14 °C Budapest

Albérlet vs. hiteltörlesztés: már megszületett a döntés

Pénzcentrum
2007. augusztus 22. 15:00

A diákhitel intézménye az egyetemi hallgatók egy része számára az egyetlen lehetőséget jelenti a felsőoktatási tanulmányok elvégzésére nem csak országhatárokon belül, de Nyugat-Európa több országában is. Nagy-Britanniában például, a három éves egyetemi képzés akár 14 ezer fontot (5,4 millió forintot) is felemészthet.

A milliós összeget elérő költségek fényében könnyen érthető, hogy miért próbálnak a szülők alternatív megoldást keríteni, megóvva ezzel gyermekeiket a jelentős mértékű adósságtól, melynek visszafizetés minimális törlesztéssel akár 11 évet is igényelhet.

Az ingatlanárak stabil, kétszámjegyű növekedése teremtette meg az elmúlt években azt a lehetőséget, hogy a szülők lakásba fektetve teremtsék elő a megfelelő összeget a diákhitel visszafizetésére.

Egy átlagos 150 ezer font értékű ingatlan ugyanis a 3 év alatt, évi 10 százalékos árnövekedéssel számolva, 45 ezer fontnyi hozamot termel. Ebből pedig bőven juthat a diákhitel visszafizetésére és az ingatlanvásárlással és eladással kapcsolatos költségek fedezésére is.

A szülők ezen igényét a kereskedelmi bankok is hamar felismerték: így születtek meg azok a buy-to-let hitelkonstrukciók, melyek megengedik, hogy a hitelfelvevő saját gyermekének "adja bérbe" a fedezetként felajánlott ingatlant. A szabadon maradt szobák kiadásából pedig könnyen fedezhetővé váltak a törlesztőrészletek.

Egy nemrégiben napvilágra került felmérés eredménye szerint a buy-to-let vásárlók 57 százaléka üdvözölte a családbarát hitelkonstrukciót. Sőt a hiteltermék megfelelő megoldásnak találtatott arra, hogy a szülők ily módon megalapozzák gyermekük jövőjét, már ami az anyagiakat illeti.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A konstrukció életképességét igazolja emellett, hogy a britek 42 százaléka akkor érzi igazán biztonságban a megvásárolt ingatlant, ha abban családtag lakik.

A hazai ingatlanpiac összességében nem teremt hasonló lehetőséget a szülők számára, ennek ellenére nagyon sokan döntenek amellett, hogy az "ablakon kidobott pénznek" ítélt albérleti díjak helyett inkább megkezdik a hiteltörlesztést, melyet az egyetem elvégzése után gyermekük folytathat.

A szabadon maradt szobák kiadásából pedig legalább egy ideig fedezhetik a törlesztőrészletet, így a gyermekük saját lakásában gyakorlatilag "ingyen lakik". Ezzel sok esetben megelőzhetővé válik a diákhitel kényszerűségből való felvétele, a döntést azonban nem az ingatlanárak kétszámjegyű növekedése indokolja, hiszen az utóbbi néhány évben, hazánk esetében, nem ez a jellemző tendencia.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06