27 °C Budapest

Tovább gyűrűzik a brit hitelválság

Pénzcentrum
2008. március 31. 13:00

A brit hitelintézetek néhány hónappal ezelőtt - a válság következtében - kamatot emeltek, csökkentették a hitelnyújtás volumenét és kerülik a kockázatos ügyleteket. Az elmúlt héten a Bank of England felajánlotta a támogatását a krízis enyhítésére. Az ügyfelek aggódnak a magas kamatok miatt, szerintük a versenyhelyzet nem indokol ilyen mértékű szigorításokat.

A lakásszövetkezetek megfontoltabban kezelik a tagok pénzét, biztos megtakarítási módozatok és óvatos hitelezési politika jellemzi őket. A piacot tele van olyan hitelfelvevőkkel, akiket más pénzintézetek elutasítottak, ők a kisebb pénzügyi szolgáltatók felé fordulnak, akik vagy csökkentik a hitelkínálatot, vagy bezárhatnak, mert a feltételrendszerük nem találkozik a kereslettel.

Az elmúlt hónapokban 25 %-kal csökkent a felvehető jelzáloghitelek kínálata, a hitelválság kezdete óta összesen 60 %-os csökkenést mértek. Számos hitelfelvevőnek jár le az alacsonyabb mértékű induló kamatperiódusa, a hitelintézetek, a közvetítő cégek és a hitelek összehasonlításával foglalkozó internetes oldalak példa nélküli igénnyel szembesülnek.

A nagy keresletre válaszul a pénzügyi szolgáltatók (Abbey, Halifax, Nationwide) módosították a hitelajánlataikat. A Nationwide a múlt héten pénteken kamatot emelt 5,73 %-ról 6,4 %-ra, ez megosztotta az érdeklődőket, többen a kisebb szolgáltatók, szövetkezetek felé fordulnak. A szövetkezetek akciókkal próbálják magukhoz csábítani az ügyfeleket, ezzel ellensúlyozzák a szolgáltatás alacsonyabb színvonalát.

A konkurencia szerint a szövetkezetek által kínált 7,4 %-os kamatláb versenyképtelen, továbbá egyes cégek csak a területileg illetékes ingatlannal és lakóhellyel rendelkező ügyfeleknek nyújtanak kölcsönt. Lakáshitel esetén a feltételek között szerepel még az 50 %-os önerő megléte is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Független jelzálog közvetítő szakértő szerint a piac átalakulását eredményezi a kamatemelés, valamint a jelenlegi hitelekre is hatást gyakorolhat a kamatperiódusok végén. Refinanszírozás esetén a brókerek megpróbálnak segíteni a költségek csökkentésében és a legalacsonyabb kamat elérésében, de tény, hogy a hitelfelvétel drágább lett. A hírek és a sajtó tele vannak jótanácsokkal és olyan eszközökkel, amelyek takarékoskodásra ösztönzik az embereket. A szövetkezetek alacsony taglétszámmal rendelkeznek, ezért óvatos hitelezési politika mellett tudnak csak a piacon maradni.

Aki a hitelválság előtt lépett és még időben vette fel, vagy váltotta ki meglévő hitelét, az 5,3 %-os kamattal számolhat, szemben a jelenlegi 7,4 %-kal. A piacon az figyelhető meg, hogy a hitelkínálat egyre szűkösebbé válik, az emberek nem mernek váltani, félnek, hogy a dolgok még rosszabbra fordulnak, valamint attól tartanak, hogy ha ismét váltani kell, akkor később már nem lesz rá módjuk. A brókerek segítségével tárgyalhatunk a bankokkal a kezdeti díjak elengedéséről, ezzel megnyílik a lehetőség egy új válság utáni hitelezési piac kialakulására.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?