14 °C Budapest

Mennyiért lehetsz mérnök, jogász vagy közgazdász? (x)

Pénzcentrum
2007. június 20. 15:15

Egy népszerű jogi, pénzügyes vagy marketing diploma megszerzése, főleg akkor, ha egy elismert egyetemen szeretnénk megszerezni, nem egyszerű feladat. A tanulmányok finanszírozása pedig még ennél is embert próbálóbb lehet. Természetesen többfajta megoldás létezik, hogy túllendüljünk az anyagi kérdéseken. Vehetünk fel diákhitelt, különböző személyi- és szabad felhasználású kölcsönöket, de akár megoldhatjuk biztosításból is, sőt így még súlyos kamatokat sem kell fizetnünk a hitelintézetek felé.

Mielőtt belevágnánk a finanszírozás kérdéseibe, nézzük meg, hogy mennyibe kerülnek itthon a népszerű diplomák.

A költségek meghatározásakor, az államilag finanszírozott alapképzéseket vettük számba, egy vidékről érkezett hallgató szemével. Minden alkalommal két lehetőséget vetettünk össze: kollégiumban, vagy albérletben történő elhelyezkedést.

Szándékosan nem számoltunk a munka, mint alternatívaköltség lehetőségével. Ennek oka, hogy mértékét nehéz volna számszerűsíteni, hiszen előfordulhat, hogy a hallgató a szülők cégénél sikerül elhelyezkedni kedvezőbb bérért, esetleg külföldre megy dolgozni, de lehetséges, hogy minimálbéren kezdi munkáját.

Összegyűjtöttük a tanulmányi idő alatt várhatóan felmerülő összes költséget - így például utazási költség, élelmezés, lakhatás, tankönyvek -, illetve juttatást, támogatást - például tankönyvtámogatás, lakhatási támogatás.

A diagramból kiderül, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha a saját vagy gyermekünk diplomáját szeretnénk finanszírozni. Ráadásul annál mélyebb lesz a zseb minél később kezdjük meg tanulmányainkat, vagy esetleg valamelyik külföldi neves intézményben szeretnénk megszerezni a hőn áhított papírt. Ilyen esetekben a számla akár több tízmillió forintra is rúghat.

De hogyan kerül képbe a biztosítás?

Nos, erre a kérdésre több válasz is van. Egyrészt egy befektetéshez kötött életbiztosítással, már jó előre gondoskodhatunk gyermekeink, vagy saját magunk továbbtanulásáról. Természetesen a lejáratkor elért összeg nagyban függ havi befizetéseinktől és a befektetési stratégiánktól. Ez utóbbit a saját vérmérsékletünk, illetve kockázattűrő képességünk. szerint alakíthatjuk ki és a futamidő alatt többször is átrendezhetjük.

Például egy havi 33 ezer forintos befizetéssel, és megfelelő befektetési stratégiával, 20 év alatt akár 16 millió forintot is összegyűjthetünk, ami már valószínűleg elegendő lesz arra, hogy gyermekünket egy megfelelő intézményben taníttathassuk.

Ráadásul az efféle pénzügyi termékeknek megvan az az előnye, hogy abban az esetben is állhatjuk a tandíjat, ha esetleg már nem éljük meg gyermekünk egyetemi éveit. Ugyanis kedvezményezettként megjelölve, adó- és illetékmentesen gondoskodhatunk róla.

Másrészt, ha rendelkezünk megfelelő felhalmozást nyújtó életbiztosítással, akkor annak fedezetére, hitelt is vehetünk fel. Ennek segítségével, nem fontos megvárnunk a futamidő végét, főleg akkor, ha a továbbtanulás most esedékes, hanem életbiztosításunk "terhére" azonnal is pénzhez juthatunk.

Ezen hitelezés egy másik változata, az életbiztosítással kombinált szabad-felhasználású jelzáloghitel. Ebben az esetben a hitel tőketörlesztése egy biztosításban halmozódik fel, míg a kamatokat a hitelintézetnek fizetjük. Ennek a konstrukciónak az előnye, az azonnali pénzhezjutás mellett, egy életbiztosítás nyújtotta fedezet (akkor is tudunk gondoskodni szeretteinkről, ha esetleg a futamidő alatt velünk bármi történik) és az, hogy egy jól megválasztott befektetési stratégiával a visszafizetendő tőkén felül még egy szép hozamot is realizálhatunk.

Láthatjuk tehát, hogy a továbbtanulás finanszírozása nem olcsó mulatság. Jobb tehát időben felkészülni rá és megteremteni annak esélyét, hogy ne a diploma hiány álljon a saját vagy gyermekeink karrierje útjába. Sok múlik a megfelelő termék és a helyes befektetési stratégia kialakításán, amelyben azonban számíthatunk szakértők segítségére is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem