Túlélési taktikák válság idején!

Pénzcentrum
2008. október 14. 14:00

A Forbes magazin összeállított egy jó tanácsokból álló csokrot, melyeket érdemes megfogadni válságos időkben. A javaslatok általában a kiadások csökkentése és a megtakarítások növelése mellett érvelnek. Még nem kell bedeszkázni a lakásaink ablakát és a kenyérjegyek osztása sem kezdődött el, de azért érdemes takarékoskodni és okosan beosztani a rendelkezésünkre álló anyagi eszközöket.

A magányszemélyek a tőzsdei árfolyamokat nem igazán tudják befolyásolni, ezért érdemes olyan dolgokkal kezdeni, amelyeket könnyebben tudunk kontrollálni. A költekezés visszafogása nem könnyű feladat, de tegyük meg ezt a lépést még mielőtt minden megtakarított pénzünk elúszik. A dolgok jelenlegi állása szerint rövidtávon a gazdaság további gyengülésére lehet számítani, ezért érdemes nagyobb gondot fordítani a személyes pénzügyeinkre.

A rendelkezésre álló havi bevételeink meghatározzák a kiadásainkat. A kiadások csökkentése az egyik lehetséges módja a költekezés visszafogásának, mely az első lépése lehet az életstílusunk átértékelésének. Akik a húszas éveikben járnak, legyenek nyugodtak, hogy még több mint ötven év áll rendelkezésükre, melyek nagy részét pénzkeresettel tölthetik. Az a veszteség, amit elszenvedtek az elmúlt hetekben eltörpülhet a jövőbeli bevételeik mellett.

Lehet még kicsit korai a tömeges elbocsátások miatt aggódni, de ez nem jelenti azt, hogy csak azok vannak veszélyben, akik a pénzügyi szektorban dolgoznak. Egy esetleges elbocsátás lehet az újrakezdésünk első napja. A meglévő kapcsolatrendszerünk segítségül hívásával esélyünk van egy akár a korábbinál is sikeresebb pályát felépíteni.

Lehet, hogy egy fél évig, vagy egy évig meg kell húzni a nadrágszíjat, de aki már most elkezdi növelni a megtakarításait, az könnyebben tud majd lépni, amikor eljön a vásárlások ideje. Ha csak arra gondolunk, hogy a bankok is egyre többen az önerő növelésére voksolnak, előny lehet egy lakásvásárlásnál, ha le tudjuk tenni a foglalót.

A szakértők szerint érdemes mielőbb megszabadulni a hitelkártya tartozásainktól, a kockázatos fogyasztási hitelek magas kamatai könnyen hitelcsapdába sodorhatnak minket. A hitelkeret csökkentése is járható út, érdemes előkeresni a szerződési feltételeket. Aki megengedheti magának a hitelkártya tartozást, annak a tartozás csökkentését, másoknak a teljes kiegyenlítést javasolják.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megfelelő fedezet esetén érdemes a magas kamatozású tartozásaink kiváltása egy kedvezőbb kamatfeltétel mellett biztosított hitelre. Különösen igaz ez a hitelkártyákra, a személyi kölcsönökre, a folyószámla- és a diákhitelekre.

Ellenőrizd a meglévő befektetéseid, változtass a jövőbeli terveid függvényében. Akinek a tőzsdén forgatott pénzei nagyobb részben elkoptak, már nincs mire várni. Ha rövid időn belül szükségünk lesz a maradék pénzre, akkor érdemes egy kevésbékockázatos befektetést választanunk.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20