13 °C Budapest

Óriási botrány pattant ki: kizsigerelik a gyerekeket a brit bankok

Pénzcentrum
2008. június 30. 10:30

Egy neves brit bank most nem a hitelpiaci válság és az abból következő leértékelések kapcsán került a lapok címlapjára, hanem azzal, hogy gyerekeknek ad betéti kártyát, amellyel azok az interneten keresztül szinte bármihez hozzájuthatnak, így cigarettát. alkoholt is vásárolhatnak, illetve tiltott tartalmakhoz is hozzáférhetnek.

A parlamenti képviselők, a fogyasztóvédők és természetesen a szülők is felháborodtak a bank gyakorlatán. A szóban forgó hitelintézet, a Lloyds-TSB már 11 éves gyerekeknek is kiküldi postán a bankkártyát, anélkül, hogy erről a szülőket értesítenék.

Egy 15 éves fiú ezt kihasználva például olcsó cigarettát, Viagrát és hamis felnőtt azonosítót vásárolt az interneten. Eleddig a 11 és 15 év közötti folyószámlával rendelkező fiatalok eddig csupán olyan betéti kártyát igényelhettek, melyet csupán fiókintézetekben, illetve ATM-eknél lehetett használni.

Az új kártya azonban az interneten a számlaösszeg erejéig gyakorlatilag szülői kontroll nélkül korlátlan vásárlási lehetőséget biztosít a kiskorúak számára. A plasztikokon VISA embléma szerepel, vagyis bárhol lehet őket használni, ahol VISA jelzés van feltüntetve.

A Lloyds-TSB szerint a felelősség a szülőket terheli, nekik kell ugyanis felügyelniük, milyen számlát nyit gyermekük, azon mennyi pénz van, s azt mire költi el. A 15 éves fiúnak ennek ellenére nem okozott gondot a fentebb felsorolt termékek megvásárlása, szülei előtt csupán akkor bukott le, mikor a cigarettára vonatkozó vámfizetési értesítés megérkezett (a cigarettákat ugyanis a tengerentúlról vásárolta a fiú). A tinédzser édesapja fel is hívta a Lloyds-TSB-t, ahol az illetékes beismerte, nem ő az egyetlen, akinek ilyen problémája akad.

A bank azzal védekezik, hogy csupán igazodott az érvényben lévő igen kemény versenyhez, azonban a legtöbb brit bank csupán olyan kártyát ad 16 éven aluliaknak, melyek korlátozott pénzfelvételi lehetőséget biztosítanak. Ráadásul ezeket a szülőknek kézbesítik, nem pedig a gyermeknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fiatal fiú apja szerint a bank gyakorlatával lényegében illegális tevékenységeket, termékeket támogat. A Lloyds-TSB válaszában kiemelte, nem az ő felelősségük a mások gyermekeire való felügyelet, s szerintük a rendesen nevelt fiatalok nem élnek vissza ezzel a lehetőséggel.

A hitelintézet azonban elismerte, külön levélben tájékoztatták azon 16 éven aluli ügyfeleket, akiknek készpénzfelvételre jogosító kártyája van, hogy válthatnak betéti kártyát is. Ebben a levélben nyomatékosították, hogy a gyermekeknek erről értesíteniük kellene a szülőt is. Arra, hogy miért nem a szülőknek küldtek levelet, annyi volt a válasz, hogy a legtöbb esetben nincsen a szülőkről adat, elérhetőség a bank tulajdonában.

Egyelőre nincs adat arról, hogy mennyi ilyen kártyát küldtek már ki, becslések szerint elérheti a több ezret is ez a szám. A Lloyds-TSB-nek egyébként olyan egyedi rendszere van, amely bizonyos felnőtt oldalakról megakadályozza a vásárlást. Ráadásul szerintük a webboltoknak kellene megbizonyosodniuk arról, hogy vásárlóik felnőttek, a kártya birtoklása ugyanis nem jelenti automatikusan azt, hogy tényleg 18 éven felüli a vásárló.

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm