A Rózsadombon kevésbé érezhetőek a globális problémák

Pénzcentrum
2008. október 14. 14:10

A nemzetközi pénzügyi válságnak pozitív hatásai is vannak a magyar ingatlanpiacra nézve. Legalábbis rövidebb távon - olvasható az egyik fővárosi ingatlanpiaci szereplő gyorselemzésében. Az első hallásra meglepő kijelentést azokra a megfigyeléseikre alapozzák, hogy a pénzpiacokról kiáramló tőke jelentős részét ingatlanokba fektetik a közép- és kisbefektetők.

Ők elsősorban luxus-, illetve jó helyen, jó minőségben megépült lakásokba fektetnek. A II. kerületben épülő lakópark elemzői szerint: a válság elsősorban azoknak a fővárosi negyedeknek pörgetheti fel ingatlanpiacát, amelyek eddig is presztízs környéknek számítottak - állítja Lantos Adrienn, a 3 milliárd Ft beruházással megépülő Pasarét Residence kommunikációért felelős igazgatója.

A kereslet-kínálati szempontok mellett pszichológiai háttere is van annak, hogy kisebb befektetők ilyen helyeken keresnek lakást, hiszen a válságtól megriadt befektetők biztonságosabb helyet keresnek pénzüknek. Ilyen nyugodt befektetési környezet lehet a luxus-ingatlanpiac, hiszen az ingatlanpiaci kilengések a presztízs környéken lévő lakások értékét nem, vagy alig befolyásolják, ugyanakkor az elmúlt hetek tőzsdei, pénzpiaci eseményei a "pesti tömegtermékek" esetében hatással lehetnek azok árára is.

Zöldövezeti, de egyben jól megközelíthető, luxus kivitelben készült, igényes lakásokra továbbra is lesz bérlői kereslet. Mindezek tudatában nem meglepő, ha a következő időszakban minden piaci, más híresztelés ellenére növekedni fognak az árak ebben a szegmensben, de csak akkor, ha azokat nemcsak nevükben hívják luxuslakásoknak, hanem valódi műszaki tartalommal is párosulnak.

Ilyen terület lehet a budai II. kerület, különösen a pasaréti negyede, ahol újépítésű lakásokat keresnek, a XII. kerület és a pesti belváros néhány utcája. Pl.: a Kossuth tér, a Szabadság tér, a pesti rakpart, a Szent István park, Váci utca és az Andrássy út. Az ilyen termékek ára akár emelkedhet is, éves szinten 3-5 százalékot. - olvasható az elemzésben.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?