22 °C Budapest

Albérlet vs. hiteltörlesztés: már megszületett a döntés

Pénzcentrum
2007. augusztus 22. 15:00

A diákhitel intézménye az egyetemi hallgatók egy része számára az egyetlen lehetőséget jelenti a felsőoktatási tanulmányok elvégzésére nem csak országhatárokon belül, de Nyugat-Európa több országában is. Nagy-Britanniában például, a három éves egyetemi képzés akár 14 ezer fontot (5,4 millió forintot) is felemészthet.

A milliós összeget elérő költségek fényében könnyen érthető, hogy miért próbálnak a szülők alternatív megoldást keríteni, megóvva ezzel gyermekeiket a jelentős mértékű adósságtól, melynek visszafizetés minimális törlesztéssel akár 11 évet is igényelhet.

Az ingatlanárak stabil, kétszámjegyű növekedése teremtette meg az elmúlt években azt a lehetőséget, hogy a szülők lakásba fektetve teremtsék elő a megfelelő összeget a diákhitel visszafizetésére.

Egy átlagos 150 ezer font értékű ingatlan ugyanis a 3 év alatt, évi 10 százalékos árnövekedéssel számolva, 45 ezer fontnyi hozamot termel. Ebből pedig bőven juthat a diákhitel visszafizetésére és az ingatlanvásárlással és eladással kapcsolatos költségek fedezésére is.

A szülők ezen igényét a kereskedelmi bankok is hamar felismerték: így születtek meg azok a buy-to-let hitelkonstrukciók, melyek megengedik, hogy a hitelfelvevő saját gyermekének "adja bérbe" a fedezetként felajánlott ingatlant. A szabadon maradt szobák kiadásából pedig könnyen fedezhetővé váltak a törlesztőrészletek.

Egy nemrégiben napvilágra került felmérés eredménye szerint a buy-to-let vásárlók 57 százaléka üdvözölte a családbarát hitelkonstrukciót. Sőt a hiteltermék megfelelő megoldásnak találtatott arra, hogy a szülők ily módon megalapozzák gyermekük jövőjét, már ami az anyagiakat illeti.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A konstrukció életképességét igazolja emellett, hogy a britek 42 százaléka akkor érzi igazán biztonságban a megvásárolt ingatlant, ha abban családtag lakik.

A hazai ingatlanpiac összességében nem teremt hasonló lehetőséget a szülők számára, ennek ellenére nagyon sokan döntenek amellett, hogy az "ablakon kidobott pénznek" ítélt albérleti díjak helyett inkább megkezdik a hiteltörlesztést, melyet az egyetem elvégzése után gyermekük folytathat.

A szabadon maradt szobák kiadásából pedig legalább egy ideig fedezhetik a törlesztőrészletet, így a gyermekük saját lakásában gyakorlatilag "ingyen lakik". Ezzel sok esetben megelőzhetővé válik a diákhitel kényszerűségből való felvétele, a döntést azonban nem az ingatlanárak kétszámjegyű növekedése indokolja, hiszen az utóbbi néhány évben, hazánk esetében, nem ez a jellemző tendencia.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?