33 °C Budapest

Kísért a múlt szelleme: egyre több hitel dől be

Pénzcentrum
2007. augusztus 2. 15:00

Az egyre növekvő törlesztőrészletek hatására egyes pénzintézetek esetében megduplázódott a végrehajtási eljárás végeredményeként árverésre kerülő ingatlanok száma az Egyesült Királyságban. Bár a helyzet korántsem olyan drámai, mint az Egyesült Államokban, ahol a másodlagos jelzálogpiac bedőlése folytán közel 1 millió háztartás került veszélybe, az arányok a brit hitelfelvevőkre nehezedő nyomás fokozódására utalnak.

2006-ban közel 17 000 árverést bonyolítottak le a szigetországban, vagyis körülbelül 70 százalékkal többet, mint az előző évben. A szakemberek azonban attól tartanak, hogy a helyzet tovább romlik és az adatok mögött szerencsétlenül járt ügyfelek száma akár 33 870-re is emelkedhet.

Ez az érték már megközelíteni a 90-es évek végén tapasztalható árverési hullám csúcsát, pontos becsléseket azonban nehéz lenne adni, mert a tapasztalatok szerint a kamatemelési hullám átgyűrűzése körülbelül 18 hónapnyi levegőt hagy még a lakástulajdonosok számára. Ennyi idő áll rendelkezésre arra, hogy döntsenek a lehetséges megoldásokról.

A folyamatot lassítja, hogy jelenleg még csak a változó kamatozású hitellel rendelkezők érzik a kamatemelés súlyos hatásait, és a kétéves kamatperiódussal felvett hitelek tulajdonosai már érzik a változások szelét, de még nem szembesültek a riasztó tényekkel. Bár a brit lakáshitel-piacon a kölcsönök többsége változó kamatozású, így ahogy azt már az előbbiekben is említettük, a lassulás mértékét nehéz megbecsülni.

A jelzáloghitel-piacon uralkodó hangulat azonban a szakemberek szerint a 90-es évek végét idézi, amelyre ráerősít, hogy a harmadik legnagyobb jelzáloghitel-intézet nyilvánosságra hozta: az árverések száma az elmúlt fél évben megduplázódott. De több pénzintézet is jelentős mértékű növekedésről számolt be.

A piacra nehezedő nyomás láttán könnyű megérteni, hogy miért merültek fel az amerikai példa láttán azok a félelmek, hogy a brit subprime szektor is veszélybe kerül. A pénzügyi felügyelet szerint a kereskedelmi bankok, mivel nem akartak lemondani a kockázati felárról, túlságosan nagy kockázatot vállaltak, amikor bizonyos ügyfélkörök előtt is megnyitották a hitelcsapokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kockázatos ügyfelek alatt a pénzügyi felügyelet a BAR-listás és köztartozással rendelkező magánszemélyeket érti. Az események fényében pedig érthetővé válik, hogy a hazai bankok miért zárják ügyfélkörükből ezeket a potenciális ügyfeleket.

Hazánkban jelenleg nem kell tartanunk a forint hitelek kamatainak nagy mértékű megnövekedésétől, a devizahitellel rendelkezőknek azonban bőven van félnivalója, hiszen a globális kamatemelési trendet követi a svájci jegybank és az EKB is. A kamatemelési periódus közepette pedig mindenképpen érdemes alaposan meggondolni, hogy a családi költségvetésbe belefér-e a kamatemelés hatására növekvő törlesztőrészlet is, bár ennek hatását eddig tompította a forint erősödése.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm