27 °C Budapest

Magyarország 2007: feketemunka 18 év alatt

Pénzcentrum
2007. augusztus 16. 05:40

Kötelező elemek, és választási lehetőség Minden évben diákok ezrei próbálnak nyári munkát találni, hogy hasznosan töltsék el a szünidőt. Sokan csak zsebpénzszerzés céljából áldozzák fel a nyár egy részét, de sokan már inkább a szakmai tapasztalat megszerzését tűzik ki célnak. Ennek ellenére minden nyáron hallani lehet a tömeges APEH birságokról, mivel sok cég feketén alkalmazza a diákokat. Íme egy kis ismertető, hogy diákként ne tudjanak kihasználni, illetve munkaadóként ne büntessen az APEH a tudatlanság miatt...

Munkajogi szabályozás:

A legelső szempont amit figyelembe kell venni, a jogi korlátozások. Nyári munkát nem vállalhat az, aki még nem töltötte be a 16. évet. Ez alól egy kivétel van, ha a diák már elmúlt 15, nappali tagozaton tanul, és a szülő engedélyezi a munkát.

Ezen kívül vannak a munkaadót korlátozó szabályok is, heti 40 óránál nem dolgozhat többet a diák, vagyis nincs túlóra, és éjszakai, készenléti vagy ügyeleti munkára nem lehet beosztani.

Több lehetőség is van a diákok alkalmazására. Ilyenek a közvetlen munkaszerződés, az alkalmi foglalkoztatás, és az iskolaszövetkezeteken keresztül történő alkalmazás. Minden esetben érdemes odafigyelni, mert aláírt szerződés nélkül nem várható el a munkaadótól, hogy betartsa a megbeszélt feltételeket.

Közvetlen munkaszerződés:

A fiatal munkavállaló köthet közvetlenül munkaszerződést a munkaadóval, és a szerződés megkötésekor be kell mutatnia a személyi igazolványát, az iskolalátogatási igazolást, a TB-kártyát, az adókártyát, és 16 év alatt a szülői beleegyezést. Ilyenkor a munkaadó fizeti a bért a diáknak, viselve az összes adminisztratív terhet.

A közvetlen foglalkoztatónak nem jár járulékkedvezmény a diákok után, vagyis ha közvetlenül áll a diákkal szerződésben a munkaadó, a fizetendő adó- és járulékösszegek megegyeznek a felnőtt munkavállalókéval.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A START-kártyás kedvezmények lehetőséget nyújtanak azonban a járulékköltségek csökkentésére. Ez a középiskolát elvégzett, 25 év alatti, munkaviszonnyal még nem rendelkező pályakezdők után vehető igénybe abban az esetben, ha a fiatal kiváltja a START-kártyát. A nyári idényben ez olyan diákoknál is alkalmazható, akik a középiskolát elvégezték, és még nem kezdték meg felsőfokú tanulmányaikat. Az ő esetükben a minimálbér 1,5-szeresének 15%-a, azaz jelenleg 14.738 Ft járulék fizetendő. Ez hosszú távú foglalkoztatás esetében nyújt megoldást a költségek csökkentésére.

Alkalmi foglalkoztatás:

Az vállalhat alkalmi munkát, aki az ahhoz szükséges dokumentumot (AM könyv) kiváltotta. Ez a lehetőség nem csak diákokra vonatkozik, a mezőgazdasági idénymunkák esetében a jellemző leginkább.

Az ilyen formában alkalmazott diákokra is azok a szabályok vonatkoznak, mint bárki másra, vagyis ugyanannál a munkaadónál folyamatosan legfeljebb 5 egymást követő napon dolgozhat a munkavállaló, havi szinten egy munkaadónál maximum 15 naptári nap, éves szinten pedig legfeljebb 90 nap. Vannak olyan kitételek is, mikor 90 napnál többet is lehet dolgozni ugyanannál a munkaadónál, például ha valaki nem mezőgazdasági idénymunkásként dolgozik, vagy a munkáltató nem magánszemély, vagy kiemelten közhasznú szervezet, mint például alapítvány.

Ez a forma szintén munkaszerződésnek számít, de ha az éves fizetés nem éri el a minimálbér összegét, akkor nem kötelező azt bevallani. Ezzel könnyebbé téve az alkalmi munkák adminisztratív feladatait a munkavállalók számára. A munkaadó a társadalombiztosítási kötelezettségeit az AM könyvbe beragasztott közteherjeggyel teljesíti.

A szövetkezet előnyei

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?