Sötét felhők gyülekeznek - 1 millió adósra várnak nehéz hónapok

Pénzcentrum
2007. július 6. 15:00

Közel egy millió hitelfelvevőnek okozhat jelentős problémákat az év vége, amennyiben a két éves kamatperiódus lejártáig nem sikerül a jelenlegi fix kamatozású konstrukció helyett kevésbé megrázó megoldást találniuk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A brit jegybank ugyanis az elmúlt egy évben öt alkalommal emelte 25 bázisponttal az irányadó rátát, amely jelentős többlet terhet jelent a lakáshitellel rendelkezőknek, akik közül azonban még csak a változó kamatozású hitelekkel rendelkezők érzik pénztárcájuk vastagságán az egyre növekvő kamatokat.

A fix kamatozású hitelekkel rendelkezők csak ez év végén érzik majd meg a két évvel ezelőtti és a most érvényes kamatlábak közti különbséget, amely akár 70 százalékos növekedést is eredményezhet a havi törlesztőrészletekben.

A logika mindenképpen azt diktálná, hogy a súlyos gondok elé néző ügyfelek próbáljanak olcsóbb vagy kevésbé fájó megoldást keresni gondjaikra, a helyzet azonban nem ennyire egyszerű, mert bár jelenleg még kedvezőbbnek számítanak a változó kamatozású hitelek, ha az alapkamat tovább emelkedik, amely az elemzők szerint koránt sem elképzelhetetlen, lehetséges, hogy újra a fix kamatozású hitellel rendelkezők kerülnek jobb helyzetbe.

Az ingatlanpiaci szakértők a megnövekedett költségek ellenére is üdvözölték a kamatemelést, amely reményeik szerint véget vet az első lakásvásárlókat kiszorító árszínvonal-emelkedésnek, amely jelenleg 10 százalék körüli drágulást jelent évente.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20