12 °C Budapest

Albérlet vs. hiteltörlesztés: már megszületett a döntés

Pénzcentrum
2007. augusztus 22. 15:00

A diákhitel intézménye az egyetemi hallgatók egy része számára az egyetlen lehetőséget jelenti a felsőoktatási tanulmányok elvégzésére nem csak országhatárokon belül, de Nyugat-Európa több országában is. Nagy-Britanniában például, a három éves egyetemi képzés akár 14 ezer fontot (5,4 millió forintot) is felemészthet.

A milliós összeget elérő költségek fényében könnyen érthető, hogy miért próbálnak a szülők alternatív megoldást keríteni, megóvva ezzel gyermekeiket a jelentős mértékű adósságtól, melynek visszafizetés minimális törlesztéssel akár 11 évet is igényelhet.

Az ingatlanárak stabil, kétszámjegyű növekedése teremtette meg az elmúlt években azt a lehetőséget, hogy a szülők lakásba fektetve teremtsék elő a megfelelő összeget a diákhitel visszafizetésére.

Egy átlagos 150 ezer font értékű ingatlan ugyanis a 3 év alatt, évi 10 százalékos árnövekedéssel számolva, 45 ezer fontnyi hozamot termel. Ebből pedig bőven juthat a diákhitel visszafizetésére és az ingatlanvásárlással és eladással kapcsolatos költségek fedezésére is.

A szülők ezen igényét a kereskedelmi bankok is hamar felismerték: így születtek meg azok a buy-to-let hitelkonstrukciók, melyek megengedik, hogy a hitelfelvevő saját gyermekének "adja bérbe" a fedezetként felajánlott ingatlant. A szabadon maradt szobák kiadásából pedig könnyen fedezhetővé váltak a törlesztőrészletek.

Egy nemrégiben napvilágra került felmérés eredménye szerint a buy-to-let vásárlók 57 százaléka üdvözölte a családbarát hitelkonstrukciót. Sőt a hiteltermék megfelelő megoldásnak találtatott arra, hogy a szülők ily módon megalapozzák gyermekük jövőjét, már ami az anyagiakat illeti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A konstrukció életképességét igazolja emellett, hogy a britek 42 százaléka akkor érzi igazán biztonságban a megvásárolt ingatlant, ha abban családtag lakik.

A hazai ingatlanpiac összességében nem teremt hasonló lehetőséget a szülők számára, ennek ellenére nagyon sokan döntenek amellett, hogy az "ablakon kidobott pénznek" ítélt albérleti díjak helyett inkább megkezdik a hiteltörlesztést, melyet az egyetem elvégzése után gyermekük folytathat.

A szabadon maradt szobák kiadásából pedig legalább egy ideig fedezhetik a törlesztőrészletet, így a gyermekük saját lakásában gyakorlatilag "ingyen lakik". Ezzel sok esetben megelőzhetővé válik a diákhitel kényszerűségből való felvétele, a döntést azonban nem az ingatlanárak kétszámjegyű növekedése indokolja, hiszen az utóbbi néhány évben, hazánk esetében, nem ez a jellemző tendencia.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem