17 °C Budapest

Óriási botrány pattant ki: kizsigerelik a gyerekeket a brit bankok

Pénzcentrum
2008. június 30. 10:30

Egy neves brit bank most nem a hitelpiaci válság és az abból következő leértékelések kapcsán került a lapok címlapjára, hanem azzal, hogy gyerekeknek ad betéti kártyát, amellyel azok az interneten keresztül szinte bármihez hozzájuthatnak, így cigarettát. alkoholt is vásárolhatnak, illetve tiltott tartalmakhoz is hozzáférhetnek.

A parlamenti képviselők, a fogyasztóvédők és természetesen a szülők is felháborodtak a bank gyakorlatán. A szóban forgó hitelintézet, a Lloyds-TSB már 11 éves gyerekeknek is kiküldi postán a bankkártyát, anélkül, hogy erről a szülőket értesítenék.

Egy 15 éves fiú ezt kihasználva például olcsó cigarettát, Viagrát és hamis felnőtt azonosítót vásárolt az interneten. Eleddig a 11 és 15 év közötti folyószámlával rendelkező fiatalok eddig csupán olyan betéti kártyát igényelhettek, melyet csupán fiókintézetekben, illetve ATM-eknél lehetett használni.

Az új kártya azonban az interneten a számlaösszeg erejéig gyakorlatilag szülői kontroll nélkül korlátlan vásárlási lehetőséget biztosít a kiskorúak számára. A plasztikokon VISA embléma szerepel, vagyis bárhol lehet őket használni, ahol VISA jelzés van feltüntetve.

A Lloyds-TSB szerint a felelősség a szülőket terheli, nekik kell ugyanis felügyelniük, milyen számlát nyit gyermekük, azon mennyi pénz van, s azt mire költi el. A 15 éves fiúnak ennek ellenére nem okozott gondot a fentebb felsorolt termékek megvásárlása, szülei előtt csupán akkor bukott le, mikor a cigarettára vonatkozó vámfizetési értesítés megérkezett (a cigarettákat ugyanis a tengerentúlról vásárolta a fiú). A tinédzser édesapja fel is hívta a Lloyds-TSB-t, ahol az illetékes beismerte, nem ő az egyetlen, akinek ilyen problémája akad.

A bank azzal védekezik, hogy csupán igazodott az érvényben lévő igen kemény versenyhez, azonban a legtöbb brit bank csupán olyan kártyát ad 16 éven aluliaknak, melyek korlátozott pénzfelvételi lehetőséget biztosítanak. Ráadásul ezeket a szülőknek kézbesítik, nem pedig a gyermeknek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fiatal fiú apja szerint a bank gyakorlatával lényegében illegális tevékenységeket, termékeket támogat. A Lloyds-TSB válaszában kiemelte, nem az ő felelősségük a mások gyermekeire való felügyelet, s szerintük a rendesen nevelt fiatalok nem élnek vissza ezzel a lehetőséggel.

A hitelintézet azonban elismerte, külön levélben tájékoztatták azon 16 éven aluli ügyfeleket, akiknek készpénzfelvételre jogosító kártyája van, hogy válthatnak betéti kártyát is. Ebben a levélben nyomatékosították, hogy a gyermekeknek erről értesíteniük kellene a szülőt is. Arra, hogy miért nem a szülőknek küldtek levelet, annyi volt a válasz, hogy a legtöbb esetben nincsen a szülőkről adat, elérhetőség a bank tulajdonában.

Egyelőre nincs adat arról, hogy mennyi ilyen kártyát küldtek már ki, becslések szerint elérheti a több ezret is ez a szám. A Lloyds-TSB-nek egyébként olyan egyedi rendszere van, amely bizonyos felnőtt oldalakról megakadályozza a vásárlást. Ráadásul szerintük a webboltoknak kellene megbizonyosodniuk arról, hogy vásárlóik felnőttek, a kártya birtoklása ugyanis nem jelenti automatikusan azt, hogy tényleg 18 éven felüli a vásárló.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?