Drágábbak lehetnek a devizahitelek

Pénzcentrum
2008. november 10. 14:00

Egy eddig szinte észrevétlen költségelem rendkívül nagy emelkedése miatt elképzelhető, hogy 2-3 hónap múlva jelentős havi törlesztőrészlet-emelkedéssel szembesülnek a magyarországi háztartási devizahitelesek. Mindez úgy is bekövetkezhet, hogy közben a forint viszonylag stabil marad és a külföldi devizák kamattartalma még csökken is. A kormány és a nagy kereskedelmi bankok által múlt pénteken bejelentett megállapodás némileg segíthet a helyzeten, de a jelek szerint a kormány inkább csak látszólag akarja megvédeni a devizaadósokat a növekvő pénzügyi terhektől.

Egy "új" költségelem

A magyar háztartások devizahiteleinek havi törlesztőrészleteire a sokszor ismételt formula szerint nagyrészt a forint adott devizával (döntő részben a svájci frankkal, illetve az euróval) szembeni mindenkori árfolyama, kisebb súllyal az adott deviza kamattartalma (lényegében a jegybanki irányadó ráta szintje) gyakorol hatást (ha nem futamidő-rugalmas hitelről volt szó). Ha gyengült a forint, és/vagy emelkedett a deviza kamattartalma, akkor a forintban folyósított devizahitel havi törlesztőrészlete megemelkedett. Az elmúlt évektől indulva egészen idén szeptemberig ezek a tényezők gyakorlatilag teljes mértékben magyarázó erők voltak a törlesztőrészletek alakulására, ingadozására. (A hosszabb futamidejű devizahitelek inkább a külföldi kamatlábra, míg a rövidebbek inkább az árfolyamra érzékenyebbek.)

Az utóbbi hetekben kialakult rendkívül feszült globális pénzpiaci helyzet miatt azonban belépett egy további fontos költségelem, amely a törlesztőrészletek akár jelentős megemelkedésének kockázatát is magában hordozza. Ez pedig a devizahitelek mögötti, a banki árfolyam-fedezeti konstrukciók megkötésére szolgáló ún. IR- és FX-swap piac rendkívüli helyzetére vezethető vissza. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a bankok sokkal nehezebben, és így megugró többletköltségekkel tudják csak az árfolyamingadozás ellen tovább fedezni a már meglévő devizahiteleiket.

Röpködnek a mínuszok

A bankok által nyújtott devizahitelek és a CIRS (currency interest rate swap), illetve FX-swap piac úgy kapcsolódik egymáshoz, hogy ha egy bank euróban veszi fel külföldön a forrást, akkor azt a forintban történő folyósítás érdekében a CIR-, illetve az FX-swap piacon tudja elcserélni forintra árfolyamfedezet mellett. (Az FX-swap ügyletek jellemzően nem hosszabbak mint egy év, míg a CIRS annál hosszabb -10-20-30 év- is lehet. A svájci frankalapú hitelnél a banknak további FX-swap ügyletet kell beiktatnia a lépéssorozatba.) A devizahitelek futamideje rendszerint jóval hosszabb (pl. 5-20 év), mint annak az FX-swap ügyletnek a futamideje, amely mögötte áll, így a devizahitel futamideje során a banknak számos alkalommal meg kell újítania az CIR-, illetve FX-swap pozícióját, azaz újból el kell cserélnie a két fizetőeszközt. A továbbiakban a CIR- és FX-swapokat összevonva csak FX-swapokként jelöljük.) Erről bővebben lásd:

2008.10.16 17:50
Kiderült, hogyan segíti a magyarországi devizahitelezést az EKB és az MNB

A befektetők globális kockázatkerülő magatartása, a fokozott óvatosság oda vezetett, hogy nehézkes megújítani ezen pozíciókat, illetve megdrágultak ezek az eljárások. (Ha a bank nem tudja megújítani pozícióját az FX-swap piacon, akkor az árfolyam szempontjából fedezetlenné válik a devizahitel-pozíciója kapcsán, ami igen kellemetlen és jelentős kockázatokat jelent.)

A magyar bankrendszer úszik a forintlikviditásban, míg nagy devizaszükségletet jeleznek a különböző pénzpiaci adatok - jelezte a Portfolio.hu-nak Tóth Gyula. Az UniCredit Bank bécsi elemzője elmondta, hogy múlt pénteken egy egy hónapos forint-deviza FX-swap piaci pozíció megújításán éves szinten mintegy 3.5% körüli vesztesége keletkezik az adott banknak, míg a csak néhány napos futamidejű FX-swapok megújítása éves szintre vetítve mintegy 8%-os veszteséget okozhat (lényegében a magas magyar és az alacsony külföldi bankközi devizakamatok közötti különbség miatt).

Mit jelent ez a devizaadósnak?

