18 °C Budapest

Erőszakot szül a hitelválság: nő az áldozatok száma!

Pénzcentrum
2008. október 15. 12:00

Az elmúlt hónapokban folyamatosan beszámoltunk a tengerentúli és a brit hitel- és ingatlanpiacon történtekről. Tudjuk, hány százalékkal csökkentek az átlagos lakásárak, mennyivel esett vissza az engedélyezett hitelek száma, de az összesített statisztikák mögött mindig rejtve maradt az egyén. Egyre több család került kilátástalan anyagi helyzetbe és sajnos egy szomorú tragédiának kellett történni, hogy a világsajtó felfigyeljen az emberekre.


Helyszínelnek a rendőrök Karthik Rajaram házában (Forrás: news.google.com)

A 45 éves Los Angelesi Karthik Rajaram előbb a feleségével és a gyermekeivel, majd önmagával is végzett, miután a család minden vagyonát elveszítette. A férfi korábban egy pénzügyi tervezéssel foglalkozó vállalatnál dolgozott, valamint résztulajdonosa volt egy másik pénzügyi tanácsadó cégnek is.

A férfi nem tudta megemészteni, hogy - amellett, hogy ő tönkrement - más családokat is ellehetetlenített. A pénzügyi válság miatt a három gyermeknek is bűnhődni kellett, ami a rendőrség szerint az egyik leggyalázatosabb tett, amit csak ember elkövethet.

Hírt adtak egy-két különös esetről is a nemzetközi sajtóban. Egy 90 éves néni öngyilkosságot kísérelt meg, amikor a végrehajtók megérkeztek a lakásába. A hölgy már hosszú évtizedek óta ott lakott és a sors pikantériája, hogy csak a végrehajtás elhalasztásáról szóló határozatot akarták neki átadni. Egy másik nő - miután eltitkolta még a férje előtt is, hogy tönkrement a család - búcsúüzenetet hagyott az asztalon és végzett magával, mielőtt kiköltöztették volna őket az otthonukból.

Már a közhivatalok is felismerték, hogy valamit tenni kell annak érdekében, hogy ilyen esetek többé ne fordulhassanak elő. A fenti események rávilágítottak, hogy valamilyen megoldást kell találni a tragédiák elkerülése érdekében. Az elmúlt hetekben több segélyvonalat is indítottak, ahol az emberek elpanaszolhatják, hogy milyen nehéz helyzetbe kerültek és tanácsokat kérhetnek a vonal másik végén ülő szakemberektől.

A tanácsadó szolgálatok képviselői szerint egész nap égnek a vonalak és a korábbiakkal ellentétben a többség nem lelki okokból szorul segítségre, hanem a nehéz anyagi helyzete miatt. A kilakoltatások miatt utcára kerülő embereket kényszerszállásokon fogadják be, de ezek kapacitása is véges. Ezeken a szállásokon személyesen adnak tanácsokat az embereknek az újrakezdéshez.

Az átlagemberek többségét a mostani helyzet kísértetiesen emlékezteti a szeptember 11-ei eseményeket követő időszakra és sokan annak is örülnek, hogy kapnak egy jó meleg pokrócot, amit maguk köré tekerhetnek. A segélykérő vonalaknál és a személyesen működő tanácsadók mindenkit próbálnak lebeszélni az öngyilkosságról, mert az nem megoldás a pénzzavar kezelésére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az emberek itt elpanaszolhatják, hogy elvesztették mindenüket. Az otthonaikat végrehajtás alá vonták, az ingóságaikat elárverezték, a munkahelyük pedig bizonytalanná vált. A szakértők szerint fontos, hogy a bajba jutott emberek igénybe vegyék ezeket a karitatív szolgáltatásokat, mert a fenti tragédiák nem ismétlődhetnek meg.

A rendőrség szerint is felfoghatatlan, hogy egy átlagos amerikai család egyik napról a másikra egyszerűen megsemmisült a hitelválság és egy kétségbeesett apa miatt. Országszerte több tragédia is történt, de ez borzolta leginkább a kedélyeket.

A statisztikák szerint nem mutatható ki egyértelmű összefüggés a pénzügyi krízis és az öngyilkosságok száma között az elmúlt két évben. Történelmileg viszont igazolható, hogy a gazdaságilag nehéz időkben többen vetnek véget az életüknek. Bár a jelenlegi helyzet - többek között a nevében - kezd a gazdasági világválságra hasonlítani, az anyagi veszteségek még nincsenek akkorák, mint közel nyolcvan évvel ezelőtt.

A tengerentúlon közel négy millióan halmoztak már fel legalább egy havi törlesztőrészletnek megfelelő hátralékot. Félmillió esetben pedig a bank már megtette az első hivatalos lépéseket a tartozások behajtását illetően. Ez a tendencia a mentőcsomagok ellenére az év végéig folytatódhat, vagy amíg a bankok elő nem állnak egy a jelenlegi hitelek kiváltását ösztönző kedvezményes hiteltermékkel.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?