Magyarország 2007: feketemunka 18 év alatt

Pénzcentrum
2007. augusztus 16. 05:40

Kötelező elemek, és választási lehetőség Minden évben diákok ezrei próbálnak nyári munkát találni, hogy hasznosan töltsék el a szünidőt. Sokan csak zsebpénzszerzés céljából áldozzák fel a nyár egy részét, de sokan már inkább a szakmai tapasztalat megszerzését tűzik ki célnak. Ennek ellenére minden nyáron hallani lehet a tömeges APEH birságokról, mivel sok cég feketén alkalmazza a diákokat. Íme egy kis ismertető, hogy diákként ne tudjanak kihasználni, illetve munkaadóként ne büntessen az APEH a tudatlanság miatt...

Munkajogi szabályozás:

A legelső szempont amit figyelembe kell venni, a jogi korlátozások. Nyári munkát nem vállalhat az, aki még nem töltötte be a 16. évet. Ez alól egy kivétel van, ha a diák már elmúlt 15, nappali tagozaton tanul, és a szülő engedélyezi a munkát.

Ezen kívül vannak a munkaadót korlátozó szabályok is, heti 40 óránál nem dolgozhat többet a diák, vagyis nincs túlóra, és éjszakai, készenléti vagy ügyeleti munkára nem lehet beosztani.

Több lehetőség is van a diákok alkalmazására. Ilyenek a közvetlen munkaszerződés, az alkalmi foglalkoztatás, és az iskolaszövetkezeteken keresztül történő alkalmazás. Minden esetben érdemes odafigyelni, mert aláírt szerződés nélkül nem várható el a munkaadótól, hogy betartsa a megbeszélt feltételeket.

Közvetlen munkaszerződés:

A fiatal munkavállaló köthet közvetlenül munkaszerződést a munkaadóval, és a szerződés megkötésekor be kell mutatnia a személyi igazolványát, az iskolalátogatási igazolást, a TB-kártyát, az adókártyát, és 16 év alatt a szülői beleegyezést. Ilyenkor a munkaadó fizeti a bért a diáknak, viselve az összes adminisztratív terhet.

A közvetlen foglalkoztatónak nem jár járulékkedvezmény a diákok után, vagyis ha közvetlenül áll a diákkal szerződésben a munkaadó, a fizetendő adó- és járulékösszegek megegyeznek a felnőtt munkavállalókéval.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A START-kártyás kedvezmények lehetőséget nyújtanak azonban a járulékköltségek csökkentésére. Ez a középiskolát elvégzett, 25 év alatti, munkaviszonnyal még nem rendelkező pályakezdők után vehető igénybe abban az esetben, ha a fiatal kiváltja a START-kártyát. A nyári idényben ez olyan diákoknál is alkalmazható, akik a középiskolát elvégezték, és még nem kezdték meg felsőfokú tanulmányaikat. Az ő esetükben a minimálbér 1,5-szeresének 15%-a, azaz jelenleg 14.738 Ft járulék fizetendő. Ez hosszú távú foglalkoztatás esetében nyújt megoldást a költségek csökkentésére.

Alkalmi foglalkoztatás:

Az vállalhat alkalmi munkát, aki az ahhoz szükséges dokumentumot (AM könyv) kiváltotta. Ez a lehetőség nem csak diákokra vonatkozik, a mezőgazdasági idénymunkák esetében a jellemző leginkább.

Az ilyen formában alkalmazott diákokra is azok a szabályok vonatkoznak, mint bárki másra, vagyis ugyanannál a munkaadónál folyamatosan legfeljebb 5 egymást követő napon dolgozhat a munkavállaló, havi szinten egy munkaadónál maximum 15 naptári nap, éves szinten pedig legfeljebb 90 nap. Vannak olyan kitételek is, mikor 90 napnál többet is lehet dolgozni ugyanannál a munkaadónál, például ha valaki nem mezőgazdasági idénymunkásként dolgozik, vagy a munkáltató nem magánszemély, vagy kiemelten közhasznú szervezet, mint például alapítvány.

Ez a forma szintén munkaszerződésnek számít, de ha az éves fizetés nem éri el a minimálbér összegét, akkor nem kötelező azt bevallani. Ezzel könnyebbé téve az alkalmi munkák adminisztratív feladatait a munkavállalók számára. A munkaadó a társadalombiztosítási kötelezettségeit az AM könyvbe beragasztott közteherjeggyel teljesíti.

A szövetkezet előnyei

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm