Válságba taszítják a piacot az árverések? - a németekkel kezdődhet a hullám

Pénzcentrum
2007. augusztus 6. 10:30

Az amerikai jelzálogpiac helyzete most már Németországban is érzékelhető. A német IKB bankot jelenleg a megmentésére összefogott többi bank tartja életben. Egyesek szerint nem kell tartani a krízis terjedésétől, de ez a német piacot nem nyugtatja meg...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Veszélyben lehet a német IKB bank fennmaradása a jelzálogpiaci papírok értékének csökkenése miatt. Az amerikai jelzálogpiac nem túl jó helyzete a német piacra is hatással van. A többek között jelzálogpiaci papírokkal foglalkozó bank, jelentős veszteségeket szenvedett a pénteki amerikai piacon történt zuhanások hatására.

A 38 százalékos többségi tulajdonnal rendelkező KfW bank több másik bankkal együtt azon van, hogy a kisegítse az IKB-t jelenlegi szorult helyzetéből. Az állami Förderbank a kritikus helyzet elkerülése érdekében egy 8,1 milliárd eurós hitelkeretet biztosít az IKB részére. További segítséget jelent, hogy KfW magán és szövetkezeti tőke részvételével 3,5 milliárd euróval támogatja a megszorult bankot, mivel a pénzügyi piac tart a krízis szélesedésétől.

A német pénzügyminisztérium szóvivője szerint a kormány legfontosabb feladat most az, hogy ne hagyja cserben a bankot, és segítsen helyzetének rendezésében.


A jövő héten tart tanácskozást a BaFin pénzügyi felügyelet képviselője, a KfW, és a düsseldorfi államügyészség, hogy tisztázzák vajon az IKB tudatosan, vagy hozzá nem értésből nem tájékoztatta az illetékeseket a felvállalt kockázatokról.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tőzsde a helyzetet a várt módon kezelte, a piaci turbulencia 22 éve nem volt ilyen szinten. Az európai Unió illetékesei szerint azonban nem kell tartani komoly problémától, nem szükséges egyelőre komolyabb intézkedéseket tenni az ügy érdekében, tudta meg Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnöktől a Financial Times Deutschland.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?