Óriási botrány pattant ki: kizsigerelik a gyerekeket a brit bankok

Pénzcentrum
2008. június 30. 10:30

Egy neves brit bank most nem a hitelpiaci válság és az abból következő leértékelések kapcsán került a lapok címlapjára, hanem azzal, hogy gyerekeknek ad betéti kártyát, amellyel azok az interneten keresztül szinte bármihez hozzájuthatnak, így cigarettát. alkoholt is vásárolhatnak, illetve tiltott tartalmakhoz is hozzáférhetnek.

A parlamenti képviselők, a fogyasztóvédők és természetesen a szülők is felháborodtak a bank gyakorlatán. A szóban forgó hitelintézet, a Lloyds-TSB már 11 éves gyerekeknek is kiküldi postán a bankkártyát, anélkül, hogy erről a szülőket értesítenék.

Egy 15 éves fiú ezt kihasználva például olcsó cigarettát, Viagrát és hamis felnőtt azonosítót vásárolt az interneten. Eleddig a 11 és 15 év közötti folyószámlával rendelkező fiatalok eddig csupán olyan betéti kártyát igényelhettek, melyet csupán fiókintézetekben, illetve ATM-eknél lehetett használni.

Az új kártya azonban az interneten a számlaösszeg erejéig gyakorlatilag szülői kontroll nélkül korlátlan vásárlási lehetőséget biztosít a kiskorúak számára. A plasztikokon VISA embléma szerepel, vagyis bárhol lehet őket használni, ahol VISA jelzés van feltüntetve.

A Lloyds-TSB szerint a felelősség a szülőket terheli, nekik kell ugyanis felügyelniük, milyen számlát nyit gyermekük, azon mennyi pénz van, s azt mire költi el. A 15 éves fiúnak ennek ellenére nem okozott gondot a fentebb felsorolt termékek megvásárlása, szülei előtt csupán akkor bukott le, mikor a cigarettára vonatkozó vámfizetési értesítés megérkezett (a cigarettákat ugyanis a tengerentúlról vásárolta a fiú). A tinédzser édesapja fel is hívta a Lloyds-TSB-t, ahol az illetékes beismerte, nem ő az egyetlen, akinek ilyen problémája akad.

A bank azzal védekezik, hogy csupán igazodott az érvényben lévő igen kemény versenyhez, azonban a legtöbb brit bank csupán olyan kártyát ad 16 éven aluliaknak, melyek korlátozott pénzfelvételi lehetőséget biztosítanak. Ráadásul ezeket a szülőknek kézbesítik, nem pedig a gyermeknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fiatal fiú apja szerint a bank gyakorlatával lényegében illegális tevékenységeket, termékeket támogat. A Lloyds-TSB válaszában kiemelte, nem az ő felelősségük a mások gyermekeire való felügyelet, s szerintük a rendesen nevelt fiatalok nem élnek vissza ezzel a lehetőséggel.

A hitelintézet azonban elismerte, külön levélben tájékoztatták azon 16 éven aluli ügyfeleket, akiknek készpénzfelvételre jogosító kártyája van, hogy válthatnak betéti kártyát is. Ebben a levélben nyomatékosították, hogy a gyermekeknek erről értesíteniük kellene a szülőt is. Arra, hogy miért nem a szülőknek küldtek levelet, annyi volt a válasz, hogy a legtöbb esetben nincsen a szülőkről adat, elérhetőség a bank tulajdonában.

Egyelőre nincs adat arról, hogy mennyi ilyen kártyát küldtek már ki, becslések szerint elérheti a több ezret is ez a szám. A Lloyds-TSB-nek egyébként olyan egyedi rendszere van, amely bizonyos felnőtt oldalakról megakadályozza a vásárlást. Ráadásul szerintük a webboltoknak kellene megbizonyosodniuk arról, hogy vásárlóik felnőttek, a kártya birtoklása ugyanis nem jelenti automatikusan azt, hogy tényleg 18 éven felüli a vásárló.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35