Sebezhető lakáshitelesek: ha kipukkad az ingatlanlufi, itt kő kövön nem marad?!

Pénzcentrum
2007. augusztus 2. 05:40

A legérzékenyebb országok listája: meglepetés az élen Szinte mindennap szembesülhetünk hírekkel a mindeddig elképesztő szárnyalást bemutató angol ingatlanpiac és a főként a jelzáloghitellel rendelkező lakástulajdonosok gyötrelmeiről, akiket a megemelkedett hitelkamatok és a megtorpanást mutató ingatlanárak két oldalról szorongatnak. Bár a brit hitelfelvevőket biztosan nem vigasztalja a tény, de a problémájukkal nincsenek egyedül, a gazdaságilag fejlett országok többségében hasonló nehézségekkel küzdenek a jelzáloghitellel rendelkezők.

Az árak növekedése, a több helyütt túlértékeltnek ítélt piac és a háztartások eladósodottsága sérülékennyé teszi a gazdaságokat, melyek esetében az ingatlanpiac megtorpanása, de főként visszaesése az egész gazdaságra hatással lehet, akár el is söpörheti a gazdasági növekedés annyira várt felgyorsulását.

A Souvereign Csoport a nemzetgazdaságokat érintő kockázatok értékelésére létrehozta az érzékenységi indexet, mely alapján a legfejlettebb országokat rangsorolta. A kérdéses index alapját az ingatlanpiacok túlértékeltségének becsült mértéke és a háztartások sebezhetősége adja, vagyis a szakemberek azt vizsgálták, hogy a lakásárak mennyivel magasabbak a reálisnál, illetve hogy a jövedelmet érintő változások milyen hatással vannak a lakosság adósságállományára.

Érzékenységi index: meglepetések az élen!

Az érzékenységi index alapját a fent említett tényezők alapján felállított rangsorok adják, ezekből megtudhatjuk, hogy melyek a leginkább túlértékelt ingatlanpiaccal vagy érzékeny háztartásokkal rendelkező országok.

A teljes kockázat alapján felállított rangsor szerint Új-Zéland, Dánia, az Egyesült Királyság és Norvégia esetében bizonyult a legvalószínűbbnek az ingatlanpiaci korrekció, vagy a háztartások anyagi helyzetének romlása. Miközben Japánban, Németországban és Olaszországban a legkevésbé valószínű, hogy ez a forgatókönyv megvalósul.


Ingatlanfronton az Egyesült Királyság, Franciaország, Dánia és Új-Zéland kapta a legmagasabb értékeket, tehát itt a legjellemzőbb az ingatlanárak gyors növekedése a jövedelemmel és a bérleti díjakkal szemben. Az Egyesült Államok, Spanyolország és Írország kisebb kockázatot mutat az ingatlanpiaci kínálat dinamikus növekedése ellenére, amely bár jelentős szerepet játszik az ingatlanárak jövőbeni mozgásában, nem tárgya a tanulmánynak.


A háztartások jövedelmi viszonyait tekintve az északi országok, Ausztrália és Új-Zéland került a lista elejére, míg az Egyesült Királyságban némileg jobb a helyzet, a háztartások nettó vagyonának és az alacsonyabb adósságszolgálatnak köszönhetően.

Az adósságszolgálat angol nevén DSR (debt service ratio) megmutatja, hogy az adósságállomány hogyan viszonyul a család szabadon felhasználható jövedelméhez, vagyis, hogy a felvett hitelek tölesztőrészlete a létszükségletet jelentő költségekkel csökkentett jövedelem hány százalékát teszi ki.


Bár Spanyolország és az Egyesült Államok relatív jól teljesítenek a listán, jó szereplésük könnyen félrevezető lehet, mivel mindkét ország esetében nagy a DSR, tehát erősen leterheltek a háztartások. Emellett Spanyolország és az USA szenvedte el a legnagyobb ingatlanpiaci sokkot az elmúlt időszakban, a reálkamatok növekedésének hatására.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Lássuk, mi áll a dolgok hátterében!

Ne elégedjünk meg azonban a végeredménnyel, és tekintsük végig milyen tényezők állnak a változások hátterében, ezzel is közelebb jutva a mechanizmusok megértéséhez.

Az elmúlt tíz esztendőben a lakásárak átlagosan 5,3 százalékkal emelkedtek a fejlett államokban, a vizsgált országok közül pedig csakis Japánban, Németországban és Svájcban kellett a lakástulajdonosoknak szembenéznie az árak stagnálásával, illetve esetleges csökkenésével.

A lakásárak növekedésével kapcsolatban a keresleti és a kínálati oldalon és megtalálhatjuk a befolyásoló tényezőket. A kínálatot tekintve főként országspecifikus sajátosságokkal találkozunk: Angliában például a szigorú építési szabályok miatt a kínálat már az 1970-es évek óta nem tud lépést tartani a kereslettel, amely felfelé nyomja a lakásárakat.

A szabályozás azonban nem csak az építés területén játszik fontos szerepet, rendkívül lényeges például az adókörnyezet, amely jelentős hatással van a fogyasztói döntésekre. A jelzáloghitelhez kapcsolódó adókedvezmények mindenképpen növelik a vásárlói kedvet, és előnyt biztosítanak az ingatlan számára az egyéb befektetési eszközökkel szemben.

A keresleti oldalt tekintve elmondhatjuk, hogy a rendelkezésre álló reáljövedelem átlagosan 2,3 százalékkal növekedett az elmúlt 20 évben, miközben a háztartások számának növekedése meghaladta a populáció bővülését, ahogy a háztartások mérete egyre csökken. Ezek a tényezők mindenképpen keresletnövelő hatással bírtak.

Mégsincs okunk aggódni? Omolhat a piac...

Kedvező környezet: növekvő hitelfelvétel hatására szárnyal a piac

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm