9 °C Budapest

Lakáshiteles rémálom: milliók nem tudnak fizetni

Pénzcentrum
2007. július 31. 13:00

Közzétette legfrissebb, 2007 első féléves adatait az amerikai Realty Trac, melyből kiderül, hogy az idei esztendő első hat hónapja során csaknem 926 ezer végrehajtási eljárás indult az USA-ban azon jelzáloghiteles ügyfelekkel szemben, akik nem tudják fizetni tartozásukat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A 925 986 végrehajtási eljárásba beletartoznak a fizetési késedelemről szóló értesítések, az árverezésről szóló értesítések és a banki ingatlan visszavételek is. Az első félév során az Egyesült Államokban összesen 573 397 ingatlan volt érintett végrehajtási eljárásban, mely az előző félévhez képest 30%-os növekedést jelent, a 2006-os év azonos időszakához képest pedig elképesztő, 55%-ot meghaladó emelkedést mutat.

A végrehajtási ráta szerint minden 134 amerikai háztartásra jut egy eljárás. Ez az arányszám azért releváns, mert a problémás ingatlanok a végrehajtási folyamat során értelemszerűen többféle értesítést kapnak. A ráták tekintetében a dobogót Nevada, Colorado és Kalifornia alkotja, az aranyéremhez minden 40 háztartásra produkálni kellett egy eljárást.

A Realty Trac számításai szerint idén könnyen meghaladhatja a végrehajtási eljárások száma a 2 milliót, mely év/év alapon 65%-os emelkedésnek felelne meg.

A problémát jelenleg az okozza, hogy rengetegen nem éppen jövedelmük teherbíró képességének megfelelő mértékben adósodtak el (amiben a bankok is partnerek voltak), illetve hogy a változó kamatozású konstrukciókon keresztül sokan most kezdik érzékelni a kamatemelések hatását a törlesztésben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?