15 °C Budapest

Erőszakot szül a hitelválság: nő az áldozatok száma!

Pénzcentrum
2008. október 15. 12:00

Az elmúlt hónapokban folyamatosan beszámoltunk a tengerentúli és a brit hitel- és ingatlanpiacon történtekről. Tudjuk, hány százalékkal csökkentek az átlagos lakásárak, mennyivel esett vissza az engedélyezett hitelek száma, de az összesített statisztikák mögött mindig rejtve maradt az egyén. Egyre több család került kilátástalan anyagi helyzetbe és sajnos egy szomorú tragédiának kellett történni, hogy a világsajtó felfigyeljen az emberekre.


Helyszínelnek a rendőrök Karthik Rajaram házában (Forrás: news.google.com)

A 45 éves Los Angelesi Karthik Rajaram előbb a feleségével és a gyermekeivel, majd önmagával is végzett, miután a család minden vagyonát elveszítette. A férfi korábban egy pénzügyi tervezéssel foglalkozó vállalatnál dolgozott, valamint résztulajdonosa volt egy másik pénzügyi tanácsadó cégnek is.

A férfi nem tudta megemészteni, hogy - amellett, hogy ő tönkrement - más családokat is ellehetetlenített. A pénzügyi válság miatt a három gyermeknek is bűnhődni kellett, ami a rendőrség szerint az egyik leggyalázatosabb tett, amit csak ember elkövethet.

Hírt adtak egy-két különös esetről is a nemzetközi sajtóban. Egy 90 éves néni öngyilkosságot kísérelt meg, amikor a végrehajtók megérkeztek a lakásába. A hölgy már hosszú évtizedek óta ott lakott és a sors pikantériája, hogy csak a végrehajtás elhalasztásáról szóló határozatot akarták neki átadni. Egy másik nő - miután eltitkolta még a férje előtt is, hogy tönkrement a család - búcsúüzenetet hagyott az asztalon és végzett magával, mielőtt kiköltöztették volna őket az otthonukból.

Már a közhivatalok is felismerték, hogy valamit tenni kell annak érdekében, hogy ilyen esetek többé ne fordulhassanak elő. A fenti események rávilágítottak, hogy valamilyen megoldást kell találni a tragédiák elkerülése érdekében. Az elmúlt hetekben több segélyvonalat is indítottak, ahol az emberek elpanaszolhatják, hogy milyen nehéz helyzetbe kerültek és tanácsokat kérhetnek a vonal másik végén ülő szakemberektől.

A tanácsadó szolgálatok képviselői szerint egész nap égnek a vonalak és a korábbiakkal ellentétben a többség nem lelki okokból szorul segítségre, hanem a nehéz anyagi helyzete miatt. A kilakoltatások miatt utcára kerülő embereket kényszerszállásokon fogadják be, de ezek kapacitása is véges. Ezeken a szállásokon személyesen adnak tanácsokat az embereknek az újrakezdéshez.

Az átlagemberek többségét a mostani helyzet kísértetiesen emlékezteti a szeptember 11-ei eseményeket követő időszakra és sokan annak is örülnek, hogy kapnak egy jó meleg pokrócot, amit maguk köré tekerhetnek. A segélykérő vonalaknál és a személyesen működő tanácsadók mindenkit próbálnak lebeszélni az öngyilkosságról, mert az nem megoldás a pénzzavar kezelésére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az emberek itt elpanaszolhatják, hogy elvesztették mindenüket. Az otthonaikat végrehajtás alá vonták, az ingóságaikat elárverezték, a munkahelyük pedig bizonytalanná vált. A szakértők szerint fontos, hogy a bajba jutott emberek igénybe vegyék ezeket a karitatív szolgáltatásokat, mert a fenti tragédiák nem ismétlődhetnek meg.

A rendőrség szerint is felfoghatatlan, hogy egy átlagos amerikai család egyik napról a másikra egyszerűen megsemmisült a hitelválság és egy kétségbeesett apa miatt. Országszerte több tragédia is történt, de ez borzolta leginkább a kedélyeket.

A statisztikák szerint nem mutatható ki egyértelmű összefüggés a pénzügyi krízis és az öngyilkosságok száma között az elmúlt két évben. Történelmileg viszont igazolható, hogy a gazdaságilag nehéz időkben többen vetnek véget az életüknek. Bár a jelenlegi helyzet - többek között a nevében - kezd a gazdasági világválságra hasonlítani, az anyagi veszteségek még nincsenek akkorák, mint közel nyolcvan évvel ezelőtt.

A tengerentúlon közel négy millióan halmoztak már fel legalább egy havi törlesztőrészletnek megfelelő hátralékot. Félmillió esetben pedig a bank már megtette az első hivatalos lépéseket a tartozások behajtását illetően. Ez a tendencia a mentőcsomagok ellenére az év végéig folytatódhat, vagy amíg a bankok elő nem állnak egy a jelenlegi hitelek kiváltását ösztönző kedvezményes hiteltermékkel.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04