4 °C Budapest

Kísért a múlt szelleme: egyre több hitel dől be

Pénzcentrum
2007. augusztus 2. 15:00

Az egyre növekvő törlesztőrészletek hatására egyes pénzintézetek esetében megduplázódott a végrehajtási eljárás végeredményeként árverésre kerülő ingatlanok száma az Egyesült Királyságban. Bár a helyzet korántsem olyan drámai, mint az Egyesült Államokban, ahol a másodlagos jelzálogpiac bedőlése folytán közel 1 millió háztartás került veszélybe, az arányok a brit hitelfelvevőkre nehezedő nyomás fokozódására utalnak.

2006-ban közel 17 000 árverést bonyolítottak le a szigetországban, vagyis körülbelül 70 százalékkal többet, mint az előző évben. A szakemberek azonban attól tartanak, hogy a helyzet tovább romlik és az adatok mögött szerencsétlenül járt ügyfelek száma akár 33 870-re is emelkedhet.

Ez az érték már megközelíteni a 90-es évek végén tapasztalható árverési hullám csúcsát, pontos becsléseket azonban nehéz lenne adni, mert a tapasztalatok szerint a kamatemelési hullám átgyűrűzése körülbelül 18 hónapnyi levegőt hagy még a lakástulajdonosok számára. Ennyi idő áll rendelkezésre arra, hogy döntsenek a lehetséges megoldásokról.

A folyamatot lassítja, hogy jelenleg még csak a változó kamatozású hitellel rendelkezők érzik a kamatemelés súlyos hatásait, és a kétéves kamatperiódussal felvett hitelek tulajdonosai már érzik a változások szelét, de még nem szembesültek a riasztó tényekkel. Bár a brit lakáshitel-piacon a kölcsönök többsége változó kamatozású, így ahogy azt már az előbbiekben is említettük, a lassulás mértékét nehéz megbecsülni.

A jelzáloghitel-piacon uralkodó hangulat azonban a szakemberek szerint a 90-es évek végét idézi, amelyre ráerősít, hogy a harmadik legnagyobb jelzáloghitel-intézet nyilvánosságra hozta: az árverések száma az elmúlt fél évben megduplázódott. De több pénzintézet is jelentős mértékű növekedésről számolt be.

A piacra nehezedő nyomás láttán könnyű megérteni, hogy miért merültek fel az amerikai példa láttán azok a félelmek, hogy a brit subprime szektor is veszélybe kerül. A pénzügyi felügyelet szerint a kereskedelmi bankok, mivel nem akartak lemondani a kockázati felárról, túlságosan nagy kockázatot vállaltak, amikor bizonyos ügyfélkörök előtt is megnyitották a hitelcsapokat.

A kockázatos ügyfelek alatt a pénzügyi felügyelet a BAR-listás és köztartozással rendelkező magánszemélyeket érti. Az események fényében pedig érthetővé válik, hogy a hazai bankok miért zárják ügyfélkörükből ezeket a potenciális ügyfeleket.

Hazánkban jelenleg nem kell tartanunk a forint hitelek kamatainak nagy mértékű megnövekedésétől, a devizahitellel rendelkezőknek azonban bőven van félnivalója, hiszen a globális kamatemelési trendet követi a svájci jegybank és az EKB is. A kamatemelési periódus közepette pedig mindenképpen érdemes alaposan meggondolni, hogy a családi költségvetésbe belefér-e a kamatemelés hatására növekvő törlesztőrészlet is, bár ennek hatását eddig tompította a forint erősödése.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?