Kísért a múlt szelleme: egyre több hitel dől be

Pénzcentrum
2007. augusztus 2. 15:00

Az egyre növekvő törlesztőrészletek hatására egyes pénzintézetek esetében megduplázódott a végrehajtási eljárás végeredményeként árverésre kerülő ingatlanok száma az Egyesült Királyságban. Bár a helyzet korántsem olyan drámai, mint az Egyesült Államokban, ahol a másodlagos jelzálogpiac bedőlése folytán közel 1 millió háztartás került veszélybe, az arányok a brit hitelfelvevőkre nehezedő nyomás fokozódására utalnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2006-ban közel 17 000 árverést bonyolítottak le a szigetországban, vagyis körülbelül 70 százalékkal többet, mint az előző évben. A szakemberek azonban attól tartanak, hogy a helyzet tovább romlik és az adatok mögött szerencsétlenül járt ügyfelek száma akár 33 870-re is emelkedhet.

Ez az érték már megközelíteni a 90-es évek végén tapasztalható árverési hullám csúcsát, pontos becsléseket azonban nehéz lenne adni, mert a tapasztalatok szerint a kamatemelési hullám átgyűrűzése körülbelül 18 hónapnyi levegőt hagy még a lakástulajdonosok számára. Ennyi idő áll rendelkezésre arra, hogy döntsenek a lehetséges megoldásokról.

A folyamatot lassítja, hogy jelenleg még csak a változó kamatozású hitellel rendelkezők érzik a kamatemelés súlyos hatásait, és a kétéves kamatperiódussal felvett hitelek tulajdonosai már érzik a változások szelét, de még nem szembesültek a riasztó tényekkel. Bár a brit lakáshitel-piacon a kölcsönök többsége változó kamatozású, így ahogy azt már az előbbiekben is említettük, a lassulás mértékét nehéz megbecsülni.

A jelzáloghitel-piacon uralkodó hangulat azonban a szakemberek szerint a 90-es évek végét idézi, amelyre ráerősít, hogy a harmadik legnagyobb jelzáloghitel-intézet nyilvánosságra hozta: az árverések száma az elmúlt fél évben megduplázódott. De több pénzintézet is jelentős mértékű növekedésről számolt be.

A piacra nehezedő nyomás láttán könnyű megérteni, hogy miért merültek fel az amerikai példa láttán azok a félelmek, hogy a brit subprime szektor is veszélybe kerül. A pénzügyi felügyelet szerint a kereskedelmi bankok, mivel nem akartak lemondani a kockázati felárról, túlságosan nagy kockázatot vállaltak, amikor bizonyos ügyfélkörök előtt is megnyitották a hitelcsapokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kockázatos ügyfelek alatt a pénzügyi felügyelet a BAR-listás és köztartozással rendelkező magánszemélyeket érti. Az események fényében pedig érthetővé válik, hogy a hazai bankok miért zárják ügyfélkörükből ezeket a potenciális ügyfeleket.

Hazánkban jelenleg nem kell tartanunk a forint hitelek kamatainak nagy mértékű megnövekedésétől, a devizahitellel rendelkezőknek azonban bőven van félnivalója, hiszen a globális kamatemelési trendet követi a svájci jegybank és az EKB is. A kamatemelési periódus közepette pedig mindenképpen érdemes alaposan meggondolni, hogy a családi költségvetésbe belefér-e a kamatemelés hatására növekvő törlesztőrészlet is, bár ennek hatását eddig tompította a forint erősödése.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09