Az adatok értelmezése céljából meg kell jegyezni, hogy egy svájci frankalapú kölcsönön egy kereskedelmi bank éves szinten a legutóbbi adatok alapján mintegy 3-4%-ot "nyert" (leegyszerűsítve: ügyfélnek felszámított hitelkamat mínusz devizaforrás költségei), így ha a jelenlegi pénzpiaci feszültség tartósan fennmaradna, akkor a megújításra kerülő FX-swap pozíciókon akár enyhe vesztesége is keletkezhet a banknak az eddig megszokott érdemi nyereség helyett. A magyar háztartási devizahitelekkel kapcsolatos kondíciókat a bankok jellemzően 3-6 havonta felülvizsgálják (kamatfixálási periódus), és a szükséges változtatásokat átvezetik, azaz érvényesítik a havi törlesztőrészletekben.

Ebből következne, hogy ha az FX-swap piaci gondok miatti többletköltségeket a bankok bizonyos mértékben áthárítanák az érintett ügyfelekre a következő kamatfixálási periódustól (3 hónapos periódus esetén idén év végétől, jövő év elejétől), akkor az a devizahitel tényleges konstrukciójától függően a havi törlesztőrészletekben akár néhány tíz százalékos növekedést is eredményezhet. Ki kell emelni, hogy ez akár amellett is bekövetkezhetne, hogy bebizonyosodna: a forint októberi gyengülése csak átmeneti volt, illetve a külföldi kamatkörnyezet (euro, svájci frank irányadó jegybanki kamatláb) süllyedőben van.

Már elkezdődött...

Az a logika, hogy az FX-swap piaci problémákból eredő többletköltségek(et) bizonyos részét a már futó devizahitel-szerződésekre is átháríthatják a bankok, abból ered, hogy az utóbbi napok megfigyelései szerint a hitelintézetek új folyósítású svájci frankalapú kölcsönei már 10% körüli teljes hiteldíj-mutatóval (THM) futnak. Szeptemberben viszont még 7-8% körüli volt egy svájci frankalapú lakáshitel, vagy szabad felhasználású jelzáloghitel átlagos hitelköltsége a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikája szerint. Az új hitelek megugró THM-jei mögött egyrészt az állhat, hogy a bankok devizához való jutása önmagában is jelentős nehézségekbe ütközik, másrészt üzletpolitikai megfontolások is meghúzódhatnak mögötte (CHF-alapú hitelezési aktivitás tudatos mérséklése, a forint- és euróalapú finanszírozás felé eltolása, ahogy az az MNB és a nagyobb kereskedelmi bankok október 17-i megállapodásából is kitűnik).

2008.10.17 14:57
MNB - kereskedelmi bankok közös nyilatkozata: továbbra is bővülni fog a devizahitelezés

A továbbiakban vizsgáljuk meg, hogy milyen fontosabb szempontok, érvek szólnak amellett, hogy az FX-swap piaci problémákból eredő többletköltségeket valamilyen részben áthárítsák a bankok az ügyfelekre.

Érvek a többletköltségek akár jelentős áthárítására, illetve várható törlesztőrészlet-emelkedésre:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- bár az FX-swap piac súlyos problémái láttán a külföldi anyabankokhoz tudnak segítségért fordulni a magyarországi bankok, látni kell, hogy azoknak is megvannak a maguk bajai, így kérdéses a segítségnyújtás mértéke. Ráadásul a várhatóan komoly recesszióba süllyedő magyar gazdasági környezetben, a banki hitelportfóliók várható további romlása tükrében kérdéses, hogy milyen mértékben kívánják a külföldi anyák fenntartani a magyarországi devizahitelezési aktivitást.

- a magyar hatóságok felől is érezhető egy határozott változás a hozzáállásban: egyrészt az MNB és a nagy kereskedelmi bankok október 17-i megbeszélése alapján a svájci frankalapú hitelezés felől inkább az euro, illetve a forintalapú hitelezés felé igyekeznek módosítani a hitelportfóliók szerkezetét. Ezt a hitelek árazási jellemzői is segíthetik.

- másrészt a kormány és a bankok közötti, múlt pénteken közzétett megállapodás nem az ebben a cikkben kiemelt problémára (FX-swap piac) koncentrál. A kommunikáció szerint elsősorban azon esetekben hivatott segíteni a bankokra erőltetett megállapodás, amikor a forint gyengülése okozna jelentősebb havi törlesztőrészlet-emelkedést. Az említett megállapodásban ráadásul a bankok a négy pontból kettő esetben csak idén év végéig vállalták a kormány által rájuk erőltetett, az ügyfeleknek kedvezőbb, de jelenleg nehezebben teljesíthető megoldásokat (devizahitel előtörlesztése, vagy forintra konvertálása). Megjegyezzük, hogy ha a kormány valóban segíteni akarna a devizahiteleseken, akkor nem a múlt pénteken bejelentett szerkezetű csomagot kellett volna ráerőltetnie a bankokra (az elsősorban a forint gyengülése kapcsán hivatott a terheket mérsékelni - legalábbis a kommunikáció erről szólt), hanem az IMF-hitelkeret terhére egy állami garanciavállalást kellene nyújtani a bankok devizaforrás bevonásához. A múlt csütörtökön bejelentett bankmentő csomag csak 2-3 bankra van szabva és az állami garancianyújtást is csak azok kaphatják meg, akik a tőkeerősítő csomagban is részt vesznek.

