25 °C Budapest

Túlélési taktikák válság idején!

Pénzcentrum
2008. október 14. 14:00

A Forbes magazin összeállított egy jó tanácsokból álló csokrot, melyeket érdemes megfogadni válságos időkben. A javaslatok általában a kiadások csökkentése és a megtakarítások növelése mellett érvelnek. Még nem kell bedeszkázni a lakásaink ablakát és a kenyérjegyek osztása sem kezdődött el, de azért érdemes takarékoskodni és okosan beosztani a rendelkezésünkre álló anyagi eszközöket.

A magányszemélyek a tőzsdei árfolyamokat nem igazán tudják befolyásolni, ezért érdemes olyan dolgokkal kezdeni, amelyeket könnyebben tudunk kontrollálni. A költekezés visszafogása nem könnyű feladat, de tegyük meg ezt a lépést még mielőtt minden megtakarított pénzünk elúszik. A dolgok jelenlegi állása szerint rövidtávon a gazdaság további gyengülésére lehet számítani, ezért érdemes nagyobb gondot fordítani a személyes pénzügyeinkre.

A rendelkezésre álló havi bevételeink meghatározzák a kiadásainkat. A kiadások csökkentése az egyik lehetséges módja a költekezés visszafogásának, mely az első lépése lehet az életstílusunk átértékelésének. Akik a húszas éveikben járnak, legyenek nyugodtak, hogy még több mint ötven év áll rendelkezésükre, melyek nagy részét pénzkeresettel tölthetik. Az a veszteség, amit elszenvedtek az elmúlt hetekben eltörpülhet a jövőbeli bevételeik mellett.

Lehet még kicsit korai a tömeges elbocsátások miatt aggódni, de ez nem jelenti azt, hogy csak azok vannak veszélyben, akik a pénzügyi szektorban dolgoznak. Egy esetleges elbocsátás lehet az újrakezdésünk első napja. A meglévő kapcsolatrendszerünk segítségül hívásával esélyünk van egy akár a korábbinál is sikeresebb pályát felépíteni.

Lehet, hogy egy fél évig, vagy egy évig meg kell húzni a nadrágszíjat, de aki már most elkezdi növelni a megtakarításait, az könnyebben tud majd lépni, amikor eljön a vásárlások ideje. Ha csak arra gondolunk, hogy a bankok is egyre többen az önerő növelésére voksolnak, előny lehet egy lakásvásárlásnál, ha le tudjuk tenni a foglalót.

A szakértők szerint érdemes mielőbb megszabadulni a hitelkártya tartozásainktól, a kockázatos fogyasztási hitelek magas kamatai könnyen hitelcsapdába sodorhatnak minket. A hitelkeret csökkentése is járható út, érdemes előkeresni a szerződési feltételeket. Aki megengedheti magának a hitelkártya tartozást, annak a tartozás csökkentését, másoknak a teljes kiegyenlítést javasolják.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megfelelő fedezet esetén érdemes a magas kamatozású tartozásaink kiváltása egy kedvezőbb kamatfeltétel mellett biztosított hitelre. Különösen igaz ez a hitelkártyákra, a személyi kölcsönökre, a folyószámla- és a diákhitelekre.

Ellenőrizd a meglévő befektetéseid, változtass a jövőbeli terveid függvényében. Akinek a tőzsdén forgatott pénzei nagyobb részben elkoptak, már nincs mire várni. Ha rövid időn belül szükségünk lesz a maradék pénzre, akkor érdemes egy kevésbékockázatos befektetést választanunk.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 16:07
A kormánypárti lap még márciusban, a választási kampányban tette közzé a most helyreigazított valótl...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?