6 °C Budapest

Évekre eladósodnak anélkül, hogy tudnának róla

Pénzcentrum
2007. szeptember 4. 16:00

A tengerentúlon újabb hitelekkel kapcsolatosan háborodhat fel a közvélemény. Egészen pontosan az egyetemi, főiskolai diákoknak célzottan kínált hitelkártyákról van szó. Tipikusan ez a réteg az, amelyik általában nem rendelkezik elég pénzzel a tandíjak, tanszerek, szállás kifizetése mellett, ugyanakkor még nem elég érett a hiteleik kezelésére, legalábbis a tapasztalatok ezt mutatják a BusinessWeek szerint.

A probléma felvetődése az új tanév kezdetével teljesen időszerű, ráadásul idén, ha a megszerezhető hitelkeret nem jelentene elég vonzerőt, egyéb eszközöket (például, pólók, frizbi, esetleg iPod) vetnek be csábító erő gyanánt, sőt az ebben a generációban oly népszerű világhálón is "támadást" indítanak.

Egyes adatok szerint míg 1998 során még csupán a diákok 67 százaléka fedezte kiadásait hitelkártyával, addig ma már ez az arány 75 százalékra emelkedett. Mindez még nem jelentene akkora problémát, ha mindkét oldal képes lenne a szituáció megfelelő kezelésére.

Egyes kritikák szerint ugyanis a kártyák kibocsátói a piacon elért versenyhelyzetük megóvása érdekében a diákok tényleges igényeinél jóval magasabb hitelkeretet tartanak rendelkezésükre. Akad olyan kibocsátó, ahol anélkül, hogy a diáknak rendszeres jövedelme volna, akár 10 000 dollárt (1,8 millió forintot) is biztosítanak.

A felsőoktatásban tanulók nagy része persze nem rendelkezik a megfelelő ismeretekkel ahhoz, hogy ekkora adóssággal el tudjon bánni, illetve megfelelően képes legyen annak kezelésére. Sokan nincsenek azzal sem tisztában, hogy egy esetleges nemfizetés milyen káros következményekkel járhat.

A nagyobb kártyatársaságok természetesen vitába szállnak a kritikának hangot adókkal. Így például többek között a Bank of America, a Citibank, a JPMorgan Chase, illetve az American Express is azzal próbálnak meg védekezni, hogy értékes szolgáltatásokat nyújtanak minden egyes diáknak, ügyfelüknek. Sőt mindegyikük úgy gondolja, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a diákok tudatában legyenek annak, hogyan lehet felelősségteljesen használni hitelkártyájukat.

A Citibank és a JPMorgan mind alapos tananyagokat, ismertetőket kínálnak diák-ügyfeleik számára, előbbi például tavaly több mint 5 millió ingyenes hitellel kapcsolatos kiadványt osztott ki a diákok, szüleik, illetve tanárok körében.

Egy másik takaró, amit védekezés gyanánt használnak fel odaát, az az, hogy a diákoknak kell teljes felelősséget vállalni tetteikért. A fogyasztóvédők ezzel kapcsolatosan felháborodva adnak hangot tiltakozásuknak, hiszen szerintük egy főiskolás vagy egyetemista számára igazán megterhelő a hitelkártya-szerződés alapos átböngészése, és a feltételek megértése.

Annyi bizonyos, hogy a felsőoktatásban részt vevő fiatalok hazánkban is a pénzintézetek egyik kiemelt célcsoportját képezik, amelyben természetesen szerepet játszik az itthon egyedüliként jelen lévő diákhitel (Amerikában az állami hitel mellett számos hitelintézet nyújt diákoknak hiteleket).

S az is igaz, hogy nálunk még messze az a szint, mikor elmondhatjuk a lakosságról, köztük a fiatalokról is, hogy elérte a megfelelő pénzügyi kultúra szintjét. Éppen ezt célozná az az intézkedés is, amely középiskolai tantárgyként tekint a pénzügyekre.

A tengerentúli esetek egyik legnagyobb tanulsága mindenesetre az, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minden esetben el kell olvasni a szerződést, az apró betűs részekkel együtt, ha pedig nem értünk valamit, akkor arra rá kell kérdezni, s ebben az esetben nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?