Az elmúlt harminc évben a jövedelmekhez képest az élelmiszerárak csökkenését figyelhettük meg. A gazdagabb országokban a háztartási kiadások töredékét, 10-20 százalékát tette ki az élelmiszerekre történő költés, éppen ezért a legtöbben megengedhették maguknak, hogy étterembe járjanak, egészségesebb és egyben drágább alapanyagokat válasszanak, de az üzletekben kapható készételek iránt is megnőtt a kereslet, és számos élelmiszeren kívüli termékre is jutott fizetőképes kereslet. Vajon hogyan változik ez az egyre növekvő élelmiszerárak hatására? Kincsnek számít majd a kenyér? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Deloitte legújabb tanulmánya is.
2005-ben kezdődött el az a mai napig is tartó élelmiszer drágulás, amilyet utoljára a 70-es évek elején tapasztalhattunk. A 2000. évi árszinthez képest mintegy megduplázódott a rizs ára, míg a gabonáé megháromszorozódott. A legnagyobb mértékű áremelkedés ez idáig 2007-ben volt, amikor is a FAO globális élelmiszer-indexe 40 százalékkal emelkedett a 2006-os 9 százalékhoz képest.
Mi húzódik meg az élelmiszerdrágulás mögött?
Az egyik legkézenfekvőbb indok, amihez nem kell bonyolult gazdasági találgatásokba bocsátkozni, a fogyasztói kereslet növekedése. Az elmúlt húsz évben, de különösen ebben az évezredben a globális gazdaság növekedése jelentősnek mondható, melynek legfontosabb motorja a kínai gazdaság gyors fejlődése volt.
Ahogy a táblázatból is kiderül, 1990-2005 között, az életszínvonal emelkedése nyomán a kínai lakosság húsfogyasztása több mint duplájára nőtt, miközben zöldség-gyümölcsből is jóval többet fogyasztanak manapság. Bár gabonafélékből közvetlenül nem fogyasztanak többet, mint korábban, azonban a megnövekedett húsfogyasztás miatt ezekből is jóval többet kell termelni, hiszen az állatok etetéséhez is jelentős mennyiségre van szükség.
A másik kiemelt tényező a drágulás mögött a gabonafélék ipari hasznosításának előretörése, amely 2000 óta - a tanulmány szerint - 25 százalékkal emelkedett. Egyedül az USA etanol előállításhoz használt kukorica mennyisége ötszörösére nőtt 6 év alatt, ami jelentősen növelte a kukorica árát, ugyanakkor azáltal, hogy más gabonafélék helyett kukoricatermelésre tértek át, a szűkülő kínált miatt a többi gabona ára is emelkedett.
Ez tehát már a harmadik okot is előrevetíti, vagyis az élelmiszer előállításra használt földterületek csökkenését. De a termelés hatékonyságában is problémák rejlenek, Kínában például a mezőgazdasági területek ipari hasznosítása esetén nem kapnak kielégítő kompenzációt a földművelők, így aztán nem is éreznek ösztönzést azok fejlesztésére.
Természetesen a sokat emlegetett globális felmelegedés és klímaváltozás is okolható az élelmiszerek drágulásáért. Ausztráliában a szárazság miatt tavaly például felére csökkent a betakarított búza mennyisége egy átlagos évi termeléshez képest. De az Észak-Európában jellemző árvizek és a déli országokban gyakori szárazság sem tesz jót a terményeknek.
Az olaj drágulása mindeközben rekord magasságokba tör, megemelve az előállítási és szállítási költségeket. A '73-as olajválság szintén hasonló helyzetet teremtett, jelentősen megemelve az élelmiszerek árát, igaz később az olajárak "normalizálódásával" az inflációval korrigált élelmiszerárak is csökkenni tudtak. Az termelési és szállítási költségek növekedésén túl a műtrágyák árát is növeli a fekete arany árának emelkedése, ami hosszú távon akár a termelési hatékonyság csökkenéséhez is vezethet.
JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Ha a dráguló élelmiszerek hatásait nézzük, sajnos azt kell mondani, hogy ez a probléma is leginkább a szegény országokat sújtja, ahol a hatóságok egyre kevésbé tudják finanszírozni az élelmiszertámogatást. De több olyan hír is napvilágot látott az utóbbi hetekben, melyek szinte pánikhangulatról adtak számot világszerte üzleteket elözönlő felvásárlási hullámok miatt.
A sok rossz mellett azonban van valami jó is, hisz a drágább élelmiszerek miatt talán csökken az emberek kalória-bevitele is, ami indokolatlanul magas a mai, jórész ülőmunkát végző társadalmakban. Egy mai átlagos ember ugyanis hozzávetőleg ugyanannyi kalóriát fogyaszt, mint 200 évvel korábbi felmenői, akik azonban jóval megerőltetőbb fizikai munkát végeztek.
Természetesen hosszú távon a termelők, illetve kereskedők stratégiáját is befolyásolja a magas élelmiszer ár, már csak a fogyasztók átalakuló szokásai miatt is. A dráguló élelmiszerek mellett ugyanis egyéb társadalomformáló tényezők is hatnak a fogyasztókra. Az egyre rövidülő szabadidő miatt hajlandóak vagyunk megfizetni a gyorsan elkészülő ételeket, de egészségtudatosabbak is lettünk, sőt azt is megválogatjuk, hogy az élelmiszert előállító, forgalmazó cég mennyire környezettudatos, felelősségteljes munkájában. A Deloitte egyik nemzetközi felmérése alapján a vásárlókat leginkább a kényelmi szempontok, valamint a premizálás befolyásolják élelmiszervásárlásról szóló döntéseikkor.
Hogy az élelmiszerárak emelkedése hosszútávon is folytatódik-e, vagy ez csak egy átmeneti jelenség, kérdéses még szakértők számára is. Amennyiben a kínálatban növekedés áll be, például azáltal, hogy az USA megszünteti az etanol gyártás támogatását, és ismét élelmiszer előállításra használnák a földeket, csökkenhetne az ár is. Ez tehát politikai döntés kérdése, azonban számos árfelhajtó tényező, mint a klímaváltozás, vagy a fejlődő piacok növekvő szükséglete már nehezebben oldható fel.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
-
Élethelyzetek, amiben kivédhető az anyagi kockázat (x)
Az elmúlt években különösen sok elbizonytalanító körülménnyel kellett szembenéznünk.
- Moszkva nem finomkodik, kiutasít két diplomatát
- Már az idén milliárdos üzletté válhat a női élsport
- Újabb amerikai egyetemen tüntettek palesztinpárti diákok
- Lezárták az M7-est Balatonvilágosnál
- Újabb fordulat a német kémbotrányban: már egy EP-képviselő ellen is nyomoznak
- Országszerte húsz helyszínen lehet futni a Futókörök Napján