22 °C Budapest

Dráguló hús és zöldségek - határ a csillagos ég?

Pénzcentrum
2008. augusztus 7. 11:00

Szinte nincs olyan ország a térképen, ahol ne szembesülne a lakosság az egyre dráguló élelmiszerekkel, és ennek következtében a szoruló nadrágszíjjal. A briteknél a húsok, halak, zöldség és gyümölcsök ára az elmúlt egy évben az inflációt háromszorosan meghaladó mértékben, 11 százalékkal emelkedett, de a továbbiakban sem ígérnek a szakértők enyhülést.

A drágulás mögött természetesen az emelkedő üzemanyagárak állnak, hiszen a szállítás költsége többször is felmerül, míg az étel az asztalunkhoz jut.

Némi öröm az ürömben a szigetországiak számára, hogy a ruházati cikkek árai 2,7 százalékkal, míg az elektronikai berendezéseké 3,3-mal csökkentek, a kereskedők beszámolói alapján azonban még így is a legrosszabb félévet zárták idén 1983 óta.

A mostani áremelkedési hullám már 2005-ben elkezdődött, ilyet utoljára a '70-es években figyelhettünk meg. 2000 óta a rizs ára megduplázódott, míg a gabonáé háromszorosára nőtt.

Ennek oka egyrészt a megnövekedett kereslet, amit főleg a fejlődő országok támasztanak, de a dráguló nyersanyagok, és az egyre zsugorodó mezőgazdasági területek is felfelé hajtják az árakat, nem beszélve a termés ipari hasznosításának kínálat csökkentő hatásáról.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mivel ezek a jelenségek nem múlnak el egyik pillanatról a másikra, sőt néhányra még politikai döntés nyomán sem lehet hatni, így elképzelhető, hogy hosszú távon is arra kell berendezkednünk, hogy igenis kincs lesz az élelmiszer. Persze a termelési technológia fejlődése némi enyhülést hozhat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?