Magyarország 2007: feketemunka 18 év alatt

Pénzcentrum
2007. augusztus 16. 05:40

Kötelező elemek, és választási lehetőség Minden évben diákok ezrei próbálnak nyári munkát találni, hogy hasznosan töltsék el a szünidőt. Sokan csak zsebpénzszerzés céljából áldozzák fel a nyár egy részét, de sokan már inkább a szakmai tapasztalat megszerzését tűzik ki célnak. Ennek ellenére minden nyáron hallani lehet a tömeges APEH birságokról, mivel sok cég feketén alkalmazza a diákokat. Íme egy kis ismertető, hogy diákként ne tudjanak kihasználni, illetve munkaadóként ne büntessen az APEH a tudatlanság miatt...

Munkajogi szabályozás:

A legelső szempont amit figyelembe kell venni, a jogi korlátozások. Nyári munkát nem vállalhat az, aki még nem töltötte be a 16. évet. Ez alól egy kivétel van, ha a diák már elmúlt 15, nappali tagozaton tanul, és a szülő engedélyezi a munkát.

Ezen kívül vannak a munkaadót korlátozó szabályok is, heti 40 óránál nem dolgozhat többet a diák, vagyis nincs túlóra, és éjszakai, készenléti vagy ügyeleti munkára nem lehet beosztani.

Több lehetőség is van a diákok alkalmazására. Ilyenek a közvetlen munkaszerződés, az alkalmi foglalkoztatás, és az iskolaszövetkezeteken keresztül történő alkalmazás. Minden esetben érdemes odafigyelni, mert aláírt szerződés nélkül nem várható el a munkaadótól, hogy betartsa a megbeszélt feltételeket.

Közvetlen munkaszerződés:

A fiatal munkavállaló köthet közvetlenül munkaszerződést a munkaadóval, és a szerződés megkötésekor be kell mutatnia a személyi igazolványát, az iskolalátogatási igazolást, a TB-kártyát, az adókártyát, és 16 év alatt a szülői beleegyezést. Ilyenkor a munkaadó fizeti a bért a diáknak, viselve az összes adminisztratív terhet.

A közvetlen foglalkoztatónak nem jár járulékkedvezmény a diákok után, vagyis ha közvetlenül áll a diákkal szerződésben a munkaadó, a fizetendő adó- és járulékösszegek megegyeznek a felnőtt munkavállalókéval.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A START-kártyás kedvezmények lehetőséget nyújtanak azonban a járulékköltségek csökkentésére. Ez a középiskolát elvégzett, 25 év alatti, munkaviszonnyal még nem rendelkező pályakezdők után vehető igénybe abban az esetben, ha a fiatal kiváltja a START-kártyát. A nyári idényben ez olyan diákoknál is alkalmazható, akik a középiskolát elvégezték, és még nem kezdték meg felsőfokú tanulmányaikat. Az ő esetükben a minimálbér 1,5-szeresének 15%-a, azaz jelenleg 14.738 Ft járulék fizetendő. Ez hosszú távú foglalkoztatás esetében nyújt megoldást a költségek csökkentésére.

Alkalmi foglalkoztatás:

Az vállalhat alkalmi munkát, aki az ahhoz szükséges dokumentumot (AM könyv) kiváltotta. Ez a lehetőség nem csak diákokra vonatkozik, a mezőgazdasági idénymunkák esetében a jellemző leginkább.

Az ilyen formában alkalmazott diákokra is azok a szabályok vonatkoznak, mint bárki másra, vagyis ugyanannál a munkaadónál folyamatosan legfeljebb 5 egymást követő napon dolgozhat a munkavállaló, havi szinten egy munkaadónál maximum 15 naptári nap, éves szinten pedig legfeljebb 90 nap. Vannak olyan kitételek is, mikor 90 napnál többet is lehet dolgozni ugyanannál a munkaadónál, például ha valaki nem mezőgazdasági idénymunkásként dolgozik, vagy a munkáltató nem magánszemély, vagy kiemelten közhasznú szervezet, mint például alapítvány.

Ez a forma szintén munkaszerződésnek számít, de ha az éves fizetés nem éri el a minimálbér összegét, akkor nem kötelező azt bevallani. Ezzel könnyebbé téve az alkalmi munkák adminisztratív feladatait a munkavállalók számára. A munkaadó a társadalombiztosítási kötelezettségeit az AM könyvbe beragasztott közteherjeggyel teljesíti.

A szövetkezet előnyei

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem