot!

A napokban közétett statisztikák szerint szeptember végére átlépte a 900 ezret az adósnyilvántartó rendszerben a lakossági mulasztások száma. Aggodalomra adhat okot, hogy ezek közül több mint 600 ezer tétel aktív, az elmúlt negyedév negatív rekordjait pedig könnyen felülírhatják a becslések szerint tragikusnak ígérkező októberi és novemberi adatok.

A harmadik negyedévben 70 ezren kerültek fel a listára, ha ez a szám az utolsó negyedévben eléri a százezret, akkor elmondhatjuk, hogy minden tizedik magyar állampolgár rossz adósnak minősül. Az októberi és a novemberi árfolyam emelkedés, valamint a hitelkamatok emelése rövid időn belül családok tömegének okozhat törlesztési nehézséget.

A háztartások nagy része egyébként is túlvállalta magát, a lakossági eladósodás egyre nagyobb mértéket öltött az elmúlt években. A forintra kiszámolt családi költségvetéseknek igazi csapással ér fel a devizahitel törlesztőrészletek drasztikus emelkedése. A havi törlesztési kötelezettség esetenként 20-30 % körüli mértékben is emelkedhetett, ami óriási többletterhet jelent a háztartásoknak.

Az esetleges megtakarításokból néhány hónapig talán fedezhető az ebből adódó különbözet, de akik el szeretnék kerülni a késedelembe esést, azoknak az egyéb kiadásaikból kell újabb szeleteket lefaragni. A KHR lista akkor válik elkerülhetetlenné, ha a késedelmes tartozásunk összege eléri a mindenkori minimálbért (ami egy átlagos lakáshitel törlesztőrészletével számolva könnyen teljesíthető), a késett napok száma pedig meghaladja a 90-et.

A kormány és a kereskedelmi bankok közötti megállapodás értelmében a futamidő meghosszabbításával, a devizahitelek forinthitelre történő kiváltásával, illetve az előtörlesztési feltételek megkönnyítésével megnyílt néhány menekülő útvonal a bajban lévő adósok számára. Ezek azonban megosztották a közvélemény, sokak szerint ezek csak látszatintézkedések.

A futamidő meghosszabbítására csak az adósok egy kisebb hányadán segít. Valaki eleve a maximálisan engedélyezhető futamidőre vette fel a hitelét, mások a koruknál fogva nem élhetnek ezzel a lehetőséggel. A hitel átváltásával jelentős veszteségeket szenvedhetnek az adósok az árfolyamok kedvezőtlen alakulása miatt, forintban ráadásul még magasabbak a kamatok, ezáltal a havi részletek is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az árfolyamkockázat ugyan megszűnik, de a kétszámjegyű forinthitel kamatok miatt nem ez tűnik a legjobb megoldásnak. Az előtörlesztés szintén csak a jelentős megtakarítással rendelkező adósoknál jöhet szóba, a magas árfolyamokból adódó veszteséget pedig ebben az esetben is az adós viseli.

A bankok sorra jelentik be a svájci frank alapú hitelek felfüggesztését, a japán jen alapú hitelt pedig gyakorlatilag már kiárazták a piacról. Banki szakértők szerint jövőre nagy valószínűséggel már csak a forint és az euró alapú hiteltermékek lesznek elérhetőek.

Amiből lehet faragni és amiből nem...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem