22 °C Budapest

Hitelüket vesztett gazdagok Nagy Britanniában: a java csak most jön?

Pénzcentrum
2008. április 7. 14:00

Már a magas jövedelműek számára sem olyan egyszerű jelzáloghitelhez jutni. Hiába a hat számjegyű fizetés, a szigetországbeli bankok és építési hitelt nyújtó szövetkezetek tovább szigorítják a hitelnyújtás feltételeit.

Míg korábban azon személyek, akik magas jövedelemmel, kedvező hitelminősítéssel és nagy összegű betéttel rendelkeztek könnyen juthattak jelzáloghitelhez, manapság már számukra sem könnyű a feladat, különösen, ha szabad foglalkozásúak. Általuk benyújtott hiteligények elutasítására már számtalan példa létezik a Sunday Times szerint.

A Halifax, az Egyesült Királyságban működő egyik legnagyobb hitelnyújtó bank ugyan továbbra is nyújt jelzáloghiteleket, azonban a kondíciók mától nála is szigorodnak. A jelzáloghitelek refinanszírozása mind a fix kamatozású, mind a változó kamatozású konstrukciók esetében drágább lett.

De nem csak a kamatok szintje emelkedett. Szigorodtak azon feltételek is, amelyek mellett az önfoglalkoztatók hitelhez juthatnak. Jövedelmük igazolásaként a megelőző két év tevékenységéből származó bevételeikről kell kimutatással rendelkezniük.

Szintén súlyosbítja helyzetüket a bankok és hitelszövetkezetek hitelezési piacról történő sorozatos kivonulása. Múlt héten beszüntette működését Nagy Britannia legnagyobb hitelszövetkezetének, a Nationwide-nak azon leányvállalata, amelyik kifejezetten ezen önfoglalkoztatóknak nyújtott jelzáloghitelekre specializálódott. A Lehman Brothers szintén előző héten hagyta el a piacot, miután milliárdos nagyságrendű veszteségeket szenvedett el a a sub-prime válságban.

A gazdagokat sem kíméli a hitelkonstrukciók szigorodása. Már a milliós bónuszok láttán sem enyhülnek meg a bankok, újabban ugyanis már erről is visszamenőleges adatokat kell szolgáltatniuk a hitelért folyamodóknak. De ez még nem minden. A bónuszok várható mértékéről, illetve a kifizetések várható időpontjáról és a kifizetés módjáról is részletes kalkulációkat kell benyújtaniuk. Ez igen nagy problémát jelenthet a dolgozók számára, hiszen legtöbben nem tudják előre megmondani, hogy milyen bónuszra számíthatnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Angliában igen közkedveltek az úgynevezett kiegyenlítő jelzáloghitelek (offset mortgage). Ezek jellegzetessége, hogy a hitelek után fizetendő kamatokat csökkentik a hitelfelvevő által, a banknál elhelyezett betétek után fizetendő kamatokkal. Ez a konstrukció elsősorban azok számára jelentett eddig alternatívát, akik kellően nagy betétállománnyal rendelkeztek. Miután ezek a hitelek általában valamilyen referenciakamathoz kötöttek, így kitűnő célpontjai a kamatemelésnek, amit nem is késlekedtek érvényesíteni az angliai bankok. Múlt héten a NatWest bank megemelte ezen hitelek kamatát, holott az alapkamat nem emelkedett, sőt várhatóan csökkenni fog.

Hogy mégis hogyan lehet ilyen feltételek közepette jó ügyletet kötni? Az egyik legjobb módja az, ha minél előbb nekilát az ember a keresésnek. Akár 3-6 hónapra előre is lehet ügyletet kötni. Ha pedig ráakadunk a megfelelő konstrukcióra, hamar kell cselekedni, ugyanis a termékek palettája olyan gyorsan változik az utóbbi időben, hogy nem lehet tudni, mikor vonja vissza a bank az adott ügyletet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?