Kell a pénz a nyugdíj mellé? Még az állam is lehúz!

Pénzcentrum
2008. június 23. 05:40

Rész- vagy teljes munkaidő? Számos országban alakult úgy sok nyugdíjas helyzete, hogy ha meg akar élni a korábbi életszínvonalon, akkor bizony kénytelen újra munkába állni. Itthon is akad példa arra, hogy valaki a nyugdíja mellett vállal munkát. A külföldi gyakorlattal ellentétben itthon a kapott havi járandóság után még nem kell adózni, de a mellette végzett munkáért járó jövedelem után már igen. Nézzük meg, mennyi az adó 2008-ban...

Mikor van a nyugdíjasnak személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége?

Nem kell beadni adóbevallást, ha a nyugdíjasnak az adott évben a nyugdíj mellett kizárólag olyan jövedelme van, ami adóterhet nem viselő járandóság vagy adómentesnek számít. Ilyen adóterhet nem viselő járandóság a baleseti járadék, a gyes és a gyermeknevelési támogatás, a szociális gondozói díj évi 120 ezer forintot meg nem haladó része vagy akár a felsőoktatási intézmény nappali tagozatos tanulójaként kapott támogatások, például az ösztöndíj vagy a könyvtámogatás.

Gyerekbiznisz: nem csak az anyukák járnak jól!

Ezek mellett vannak az olyan jövedelmek, amelyeket nem köteles bevallani az adózó, mint a volt munkáltatótól adómentesen kapott üdülési csekk, étkezési utalvány, vagy csekély értékű ajándék, de ide tartozik a saját üdülőben az ingyenes üdültetés is. Ezek mellett nem kell bevallani az olyan bevételeket sem, amelyre a nyugdíjas mezőgazdasági termelő egyszerűsített bevallási nyilatkozatot tett, a kamatjövedelmet, ha abból az adót már levonták, vagy az értékpapír-kölcsönzésből, osztalékból származó jövedelmet, ha az az adóévben nem haladja meg az 50 ezer forintot.

Van kiút? Még van ami után nem kell adózni...

A fentiek mellett viszont vannak olyan jövedelmek, amikre kötelező bevallást benyújtania a nyugdíjasnak. Ez azokra vonatkozik, akik többek között az adott évben egyéni vállalkozóként működtek, mezőgazdasági őstermelők voltak, és a bevétel meghaladta az adómentesség értékhatárát (600 ezer forint), kivéve, ha egyszerűsített bevallást tett az illető, de akkor is, ha az adóév első napján kedvezményezett részesedéscsere révén megszerzett értékpapírja van.

Kedvezményezett részesedéscsere
Egy társaság részesedést szerez egy másik társaság jegyzett tőkéjében annak ellenében, hogy a jegyzett tőkéjét képviselő értékpapírokat, üzletrészeket bocsát ki, és azokat, valamint szükség esetén legfeljebb az átadott összes értékpapír, üzletrész együttes értékének a 10 százalékát meg nem haladó pénzeszközt ad a megszerzett társaság tagjainak, részvényeseinek.

A nyugdíj adóterhet nem viselő járandóság, és egyéb jövedelemként az összevont adóalap része. Az összevont adóalapra az adótábla szerint kiszámított adóból a nyugdíj adója levonható, vagyis azt nem kell megfizetni, viszont hatással lehet a fizetendő adóra, amennyiben a nyugdíjasnak más forrásból származó adóköteles jövedelme is van.

Munkaviszonyból származó jövedelem

A munkaviszony azért is jelent előnyt a nyugdíjasoknak, mert azonos védettséget és jogosultságokat és nem utolsó sorban juttatásokat biztosít, mint más aktív korú munkavállalók esetén. Ráadásul meghatározott jövedelemhatárig a bér adójából adójóváírás is érvényesíthető.

A munkáltatónak már az adóelőlegek megállapításakor figyelembe kell vennie a nyugdíj összegét is, így tanácsos egy nyilatkozatot adni neki a nyugdíj összegéről. Az adójóváírás 2008-ban a megszerzett bér 18 százaléka, de legfeljebb havonta 11 340 forint, ha az összes jövedelem nem haladja meg a jogosultsági határt, 2008-ban az 1,25 millió forintot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A saját jogú nyugdíjasnak a bérből 9,5 százalékos nyugdíjjárulékot, és 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetnie, viszont nem kell pénzbeli egészségbiztosítási járulékot és munkavállalói járulékot fizetni. A járulékfizetés felső határa 2008-ban 7 137 ezer forint, vagyis naponta 19 500 forint.

Oda kell azonban mind a két félnek figyelnie, ugyanis abban az esetben, ha a 62 évét még be nem töltött nyugdíjas munkabére meghaladja az év első napján érvényes minimálbér (69 ezer forint) 12-szeresét, akkor a nyugdíjfolyósító az elérést követő hónaptól az adott év december 31.-ig, de lekésőbb a 62 éves kor betöltéséig megszünteti a folyósítást. Ilyenkor a dolgozó továbbra is nyugdíjasnak minősül, viszont a fentiek mellett a béréből további 2 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot is fizetnie kell.

Nem csak alkalmazottként lehet!

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?