2008.11.07 08:56
Megmenekültek a devizaadósok?- Megvan a megállapodás

- az MNB által elindított, az Európai Központi Bank (EKB) által nyújtott 5 milliárd eurós hitelkeret terhére felhasznált euro-forint FX-swap tenderek csak egynapos forrást jelentenek a magyarországi banki szereplőknek, akárcsak az MNB által elindított, kétoldali euro-forint FX-swap tenderek. Ezen konstrukciók mellett összességében továbbra is nehézkes marad a háztartási devizahitelek mögötti FX-swap pozíciók megújítása, illetve görgetése.

- a múlt pénteken bejelentett lengyel-svájci megállapodás mintáját (a lengyel jegybank kérésére a svájci jegybank swap keretet nyitott a CHF-alapú devizahitelezési aktivitás segítése érdekében) az eddig elhangzott nyilatkozatok alapján feltehetően nem akarja követni a magyar jegybank (ld. október 17.-i megállapodás), azaz ezt a csatornát nem használnánk fel a magyarországi FX-swap piaci problémák enyhítésére.

2008.11.08 13:29
Mi csak reménykedhetünk abban, amit a lengyelek már megkaptak

Érvek a költségek jelentős áthárítása, illetve a törlesztőrészlet-emelkedések ellen:

- az FX-swap piac súlyos helyzete remélhetőleg csak átmeneti lesz, így a bankok inkább átmeneti profitszűkülés mellett döntenek. Az átmeneti jelleg esélyét növeli, hogy a nyugat-európai bankmentő csomagok, ügynökségek kidolgozása, felállítása már gőzerővel zajlik és idővel meghozhatják áldásos hatásaikat (pl. javulhat a bankok hitelkihelyezési hajlandósága, ami növelheti a devizaalapú forrásokat a piacon, csökkentve az FX-swap pozíciók megújítási problémáit)

- nem olyan mértékűek az FX-swap piaci zavarokból eredő többletköltségek, amelyek komoly veszélybe sodornák a bankok devizahitelezésen elért teljes profitját,

- a bankoknak sem feltétlenül áll érdekükben, hogy az ügyfelekkel adott estben évek, évtizedek óta meglévő jó kapcsolat romoljon, illetve pl. egy 20-40%-os havi törlesztőrészlet-emelkedés jelentősen emelhetné a nem fizető adósok számát, így érdemben romlana a bankok hitelportfóliójának minősége. Így összességében többet is veszíthetne a bank profit szinten a költségek jelentős áthárításának forgatókönyvéből, mintha (feltehetően átmenetileg) lenyeli az FX-swap piaci problémákból eredő többletköltségeket.

Mi várható?

Az FX-swap piaci többletköltségek ügyfelekre történő részbeni áthárítása már megkezdődött, és valószínűleg az új hiteleknél erőteljesebb lehet majd, mint a meglévő hitelállománynál. Ennek oka, hogy a bankok valószínűleg nem akarják a jó ügyfélkapcsolatokat, illetve a hitelportfólió minőségét elrontani, viszont a költségoldali nyomás ellen kevés eszközük van. Kiemelendő, hogy a teljes devizahitel-állomány csupán kis része mögötti FX-swap pozícióik megújításáról van szó, így a bankok feltételezett profitszűkülése sem nevezhető komolynak.

Az áthárított költségek az idei év végétől, jövő év elejétől érződhetnek egyre inkább a kamatfixálási periódusok, illetve az FX-swap megújítások esedékessége miatt és akár 10-30%-os havi törlesztőrészlet-emelkedést is elképzelhetőnek tartunk (változatlan külföldi kamat- és árfolyam-feltételek mellett is), amely ráadásul éppen akkor jelentkezhet, amikor a bankokkal kötött, múlt pénteki megállapodás egyes "mentőelemeinek" érvényessége már lejár. Utóbbi miatt egyébként az a valószínű, hogy a hiteladósok a megállapodás első pontját veszik igénybe leginkább, azaz a devizahitelek futamidejének meghosszabbítását fixált törlesztőrészlet mellett.

Hangsúlyozni szeretnénk: bízni lehet abban, hogy a nagy nyugat-európai bankmentő csomagok hatása idővel érződhet és a következő kamatfixálási periódusokban (ha a forint nem gyengül tartósan) az átmenetileg emelkedő törlesztőrészletek is csökkenhetnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem