Tele a postaláda: igényeljen elektronikus számlakivonatot!

Pénzcentrum
2008. május 14. 12:00

Ha valamire a közüzemi számlákon kívül még biztosan számíthatunk hónap elején a postaládánkban, azok a banki számlakivonatok. Sokan csak egy pillantást vetünk rá, majd azonnal a kukába dobjuk, azonban akad, amikor elengedhetetlen a használatuk, már amennyiben nem juthatunk hozzá hiteles elektronikus formában. Lássuk mely bankok teszik lehetővé, hogy ne "szemeteljék" tele a postaládánkat!

A technika fejlődésével, és a mind szélesebb körben használt internetbank terjedésével egyre több ügyfél él azon lehetőségével, hogy a postai úton történő kézbesítés helyett elektronikus formában jusson számlakivonatához, ami kényelmesebb, egyszerűbb tárolást és visszakeresést tesz lehetővé. A papír alapú kivonat elhagyásával természetesen a bank is nyer, hiszen megtakaríthatja a postaköltséget, az operációs költséget, valamint azt is elmondhatja magáról, hogy környezetbarát módon jár el.

A témával kapcsolatban hét banktól (Budapest Bank, CIB Bank, FHB Bank, K&H Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank) kaptunk választ arra, hogy mi a gyakorlatuk az elektronikus számlakivonattal kapcsolatban. Közülük minden bank esetében elérhető elektronikus formában is a számlakivonat, a különbség elsősorban azok hitelességével, használhatósásával kapcsolatos.

A felsorolt bankok közül egyedül a Budapest Bank biztosít 2008. januárjától hiteles, XML formátumú elektronikus számlakivonatot, ami azt jelenti, hogy ezt az APEH is elfogadja számviteli bizonylatként. Ehhez az szükséges, hogy a kivonat úgynevezett időbélyegzővel és fokozott biztonságú elektronikus aláírással legyen ellátva. Ezt azonban jelenleg csak az Üzleti Terminál szolgáltatást használó ügyfelek érhetik el, internetbankon keresztül jelenleg még nem elérhető.

A többi bankhoz hasonlóan azonban már a lakossági ügyfelek is lekérdezhetik PDF formátumban számlatörténetüket. Az OTP Bank esetében az internetbankon kívül már a honlapon keresztül is elérhetik az ügyfelek ezt a szolgáltatást, amennyiben a számlához bankkártya is kapcsolódik. Az ezt választó ügyfelek számára a papíralapú kivonatot nem postázza már a bank, csak ha azt a bankfiókban külön igénylik. A szolgáltatás bevezetésére 2008. május ötödikén került sor, és augusztus 31-ig az azt igénylők számára nem jelent plusz költséget. Ezt követően azonban a kivonat elkészültét jelző sms, valamint az első lekérdezést meghaladó azonosítót tartalmazó sms-ért díjat számít fel a bank.

Az internetbank szolgáltatásért természetesen mindenhol havi díjat kell fizetni, azonban a kivonat elektronikus lekérdezése sehol nem jelent plusz költséget. Sőt, egyes bankok abban az esetben, ha az ügyfél a postai kézbesítésről lemond, kedvezményben részesítik őket. Az OTP-nél, Elektronikus számlacsomag esetében egy 90 forint havi csomagkedvezményt jelent, OTPdirekt internetbank esetében pedig 50 forint megtakarítást eredményez havonta.

A CIB Bank szintén lehetővé teszi ügyfelei számára az elektronikus formában történő kivonat-lekérdezést, ami egyes számlacsomagok esetében (CIB online, CIBEZZ) a 100 forintos kivonatküldési díj elkerülését jelentheti. Természetesen ha az ügyfél továbbra is igényt tart a hiteles papír alapú iratra, úgy ezt a díjat ki kell fizetnie.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A többi bank nem számolt be ügyfeleknek nyújtott kedvezményről. A K&H Bank esetében ha valamelyik ügyfél mégis úgy döntene, hogy a lemondott postai kézbesítést újra szeretné igényelni, viszonylag borsos árat kell fizetnie, eseti megbízásonként 500 forintot kivonatonként.

Mint ahogy említettük, az elektronikus forma a bankok számára is megtakarítást jelent. Az OTP Bank kivonatonként hozzávetőleg 60 forintot spórol a postaköltségeken és egyéb költségeken keresztül, azonban a kivonatok előállítása, archiválása és rendelkezésre bocsátáshoz szükséges fejlesztések, és üzemeltetési költségek ezt az összeget csökkentik.

A bankok válaszai alapján többen tervezik a hiteles elektronikus számlaforma bevezetését, így például az UniCredit Bank és a Raiffeisen Bank is. Az ügyfelek részéről valószínűleg csak akkor jelentkezik majd igazi igény ezen a téren, ha felismerik az elektronikus dokumentumok könnyebb feldolgozhatóságát, az általuk elérhető egyszerűbb ügyintézést, és a költséghatékonyságot.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem