11 °C Budapest

A válság átírta a lízingszlogent is: vége az önerő nélküli finanszírozásnak!

Pénzcentrum
2008. november 13. 05:40

A bankok sorra jelentik be a deviza alapú lakáshitelekhez kapcsolódó feltételek szigorítását, de vajon mi a helyzet a korábban a hiteleknél is dinamikusabban bővülő lakáslízinggel? A hitelekkel párhuzamosan ezen a területen is módosítások léptek életbe, tekintsük át a legfontosabb változásokat.

A nemzetközi pénzpiacokon kialakult kedvezőtlen környezethez alkalmazkodva az OTP Lakáslízing Zrt. is megtette azokat a szükséges lépéseket, melyek a termék fenntarthatósága érdekében elengedhetetlenek voltak. A lízingcég forint és deviza alapon is tovább folytatja az ingatlan alapú lízing nyújtását, azonban az anyabankhoz hasonlóan óvatosabb kockázatelemzési gyakorlatot vezettek be.

A lízingtermékek körében továbbra is megtalálható az új- és a használt lakások finanszírozása, a szabad felhasználású és a világlízing, de a feltételrendszer átalakításon ment keresztül. A lízingcég továbbra is adásvételi szerződéssel megvásárolja az eladótól és egy lízingszerződéssel lízingbe adja az adósnak az ingatlant, de az erre épülő egyéb követelményrendszer a pénzpiacok válságos helyzete miatt nem maradhatott érintetlen.

A lízing igénybevételéhez kapcsolódó eljárás technikailag majdnem azonos a lakáshitel felvételénél alkalmazottal, de az ügyletben szereplő feleket némileg eltérő jogok és kötelezettségek illetik meg. A lakás tulajdonosa -ellentétben a lakáshitellel - a pénzintézet lesz, ezért nincs jelzálogjog bejegyzés. Nemfizetés esetén az ingatlan értékesítésén kívül lízingátvállalással is meg lehet szabadulni a tartozástól.

Az új építésű és a használt lakásokon kívül lehetőség van még üdülő és kereskedelmi ingatlanok, lakás mellé pedig garázs, gépkocsi beálló és tároló lízingelésére. Az egyik legfontosabb változás, ami a szlogent is átírta, az pedig az önerőre vonatkozó szabályok megváltoztatása.

Új lakás esetén a piaci ár 80 %-a finanszírozható, használt lakásoknál a vételár 60 %-át lehet igényelni. Megszűnt a fedezet alapú bírálat, a döntést minden esetben jövedelemvizsgálat mellett hozza meg a pénzintézet. A termék sajátossága, hogy új lakás lízingelésekor az áfára továbbra sem kell kamatot fizetni. Nincs az igénylőkre vonatkozó felső korhatár, bár a lízingcég szerint tanácsos egy lízingörököst megjelölni.

A fejlesztők közül egyre többen építettek az önerő nélküli lakáslízingre, voltak olyan projektek, ahol a lakások közel 50 %-a ilyen finanszírozás igénybevétele mellett talált gazdára. A 20 %-os önerő előírása, valamint a jövedelemvizsgálat szigorúbbá tétele kedvezőtlenül hathat az új lakások értékesítésére, mivel számos olyan vásárló szorul ki a piacról, aki csak az önerő nélküli konstrukciókra építhetett.

A lízingcég az euró alapú finanszírozás kivételével évi 200-310 bázispont közötti mértékkel a forint, a svájci frank és a japán jen alapú finanszírozás kamatszintjét is felemelte. Ennek következtében eltűnt a svájci frank alapú lízing kamatelőnye és egy 10 milliós lízing esetében az euró alapú lízing igénybevétele havi 5 ezer forinttal alacsonyabb törlesztőrészletet jelent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A forint alapú finanszírozás a havi részletek tekintetében még mindig nem képes versenyezni a deviza alapú lízinggel. A japán jen alapú lízing igénylési feltételeit pedig olyan mértékben megszigorították (csak 20 millió forintot meghaladó hitelbiztosítéki értékű ingatlanfedezetet felajánló privát banki ügyfelek igényelhetik), hogy gyakorlatilag eltüntették a piacról a korábban is csak önerő bevonásával igényelhető Világlízingre keresztelt termékcsomagot.

A válság és a magasabb törlesztőrészletek miatt a közeljövőben megszaporodhat a késett és az fizetésképtelenné vált lízinges ügyfelek száma. Erre felkészülve a lízingcég új elemekkel bővítette hirdetményét. Amennyiben az adós késedelembe esik - akár a törlesztéssel akár a rezsivel - úgy felszólításonként 1500 forint díjat számítanak fel neki.

A lízingszerződés felmondásának közjegyzői díja 45 ezer forint, ha az ügyfél nem adja, vagy nem az előírt módon adja vissza a lakást, úgy további 150 ezer forint visszaszármaztatási díjjal terhelik. Amennyiben a felszólító leveleket nem veszi át a késett adós, akkor személyes kiértesítés válik szükségessé, ami 20 ezer forintot és kilométerenként további 100 forint költséget jelent.

A módosítások alapján megállapítható, hogy a lízingcég körültekintően határozta meg az új feltételrendszert. A termékek felfüggesztése helyett az indokolt mértékű szigorításokat választották, aminek köszönhetően a jelenlegi piaci körülményekhez képest még mindig versenyképes maradt a termék. Az igénylők közül egyre többen kivárnak, mindenki abban bízik, hogy rövid időn belül stabilizálódhat a helyzet és újra többeknek oldódik meg a lakhatási problémája a lakáslízing segítségével.

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm