6 °C Budapest

Kísért a múlt szelleme: egyre több hitel dől be

Pénzcentrum
2007. augusztus 2. 15:00

Az egyre növekvő törlesztőrészletek hatására egyes pénzintézetek esetében megduplázódott a végrehajtási eljárás végeredményeként árverésre kerülő ingatlanok száma az Egyesült Királyságban. Bár a helyzet korántsem olyan drámai, mint az Egyesült Államokban, ahol a másodlagos jelzálogpiac bedőlése folytán közel 1 millió háztartás került veszélybe, az arányok a brit hitelfelvevőkre nehezedő nyomás fokozódására utalnak.

2006-ban közel 17 000 árverést bonyolítottak le a szigetországban, vagyis körülbelül 70 százalékkal többet, mint az előző évben. A szakemberek azonban attól tartanak, hogy a helyzet tovább romlik és az adatok mögött szerencsétlenül járt ügyfelek száma akár 33 870-re is emelkedhet.

Ez az érték már megközelíteni a 90-es évek végén tapasztalható árverési hullám csúcsát, pontos becsléseket azonban nehéz lenne adni, mert a tapasztalatok szerint a kamatemelési hullám átgyűrűzése körülbelül 18 hónapnyi levegőt hagy még a lakástulajdonosok számára. Ennyi idő áll rendelkezésre arra, hogy döntsenek a lehetséges megoldásokról.

A folyamatot lassítja, hogy jelenleg még csak a változó kamatozású hitellel rendelkezők érzik a kamatemelés súlyos hatásait, és a kétéves kamatperiódussal felvett hitelek tulajdonosai már érzik a változások szelét, de még nem szembesültek a riasztó tényekkel. Bár a brit lakáshitel-piacon a kölcsönök többsége változó kamatozású, így ahogy azt már az előbbiekben is említettük, a lassulás mértékét nehéz megbecsülni.

A jelzáloghitel-piacon uralkodó hangulat azonban a szakemberek szerint a 90-es évek végét idézi, amelyre ráerősít, hogy a harmadik legnagyobb jelzáloghitel-intézet nyilvánosságra hozta: az árverések száma az elmúlt fél évben megduplázódott. De több pénzintézet is jelentős mértékű növekedésről számolt be.

A piacra nehezedő nyomás láttán könnyű megérteni, hogy miért merültek fel az amerikai példa láttán azok a félelmek, hogy a brit subprime szektor is veszélybe kerül. A pénzügyi felügyelet szerint a kereskedelmi bankok, mivel nem akartak lemondani a kockázati felárról, túlságosan nagy kockázatot vállaltak, amikor bizonyos ügyfélkörök előtt is megnyitották a hitelcsapokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kockázatos ügyfelek alatt a pénzügyi felügyelet a BAR-listás és köztartozással rendelkező magánszemélyeket érti. Az események fényében pedig érthetővé válik, hogy a hazai bankok miért zárják ügyfélkörükből ezeket a potenciális ügyfeleket.

Hazánkban jelenleg nem kell tartanunk a forint hitelek kamatainak nagy mértékű megnövekedésétől, a devizahitellel rendelkezőknek azonban bőven van félnivalója, hiszen a globális kamatemelési trendet követi a svájci jegybank és az EKB is. A kamatemelési periódus közepette pedig mindenképpen érdemes alaposan meggondolni, hogy a családi költségvetésbe belefér-e a kamatemelés hatására növekvő törlesztőrészlet is, bár ennek hatását eddig tompította a forint erősödése.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem