Hitelüket vesztett gazdagok Nagy Britanniában: a java csak most jön?

Pénzcentrum
2008. április 7. 14:00

Már a magas jövedelműek számára sem olyan egyszerű jelzáloghitelhez jutni. Hiába a hat számjegyű fizetés, a szigetországbeli bankok és építési hitelt nyújtó szövetkezetek tovább szigorítják a hitelnyújtás feltételeit.

Míg korábban azon személyek, akik magas jövedelemmel, kedvező hitelminősítéssel és nagy összegű betéttel rendelkeztek könnyen juthattak jelzáloghitelhez, manapság már számukra sem könnyű a feladat, különösen, ha szabad foglalkozásúak. Általuk benyújtott hiteligények elutasítására már számtalan példa létezik a Sunday Times szerint.

A Halifax, az Egyesült Királyságban működő egyik legnagyobb hitelnyújtó bank ugyan továbbra is nyújt jelzáloghiteleket, azonban a kondíciók mától nála is szigorodnak. A jelzáloghitelek refinanszírozása mind a fix kamatozású, mind a változó kamatozású konstrukciók esetében drágább lett.

De nem csak a kamatok szintje emelkedett. Szigorodtak azon feltételek is, amelyek mellett az önfoglalkoztatók hitelhez juthatnak. Jövedelmük igazolásaként a megelőző két év tevékenységéből származó bevételeikről kell kimutatással rendelkezniük.

Szintén súlyosbítja helyzetüket a bankok és hitelszövetkezetek hitelezési piacról történő sorozatos kivonulása. Múlt héten beszüntette működését Nagy Britannia legnagyobb hitelszövetkezetének, a Nationwide-nak azon leányvállalata, amelyik kifejezetten ezen önfoglalkoztatóknak nyújtott jelzáloghitelekre specializálódott. A Lehman Brothers szintén előző héten hagyta el a piacot, miután milliárdos nagyságrendű veszteségeket szenvedett el a a sub-prime válságban.

A gazdagokat sem kíméli a hitelkonstrukciók szigorodása. Már a milliós bónuszok láttán sem enyhülnek meg a bankok, újabban ugyanis már erről is visszamenőleges adatokat kell szolgáltatniuk a hitelért folyamodóknak. De ez még nem minden. A bónuszok várható mértékéről, illetve a kifizetések várható időpontjáról és a kifizetés módjáról is részletes kalkulációkat kell benyújtaniuk. Ez igen nagy problémát jelenthet a dolgozók számára, hiszen legtöbben nem tudják előre megmondani, hogy milyen bónuszra számíthatnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Angliában igen közkedveltek az úgynevezett kiegyenlítő jelzáloghitelek (offset mortgage). Ezek jellegzetessége, hogy a hitelek után fizetendő kamatokat csökkentik a hitelfelvevő által, a banknál elhelyezett betétek után fizetendő kamatokkal. Ez a konstrukció elsősorban azok számára jelentett eddig alternatívát, akik kellően nagy betétállománnyal rendelkeztek. Miután ezek a hitelek általában valamilyen referenciakamathoz kötöttek, így kitűnő célpontjai a kamatemelésnek, amit nem is késlekedtek érvényesíteni az angliai bankok. Múlt héten a NatWest bank megemelte ezen hitelek kamatát, holott az alapkamat nem emelkedett, sőt várhatóan csökkenni fog.

Hogy mégis hogyan lehet ilyen feltételek közepette jó ügyletet kötni? Az egyik legjobb módja az, ha minél előbb nekilát az ember a keresésnek. Akár 3-6 hónapra előre is lehet ügyletet kötni. Ha pedig ráakadunk a megfelelő konstrukcióra, hamar kell cselekedni, ugyanis a termékek palettája olyan gyorsan változik az utóbbi időben, hogy nem lehet tudni, mikor vonja vissza a bank az adott ügyletet.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 2. 17:32
A kölcsönök részbeni előtörlesztésével csökkenthetjük a teljes visszafizetendő összeget, hiszen keve...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 2. 16:38
Nem vettem és nem adtam el semmit. Osztalékot öt cégtől is kaptam: T, NWBI, OHI, PFC, ABBV.Változáso...
Holdblog  |  2024. március 2. 09:07
Sose becsüld alá a piac és a technológia erejét! Azon tengerentúli olaj- és gázcégek, amelyek az új...
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem