15 °C Budapest

Kell a pénz a nyugdíj mellé? Még az állam is lehúz!

Pénzcentrum
2008. június 23. 05:40

Rész- vagy teljes munkaidő? Számos országban alakult úgy sok nyugdíjas helyzete, hogy ha meg akar élni a korábbi életszínvonalon, akkor bizony kénytelen újra munkába állni. Itthon is akad példa arra, hogy valaki a nyugdíja mellett vállal munkát. A külföldi gyakorlattal ellentétben itthon a kapott havi járandóság után még nem kell adózni, de a mellette végzett munkáért járó jövedelem után már igen. Nézzük meg, mennyi az adó 2008-ban...

Mikor van a nyugdíjasnak személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége?

Nem kell beadni adóbevallást, ha a nyugdíjasnak az adott évben a nyugdíj mellett kizárólag olyan jövedelme van, ami adóterhet nem viselő járandóság vagy adómentesnek számít. Ilyen adóterhet nem viselő járandóság a baleseti járadék, a gyes és a gyermeknevelési támogatás, a szociális gondozói díj évi 120 ezer forintot meg nem haladó része vagy akár a felsőoktatási intézmény nappali tagozatos tanulójaként kapott támogatások, például az ösztöndíj vagy a könyvtámogatás.

Gyerekbiznisz: nem csak az anyukák járnak jól!

Ezek mellett vannak az olyan jövedelmek, amelyeket nem köteles bevallani az adózó, mint a volt munkáltatótól adómentesen kapott üdülési csekk, étkezési utalvány, vagy csekély értékű ajándék, de ide tartozik a saját üdülőben az ingyenes üdültetés is. Ezek mellett nem kell bevallani az olyan bevételeket sem, amelyre a nyugdíjas mezőgazdasági termelő egyszerűsített bevallási nyilatkozatot tett, a kamatjövedelmet, ha abból az adót már levonták, vagy az értékpapír-kölcsönzésből, osztalékból származó jövedelmet, ha az az adóévben nem haladja meg az 50 ezer forintot.

Van kiút? Még van ami után nem kell adózni...

A fentiek mellett viszont vannak olyan jövedelmek, amikre kötelező bevallást benyújtania a nyugdíjasnak. Ez azokra vonatkozik, akik többek között az adott évben egyéni vállalkozóként működtek, mezőgazdasági őstermelők voltak, és a bevétel meghaladta az adómentesség értékhatárát (600 ezer forint), kivéve, ha egyszerűsített bevallást tett az illető, de akkor is, ha az adóév első napján kedvezményezett részesedéscsere révén megszerzett értékpapírja van.

Kedvezményezett részesedéscsere
Egy társaság részesedést szerez egy másik társaság jegyzett tőkéjében annak ellenében, hogy a jegyzett tőkéjét képviselő értékpapírokat, üzletrészeket bocsát ki, és azokat, valamint szükség esetén legfeljebb az átadott összes értékpapír, üzletrész együttes értékének a 10 százalékát meg nem haladó pénzeszközt ad a megszerzett társaság tagjainak, részvényeseinek.

A nyugdíj adóterhet nem viselő járandóság, és egyéb jövedelemként az összevont adóalap része. Az összevont adóalapra az adótábla szerint kiszámított adóból a nyugdíj adója levonható, vagyis azt nem kell megfizetni, viszont hatással lehet a fizetendő adóra, amennyiben a nyugdíjasnak más forrásból származó adóköteles jövedelme is van.

Munkaviszonyból származó jövedelem

A munkaviszony azért is jelent előnyt a nyugdíjasoknak, mert azonos védettséget és jogosultságokat és nem utolsó sorban juttatásokat biztosít, mint más aktív korú munkavállalók esetén. Ráadásul meghatározott jövedelemhatárig a bér adójából adójóváírás is érvényesíthető.

A munkáltatónak már az adóelőlegek megállapításakor figyelembe kell vennie a nyugdíj összegét is, így tanácsos egy nyilatkozatot adni neki a nyugdíj összegéről. Az adójóváírás 2008-ban a megszerzett bér 18 százaléka, de legfeljebb havonta 11 340 forint, ha az összes jövedelem nem haladja meg a jogosultsági határt, 2008-ban az 1,25 millió forintot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A saját jogú nyugdíjasnak a bérből 9,5 százalékos nyugdíjjárulékot, és 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetnie, viszont nem kell pénzbeli egészségbiztosítási járulékot és munkavállalói járulékot fizetni. A járulékfizetés felső határa 2008-ban 7 137 ezer forint, vagyis naponta 19 500 forint.

Oda kell azonban mind a két félnek figyelnie, ugyanis abban az esetben, ha a 62 évét még be nem töltött nyugdíjas munkabére meghaladja az év első napján érvényes minimálbér (69 ezer forint) 12-szeresét, akkor a nyugdíjfolyósító az elérést követő hónaptól az adott év december 31.-ig, de lekésőbb a 62 éves kor betöltéséig megszünteti a folyósítást. Ilyenkor a dolgozó továbbra is nyugdíjasnak minősül, viszont a fentiek mellett a béréből további 2 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot is fizetnie kell.

Nem csak alkalmazottként lehet!

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04