Mennyiért lehetsz mérnök, jogász vagy közgazdász? (x)

Pénzcentrum
2007. június 20. 15:15

Egy népszerű jogi, pénzügyes vagy marketing diploma megszerzése, főleg akkor, ha egy elismert egyetemen szeretnénk megszerezni, nem egyszerű feladat. A tanulmányok finanszírozása pedig még ennél is embert próbálóbb lehet. Természetesen többfajta megoldás létezik, hogy túllendüljünk az anyagi kérdéseken. Vehetünk fel diákhitelt, különböző személyi- és szabad felhasználású kölcsönöket, de akár megoldhatjuk biztosításból is, sőt így még súlyos kamatokat sem kell fizetnünk a hitelintézetek felé.

Mielőtt belevágnánk a finanszírozás kérdéseibe, nézzük meg, hogy mennyibe kerülnek itthon a népszerű diplomák.

A költségek meghatározásakor, az államilag finanszírozott alapképzéseket vettük számba, egy vidékről érkezett hallgató szemével. Minden alkalommal két lehetőséget vetettünk össze: kollégiumban, vagy albérletben történő elhelyezkedést.

Szándékosan nem számoltunk a munka, mint alternatívaköltség lehetőségével. Ennek oka, hogy mértékét nehéz volna számszerűsíteni, hiszen előfordulhat, hogy a hallgató a szülők cégénél sikerül elhelyezkedni kedvezőbb bérért, esetleg külföldre megy dolgozni, de lehetséges, hogy minimálbéren kezdi munkáját.

Összegyűjtöttük a tanulmányi idő alatt várhatóan felmerülő összes költséget - így például utazási költség, élelmezés, lakhatás, tankönyvek -, illetve juttatást, támogatást - például tankönyvtámogatás, lakhatási támogatás.

A diagramból kiderül, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha a saját vagy gyermekünk diplomáját szeretnénk finanszírozni. Ráadásul annál mélyebb lesz a zseb minél később kezdjük meg tanulmányainkat, vagy esetleg valamelyik külföldi neves intézményben szeretnénk megszerezni a hőn áhított papírt. Ilyen esetekben a számla akár több tízmillió forintra is rúghat.

De hogyan kerül képbe a biztosítás?

Nos, erre a kérdésre több válasz is van. Egyrészt egy befektetéshez kötött életbiztosítással, már jó előre gondoskodhatunk gyermekeink, vagy saját magunk továbbtanulásáról. Természetesen a lejáratkor elért összeg nagyban függ havi befizetéseinktől és a befektetési stratégiánktól. Ez utóbbit a saját vérmérsékletünk, illetve kockázattűrő képességünk. szerint alakíthatjuk ki és a futamidő alatt többször is átrendezhetjük.

Például egy havi 33 ezer forintos befizetéssel, és megfelelő befektetési stratégiával, 20 év alatt akár 16 millió forintot is összegyűjthetünk, ami már valószínűleg elegendő lesz arra, hogy gyermekünket egy megfelelő intézményben taníttathassuk.

Ráadásul az efféle pénzügyi termékeknek megvan az az előnye, hogy abban az esetben is állhatjuk a tandíjat, ha esetleg már nem éljük meg gyermekünk egyetemi éveit. Ugyanis kedvezményezettként megjelölve, adó- és illetékmentesen gondoskodhatunk róla.

Másrészt, ha rendelkezünk megfelelő felhalmozást nyújtó életbiztosítással, akkor annak fedezetére, hitelt is vehetünk fel. Ennek segítségével, nem fontos megvárnunk a futamidő végét, főleg akkor, ha a továbbtanulás most esedékes, hanem életbiztosításunk "terhére" azonnal is pénzhez juthatunk.

Ezen hitelezés egy másik változata, az életbiztosítással kombinált szabad-felhasználású jelzáloghitel. Ebben az esetben a hitel tőketörlesztése egy biztosításban halmozódik fel, míg a kamatokat a hitelintézetnek fizetjük. Ennek a konstrukciónak az előnye, az azonnali pénzhezjutás mellett, egy életbiztosítás nyújtotta fedezet (akkor is tudunk gondoskodni szeretteinkről, ha esetleg a futamidő alatt velünk bármi történik) és az, hogy egy jól megválasztott befektetési stratégiával a visszafizetendő tőkén felül még egy szép hozamot is realizálhatunk.

Láthatjuk tehát, hogy a továbbtanulás finanszírozása nem olcsó mulatság. Jobb tehát időben felkészülni rá és megteremteni annak esélyét, hogy ne a diploma hiány álljon a saját vagy gyermekeink karrierje útjába. Sok múlik a megfelelő termék és a helyes befektetési stratégia kialakításán, amelyben azonban számíthatunk szakértők segítségére is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35