8 °C Budapest

Magyarország 2007: feketemunka 18 év alatt

Pénzcentrum
2007. augusztus 16. 05:40

Kötelező elemek, és választási lehetőség Minden évben diákok ezrei próbálnak nyári munkát találni, hogy hasznosan töltsék el a szünidőt. Sokan csak zsebpénzszerzés céljából áldozzák fel a nyár egy részét, de sokan már inkább a szakmai tapasztalat megszerzését tűzik ki célnak. Ennek ellenére minden nyáron hallani lehet a tömeges APEH birságokról, mivel sok cég feketén alkalmazza a diákokat. Íme egy kis ismertető, hogy diákként ne tudjanak kihasználni, illetve munkaadóként ne büntessen az APEH a tudatlanság miatt...

Munkajogi szabályozás:

A legelső szempont amit figyelembe kell venni, a jogi korlátozások. Nyári munkát nem vállalhat az, aki még nem töltötte be a 16. évet. Ez alól egy kivétel van, ha a diák már elmúlt 15, nappali tagozaton tanul, és a szülő engedélyezi a munkát.

Ezen kívül vannak a munkaadót korlátozó szabályok is, heti 40 óránál nem dolgozhat többet a diák, vagyis nincs túlóra, és éjszakai, készenléti vagy ügyeleti munkára nem lehet beosztani.

Több lehetőség is van a diákok alkalmazására. Ilyenek a közvetlen munkaszerződés, az alkalmi foglalkoztatás, és az iskolaszövetkezeteken keresztül történő alkalmazás. Minden esetben érdemes odafigyelni, mert aláírt szerződés nélkül nem várható el a munkaadótól, hogy betartsa a megbeszélt feltételeket.

Közvetlen munkaszerződés:

A fiatal munkavállaló köthet közvetlenül munkaszerződést a munkaadóval, és a szerződés megkötésekor be kell mutatnia a személyi igazolványát, az iskolalátogatási igazolást, a TB-kártyát, az adókártyát, és 16 év alatt a szülői beleegyezést. Ilyenkor a munkaadó fizeti a bért a diáknak, viselve az összes adminisztratív terhet.

A közvetlen foglalkoztatónak nem jár járulékkedvezmény a diákok után, vagyis ha közvetlenül áll a diákkal szerződésben a munkaadó, a fizetendő adó- és járulékösszegek megegyeznek a felnőtt munkavállalókéval.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A START-kártyás kedvezmények lehetőséget nyújtanak azonban a járulékköltségek csökkentésére. Ez a középiskolát elvégzett, 25 év alatti, munkaviszonnyal még nem rendelkező pályakezdők után vehető igénybe abban az esetben, ha a fiatal kiváltja a START-kártyát. A nyári idényben ez olyan diákoknál is alkalmazható, akik a középiskolát elvégezték, és még nem kezdték meg felsőfokú tanulmányaikat. Az ő esetükben a minimálbér 1,5-szeresének 15%-a, azaz jelenleg 14.738 Ft járulék fizetendő. Ez hosszú távú foglalkoztatás esetében nyújt megoldást a költségek csökkentésére.

Alkalmi foglalkoztatás:

Az vállalhat alkalmi munkát, aki az ahhoz szükséges dokumentumot (AM könyv) kiváltotta. Ez a lehetőség nem csak diákokra vonatkozik, a mezőgazdasági idénymunkák esetében a jellemző leginkább.

Az ilyen formában alkalmazott diákokra is azok a szabályok vonatkoznak, mint bárki másra, vagyis ugyanannál a munkaadónál folyamatosan legfeljebb 5 egymást követő napon dolgozhat a munkavállaló, havi szinten egy munkaadónál maximum 15 naptári nap, éves szinten pedig legfeljebb 90 nap. Vannak olyan kitételek is, mikor 90 napnál többet is lehet dolgozni ugyanannál a munkaadónál, például ha valaki nem mezőgazdasági idénymunkásként dolgozik, vagy a munkáltató nem magánszemély, vagy kiemelten közhasznú szervezet, mint például alapítvány.

Ez a forma szintén munkaszerződésnek számít, de ha az éves fizetés nem éri el a minimálbér összegét, akkor nem kötelező azt bevallani. Ezzel könnyebbé téve az alkalmi munkák adminisztratív feladatait a munkavállalók számára. A munkaadó a társadalombiztosítási kötelezettségeit az AM könyvbe beragasztott közteherjeggyel teljesíti.

A szövetkezet előnyei

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem